„Нейната работа“

„София филм фест“ отличи най-добрите филми в 23-ото си издание

Филмът „Чудовища” (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану е носител на наградата за най-добър филм от „София филм фест“-2019. Специалната награда на петчленното международно жури бе присъдена на българската продукция „Прасето“ на Драгомир Шолев,..

публикувано на 23.03.19 в 08:30

Художничката Бояна Петкова и нейните пътешествия из уютните кътчета на човешката душа

Картините на Бояна Петкова са любов от първа среща. Те изпълват сетивата ни с нежност, подобна на онази, която изпитваме, посрещайки първите лъчи на разпукващата се зора. Четката на младата художничка умело пресъздава красотата и ранимостта на..

публикувано на 23.03.19 в 08:00
„Стилизирана природа”, 1922

„Омагьосано царство“ – изложба по повод 130 г. от рождението на Николай Райнов

„ Природата живее по свой особен начин, тя е одухотворено единство от мощни сили, които човек из далеко долавя по техните последици, но чиято същина си остава незнайна нему… ако се вникне в душата на природата и се възсъздаде тая особена душа,..

публикувано на 19.03.19 в 12:29

Тодор Димитров – автор на най-добрата подводна фотография

Малка водна змия и големи фотографски умения позволиха на варненеца Тодор Димитров да направи уникален кадър и да спечели първо място в престижния фотографски конкурс „Нашият подводен свят“ в Чикаго. „Тодор Димитров е израснал в тесен..

публикувано на 18.03.19 в 11:22

Софийската градска художествена галерия представя колекцията си от съвременно българско видеоизкуство

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя колекцията си от съвременно българско видеоизкуство. Изложбата показва селекция от видеопроизведения от фонда на галерията, коментиращи социални проблеми, валидни за българското общество през..

публикувано на 16.03.19 в 08:35

„Разговори за жени” в Серяковата къща

В най-нежния месец, в който празнуваме настъпването на пролетта и Благовещение, старинната Серякова къща в Троян ни предлага „Разговори за жени” – изложба с 27 портрета на дами с различни житейски роли, лица и съдби. Домът на Ботевия четник..

публикувано на 14.03.19 в 13:14

„Българската съкровищница“ – смайващо пътешествие из природата, историята и културата на България

На 12 март в Съюза на архитектите в София бе представено луксозното двуезично (на български и английски) издание на албума „Българската съкровищница” – 450 страници и над 1000 цветни фотографии, разкриващи интересни и малко познати природни и..

публикувано на 13.03.19 в 12:00
Иван Табаков, „Париж по Сена”, 60-те г. на ХХ в.

Галерия „Лоранъ” показва картини на Иван Табаков – художникът, търсещ светлината

Столичната галерия „Лоранъ” насочва вниманието към творчеството на художник, причисляван сред съвременните български класици. От днес в продължение на месец зрителите ще могат да разгледат картини на живописеца Иван Табаков в ретроспективна..

публикувано на 12.03.19 в 13:55
Антон Митов, „Селянки на пазар в София”

Софийският дворец на изящните изкуства с „пътуване във времето”

Повече от 10 месеца (от 1 март 2019 до 12 януари 2020) в центъра на столицата може да се види една оригинална изложба, наречена „Дворецът за изкуството”. Тя е пътуване във времето, когато централната сграда   на Националната галерия..

публикувано на 11.03.19 в 11:11
Кадър от филма „Изгубени спомени“

Златина Русева преди премиерата на „Изгубени спомени“

Размисъл и съпоставяне между историята – такава, каквато ни я разказват, и събитията и процесите – такива, каквито реално са се случили. Накратко казано, това е идеята на „Изгубени спомени“ – документалния филм на Златина Русева, който ще има своята..

публикувано на 08.03.19 в 13:07