Рут Колева – певицата със световен имидж

Рут Колева е една от най-ярките, атрактивни и талантливи изпълнителки на българската поп джаз музика, с богата творческа биография и сериозно присъствие на световната музикална сцена. Има четири издадени албума, две EP-та, десетки сингли, ремикси, успешни проекти с български и международни автори и изпълнители.

Първият ѝ албум е записан в България, вторият R U T H е записан и продуциран в Амстердам, а четвъртият Confidence Truth е реализиран в Лос Анджелис с участието на двама от номиниране за Грами музиканти – Рон Авант и Джамийл Брунър.

Рут Колева е Певица на Годината от "БГ Радио" и Жена на Годината на списание "Грация". Тя е първият български артист, отличен с наградата "Най-добра джаз певица" от радио Интер ФМ в Япония през 2015-а, наградена лично от Шуя Окино – сан, с когото записва проект през 2016-а в Токио. Именно там прави първия си солов концерт в престижния Cotton Club.

През 2015-а, носителят на пет награди Грами Марк Ронсън пише официално ревю за албума ѝ, като го нарича "невероятен". Споделя и в Туитър пред милионите си последователи музиката на Рут, като разказва колко приятно изненадан е, че такава музика се прави в Източна Европа.

През тази година Рут Колева направи първото си европейско турне в над 12 града. Пред европейската публика тя представя албума Confidence Truth, от който хитове са Oceans, Run и Tokyo. Една от композициите What You Say to a Girl насочва вниманието към социалния проблем за домашното насилие. Заснет е видеоклип с участието на Цветана Манева. Песента беше селектирана в БНР ТОП 20 - класацията за нова българска музика на БНР.

Певицата има два успешно реализирани концерта в зала "България" със Софийската филхармония, проекти със "Симфониета Шумен", Опера Стара Загора, Опера Пловдив и Бургаската Опера. Песните в този проект са оркестрирани от Владимир Джамбазов.

Рут предложи песента Collate за участие в 49-ото издание на конкурса "Пролет" на БНР. Селекционният екип я допусна до финал и избра изпълнителката да представи България в най-авторитетния европейски музикален фестивал "Евросоник" Грьонинген – Холандия, който ще се проведе в началото на 2019 година.

В програмата на предстоящия сезон на Биг бенда на БНР е планиран концерт със солист Рут Колева. Специално за този проект ще бъдат аранжирани хитове от успешните албуми на певицата.

Радио парк фест ви предлага соул, R&B, фънк и много емоции с Рут Колева и музикантите, с които тя реализира своите проекти: Филип Александров (клавиши), Богомил Енчев (барабани), Светослав Неделчев (бас) и Стоян Джаферов (китара).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!