„Духът на акварела” тръгна из България

До 31 януари в софийската галерия „Райко Алексиев” може да се види   мащабната изложба „Духът на акварела”. Творбите в нея са от Международното триенале на акварела, състояло се за първи път през лятото на 2016-а във Варна. За него в морската ни..

публикувано на 17.01.17 в 15:12

„Държавата” – творческата провокация на Алекс Мануилов

Гражданското общество не се състои в това веднъж да излезеш на протест, то трябва да е организъм, способен да провежда диалог между отделните свои представители. Гражданското общество следва да е фактор, който е жив и буден при всяка несправедливост в..

публикувано на 16.01.17 в 14:23

Артистичният проект на Християн Бакалов „Малко бъдеще”

За няколко дни в България се завърна Християн Бакалов, за да ни представи една поредица от творчески работилници, водени от него и подкрепени от Националния фонд „Култура ” към Министерството на културата. Той е възпитаник на Държавното..

публикувано на 13.01.17 в 09:45
Здравко Григоров и Ангел Хаджийски

Като на кино

Днес ви срещаме със Здравко Григоров. Завършил кинознание в НАТФИЗ, сега посвещава живота си на киното и пътешествията. Преди 9 години, заедно с Ангел Хаджийски, създават сдружението „Позор” и от тогава тяхна мисия е да предоставят на българската публика..

публикувано на 12.01.17 в 11:23

„НДК промяната" или как Националният дворец на културата се подготвя за първото българско Председателство на ЕС

Части от улук, стар стол, изхабени филмови ленти, захабена пластмасова буква С от надпис „София” и още много и различни строителни материали, подредени в една нестандартна изложба ще видите, ако сега влезете в централното фоайе на НДК. Всички тези..

публикувано на 11.01.17 в 12:42

Българското кино в европейския филмов пейзаж

През тази седмица на 13 януари ще отбележим Деня на българското кино. А през 2017 отбелязваме 10-годишнината от встъпването на страната ни в Европейския съюз. Какво се промени в седмото изкуство за това десетилетие – разказва киноведът проф. Божидар..

публикувано на 10.01.17 в 12:31

Николай Кучков събира големите пловдивски художници в ретроспективна изложба

Когато приятелите ти – „в небето няколко нетленни имена ” , те следват вече само в спомените, се сещаш за несбъднатите срещи, за изпуснатите вечери. И копнееш за един последен път – „да си поговорим и да се посмеем чак до сутринта”. Николай..

публикувано на 09.01.17 в 12:05

Нов музей в стара къща

В Смолян бе създаден нов музей. Той се помещава в старинната Хаджичонева къща. Инициатор на идеята и неин изпълнител са представители от младежкото сдружение „Родопски хайдути“. Тяхна мисия е да съхраняват и запазват културното наследство в родопския..

публикувано на 06.01.17 в 08:30

Вълшебството на българските шевици

В Националния исторически музей е открита изложбата „Претвореното сътворено”. В нея могат да се видят великолепни шевици от българските земи, облекла, накити, достигнали до нас през годините. Някогашните пъстри и интересни носии от различни области на..

публикувано на 05.01.17 в 12:08

Русе Айс фест

За първи път в България, а и на Балканите, се провежда леден фестивал на закрито. За трета поредна година Русе е домакин на ледения „ Русе Айс фест”. Фестивалът ще продължи до 15 февруари 2017 г. Скулптори от осем държави ваяха фигури от лед по..

публикувано на 29.12.16 в 12:59