В Стражица се провеждат традиционните Каралийчеви дни (11-25 май)

В Стражица, област Велико Търново, започнаха традиционните дни в памет на родения в града писател Ангел Каралийчев (1902 – 1972). До наши дни той остава един от най-любимите автори на разкази и книги за деца. Творческият му път продължава почти половин..

публикувано на 20.05.18 в 08:35

Маргарита Занеф – най-щедрата дарителка на Националната галерия

В края на 1949 г. от пристанището в Неапол потегля презокеански кораб, натоварен с 1260 емигранти. Техният багаж се състои предимно от мечти по непознатия австралийски бряг, тъй дружелюбен и топъл, сякаш истинска родина. След дълги изпитания сред..

публикувано на 19.05.18 в 08:25

„Нощ на музеите” за 14-ти път в България

Десетки музеи и галерии в страната участват в Европейската нощ на музеите с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви срещу свободен вход. Както е обичайно, музеите отварят врати за всички вечерта на първата събота след Европейския ден на..

публикувано на 19.05.18 в 08:25
Къщата на Христо Попов някога и днес

Превръщат в галерия дома на бившия кмет на София Христо Попов

Темата за опазването на културното наследство у нас, периодично попада в центъра на общественото внимание. Често обаче това се случва едва след като поредното архитектурно бижу, носещо духа и стила на една отминала епоха, бъде съборено или..

публикувано на 15.05.18 в 12:28
Захари Карабашлиев и председателят на журито Владимир Зарев на церемонията по връчването на наградата.

Писателят Захари Карабашлиев: „Единствената война, която си заслужава да водим сега, е войната срещу невежеството”

Националният дарителски фонд „13 века България” обяви номинациите и Националната литературна награда за български роман на годината. Церемонията се състоя в Националния дворец на културата. Председател на журито е известният писател Владимир..

публикувано на 14.05.18 в 11:56

Двама български творци откриха съвместна изложба във Венеция

Експозицията „Пазители“, открита навръх Гергьовден във Венеция, включва 25 икони на художничката Лили Владимирова и 17 скулптури на акад. Крум Дамянов. Кураторът проф. Джулиано Пизани я определя като един „уникален диалог между творци“ заради..

публикувано на 12.05.18 в 08:30
„Стари книги” – няколко вида дървета, ванилия, мед и кафе

Свещи „С аромат на книги” превръщат четенето в още по-сетивно изживяване

Четейки книга, ние се потапяме в атмосферата, в която живеят героите, съпреживяваме техните желания и чувства, рисуваме си картината на случващото се и сякаш се потапяме в ароматите на средата. Оказва се, обаче, че можем да се докоснем до аромата..

публикувано на 12.05.18 в 08:00
Млади перкусионисти от Музикалното училище в София

Изкуството превзема за ден столичната улица “Цар Самуил”

В събота ( 12 май ) столичната улица “Цар Самуил” ще диша в ритъма на барабаните и като жива картина ще сменя образи, настроения и цветове. В зоната, освободена от автомобили, изкуството цял ден ще влиза в непринуден диалог с минувачите,..

публикувано на 11.05.18 в 11:39
Зограф Дамаскин от Елена – Свети Лука представя иконата на Света Богородица и Николай Павлович – Портрет на момиче

Българското Възраждане – от иконата до светския портрет

Боговдъхновената ръка на незнайния майстор, изографисал през 1259 г. Боянската църква, така пресъздала лицата на светците, сякаш светлината им огряла и свършека на средновековната тъма. И ако България не била рухнала под отоманските орди, вероятно..

публикувано на 10.05.18 в 11:40
Захари Миленков разказва...

Музеят за история на радиото разказва…

„Ало, ало! Радио София!“ Това са първите думи, които прозвучават в българския ефир в края на 1929 г. Те са произнесени в двора на Военно-инженерната работилница в София от Георги Вълков пред простичко въгленово микрофонче. Вълков е техник с висока..

публикувано на 07.05.18 в 09:30