Специален фонд ще подпомага популяризирането на културно-историческото наследство на Югоизточна Европа

Постоянен фонд за сътрудничество в областта на културата създават страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/. Решението бе взето на среща на Съвета на министрите на културата от ЮИЕ, чийто председател през изминалата година бе България. Ролята,..

публикувано на 20.05.19 в 12:03

„Една книга – много издания“

По повод празника на славянската писменост, българската просвета и култура 24-ти май, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич представя едни от най-ценните литературни творби, които притежава в изложбата „Една книга – много издания“. В колекцията е..

публикувано на 19.05.19 в 10:25

Фотографска изложба ни доближава до цветовете и културата в Азия

Фотографска изложба „Магията та Изтока“ е подредена в галерията на открито – „Моста на влюбените“ до НДК.  В нея е представен битът, културата и природата на 17 държави от Азия. Сред тях са Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай,..

публикувано на 18.05.19 в 10:33

Изкуство с кауза, което отваря душата към безусловната любов

Израз на стремежа към красотата и полета на мисълта, изкуството докосва душата и на образования, и на неукия, защото извира от сърцето. Именно чрез изкуството, децата с увреждания успяват да изразят себе си в един по-добър свят, където само усещането..

публикувано на 16.05.19 в 12:57

Life is a Study: Графити майсторът Nasimo с нова изложба

На 15 май от 19 ч. столичната галерия „2.0“ отваря врати за шестата самостоятелна изложба „Life is a Study“ на Станислав Трифонов, известен под псевдонима Nasimo. Nasimo, който е сред пионерите на източноевропейската стрийт арт култура, е и един..

публикувано на 11.05.19 в 08:15

България като вдъхновение

Джулиано Долло е фотограф и оператор с интересна биография. Артистичният му псевдоним е Хулио Дожо. Роден е през 1992 г. в Германия, откъдето е баща му – агент по недвижими имоти. Майка му е българка и по професия е художничка. Владее двата си родни..

публикувано на 09.05.19 в 15:25

„София хартиен арт фест“ гостува на НДК

Деветото издание на „София хартиен арт фест“ започна на 16 април. Уникалният международен проект е разгърнат в няколко столични галерии, а днес (2 май) в НДК ще бъде открита изложбата, представяща творбите от конкурса „Аматерас”, както и експозицията на..

публикувано на 02.05.19 в 14:20

Красотата на старинните мотиви и модерното им приложение в творбите на Лорета Велкова

С невероятен усет, присъщ на големите творци, Лорета Велкова пресъздава традиционните чипровски мотиви по нов начин, съчетавайки ги с модерното изкуство, а ръчно изтъканите пътеки, стенни пана, възглавници, картини и други предмети не само греят в..

публикувано на 25.04.19 в 10:00
Светлозар Желев

Четенето е модерно, има ренесанс на българската литература

През 1995 г. ЮНЕСКО определя 23 април за Световен ден на книгата и авторското право. В България този ден се провеждат редица инициативи, насочени към насърчаване на четенето, особено сред децата и младежите. Четат ли българите и има ли стойностна..

публикувано на 23.04.19 в 11:36

Историите за деца на Зорница Иванова или как феята Розичка закриля българчетата по света

Кампанията „Походът на книгите” за осма поредна година влезе в училищата и в детските градини, за да покаже на децата, че четенето е полезно, приятно и винаги на мода , според организаторите от асоциация „Българска книга”. Оказва се, че се..

публикувано на 21.04.19 в 08:35