Ани Пилибосян между Пловдив и Париж

Ани Пилибосян е родена и израсла в София, там учи и завършва образованието си, а после става гимназиален учител по френски език. След това животът ѝ се завърта така, че заминава за Франция, където създава семейство. Винаги се връща в България, а от шест..

публикувано на 18.09.19 в 13:50

Български творци в изложбата „Махатма Ганди - сила на Истината“

На 2 октомври се навършват 150 години от рождението на Махатма Ганди. По този повод на 17 септември в галерия „Оборище 5“ се открива изложбата „Махатма Ганди – сила на истината“, в която 20 изтъкнати български художници и скулптори представят свои..

публикувано на 17.09.19 в 12:20

Повече еднакви, отколкото различни: София осъмна с 30 електрически кутии с фолклорни елементи

30 електрически кутии в центъра на София грейнаха в цветове и форми. Те са част от проекта в градска среда „Art4Diplomacy”, който обединява произведения на изкуството от България и 30 държави с дипломатически мисии в нашата страна. Идеята..

публикувано на 16.09.19 в 15:21

„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

Огънят, който сгрява и създава усещането за дом, ще свърже в топла нишка събитията от фестивала “Празници на Стария град”. В преддверието на есента пловдивчани ще вдъхнат живот на улиците и къщите в старинната част на своя град, преплитайки древно..

публикувано на 13.09.19 в 12:30

Изложба в Пловдив представя оръжието като накит за мъжа

До 30 ноември жителите и гостите на Пловдив могат да посетят изложба та „Със сабя френгия, с пушка бойлия…“, която ще ги накара да преосмислят досегашното възприемане на оръжието като символ на господство и власт. Целта е да покажем..

публикувано на 12.09.19 в 12:03

Три огромни луни ще осветяват нощния пловдивски фестивал

Площадите, църквите, галериите, но и потайните кътчета на древния Пловдив ще се превърнат в споделени пространства на изкуство, ценности и визии за света. След едногодишна пауза фестивалът “Нощ” отново ще спусне ефирен воал от звезди над града, за..

публикувано на 11.09.19 в 12:27

НХА представя историята на българската дипломация през призмата на изкуството

Галерията на Националната художествена академия е домакин на изложба, посветена на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Произведенията са избрани от колекцията на художествения фонд на Министерството на външните работи..

публикувано на 07.09.19 в 08:05

Започнаха Европейските дни на наследството

В България започнаха Европейските дни на наследството. Началото на честванията бе поставено с откриването на изложбата „Творчески щрихи“, посветена на 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов, автор на исторически романи и разкази, посветени на..

публикувано на 04.09.19 в 11:37

Европейската столица на културата празнува своите успехи

Повече от 7 месеца в Пловдив успешно се провежда програмата „Европейска столица на културата – 2019”. А тази неделя пловдивчани и гостите на града празнуват 5-та годишнина от избирането на Пловдив за български град – столица на културата...

публикувано на 01.09.19 в 07:35

Започва „Аполония“ − фестивалът за елитно творчество в Созопол

Преди да дойде есента част от творческия елит на България си дава среща в гр. Созопол, в рамките на фестивала на изкуствата „Аполония”. Тази година е по-специална за организаторите на събитието, тъй като се провежда неговото 35-то издание. В дните..

публикувано на 29.08.19 в 13:20