Магията на чипровските килими събра многобройната публика на Капана фест в Пловдив

Велика Стоева от гр. Чипровци се занимава от дете с изработката на килими. Всички жени в рода й са били тъкачки, а станът е неизменна част от домашните мебели. За мен това е професия вече 20 години. Много трудно се оцелява с този занаят, защото отнема..

публикувано на 15.06.17 в 12:57

Три знакови дами на българската живопис представени в галерия „Арте”

До 14 юни в столичната галерия „Арте” могат да се видят творби на три от големите дами в българската живопис. Това са Олга Вълнарова, Елза Гоева и Мария Столарова. Изложбата е първа част от поредица, която представя творчеството на талантливи..

публикувано на 06.06.17 в 14:42

„Едно лято в едно блато“ – мюзикъл, който разказва по детски за връзката ни с природата

Идеята за спектакъла „Едно лято в едно блато“ е на Маргарита Шоселова, музикален хореограф на детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, а в спектакъла участва и Държавната опера – Стара Загора. Действието се развива през лятната..

публикувано на 02.06.17 в 13:49

Художничката Лили Димкова: Всички носим Божията искра, но някой път тя е като въглен, покрит с пепел

От картините й извира светлина, а мистиката, която ги обгръща, стаява послания отвъд нашия груб и материалистичен свят. В приглушението на багрите им пък е заключено познание, опазено по нашите земи още от древността. Лили Димкова избира..

публикувано на 01.06.17 в 14:58

Най-добрите съвременни български книги тръгват на национално турне

Достатъчно е да те намери една-единствена книга, за да преобърне целия ти свят. С мисията да приближи българските книги до младите читатели, цяло лято в страната ни ще обикаля книжарница на колела. Илиян Любомиров, известен с артистичното си..

публикувано на 30.05.17 в 09:05

Красотата на българката през обектива на Радослав Първанов

„Aз cъм Бългapĸa!” е новата изложба на фотографа Радослав Първанов. Образите на 25 млади българки в народни носии са запечатани в 30 сюжета, заснети на места c ĸyлтypнo и иcтopичecĸo знaчeниe за cтpaнaтa ни. Идеята възникна от предложението ми за..

публикувано на 23.05.17 в 11:43

Кларинетът на Иво Папазов и тромпетът на Мишел Портал заедно на фестивала "Балкан Трафик" в Париж

Знаменити български музиканти, артисти и творци ще участват през следващите дни в Брюкселския фестивал Балкан Трафик. Тази година той се провежда в две части - от 20 до 23 май в Брюксел, зала Bozar и от 2 до 3 юни в Париж в зала Le Palace...

публикувано на 19.05.17 в 11:11

„Българските чехи” внасят европейски дух и стил в следосвобожденска България

Ако страната ни днес има европейски облик и е запазила поне частица от обноските в цивилизования свят, изцяло го дължим на чехите. Веднага след Освобождението в земите ни пристигат множество предприемчиви специалисти и хора на духа, за да..

публикувано на 18.05.17 в 11:29

Мария Мескин: Без духовната енергия на изкуството е невъзможно да се живее

Град с богато историческо минало, Плевен е свързан и с имената на стотици личности, дали своя принос за развитието на българската култура. „Плевен – град на моите мечти…“ – това е песен на легендата Емил Димитров, роден тук. Мелодията, заедно с други..

публикувано на 17.05.17 в 11:05

Габровци с фестивал за щастие

6Fest е Международен фестивал за градски изкуства и щастие, който надгражда силната карнавална и хумористична традиция на Габрово за превръщането на града в пространство за улични изкуства с карнавален, цирков и експериментален характер. В..

публикувано на 17.05.17 в 09:30