Производството на птиче месо в ЕС достигна нов връх през 2018 година

Птичето месо в България е eдва 0,76% от общото европейско производство

Снимка: БТА

Европейският съюз е произвел 15,2 милиона тона птиче месо през 2018-а година, което е нов исторически връх. Това представлява кумулативен ръст от около една четвърт, или с 3,2 милиона тона, от 2010-а година насам, показват данни на Евростат.

През 2018-а година около 70% от производството на птиче месо в ЕС е било произведено в едва шест държави-членки: най-много в Полша (цели 16,8%), следвана от Обединеното кралство (12,9%), Франция (11,4%), Испания (10,7%), Германия (10,4%) и Италия (8,5%).

В рамките на България през миналата година е било произведено 114,88 хиляди тона птиче месо, като това представлява увеличение с близо 11 хиляди тона спрямо годината по-рано (спрямо 103,96 милиона тона през 2017-а). Въпреки че само в рамките на година производството в нашата страна се е увеличило с цели 10,5%, България остава на едно от последните места с едва 0,76% от общото производство на птиче месо в ЕС.