Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел”

Премиера на филм за Йоан Кукузел – 50 години след създаването му

Български светец, композитор, музикален теоретик, Йоан Кукузел е една от най-значимите фигури в църковната музика през Средновековието. Роден през 1280 г. от българка, той получава образованието си в императорското певческо училище в Константинопол. Бил..

публикувано на 01.12.16 в 13:10

120 години Национална художествена академия

Националната художествена академия, най-старото и престижно висше училище по изкуства в България, отбелязва 120 години от своето основаване. Редица са обществениците и интелектуалците, които застават зад идеята за създаване на висше художествено училище..

публикувано на 30.11.16 в 12:53
Сцена от „Кой открадна чипса“

„Танцово изкуство – Илиев“ представя две премиери

„Извън рамки“ и „Кой открадна чипса“ се наричат премиерните спектакли, дело на хореографа Петър Илиев и образователните програми, които организира неговата фондация „Танцово изкуство - Илиев“. Нека припомним, че г-н Илиев от десетилетия работи в САЩ, а..

публикувано на 29.11.16 в 15:19

Емблематичният радиоводещ Тома Спространов взе награда „Златен век”

Музикалният редактор и водещ на предавания по БНР Тома Спространов получи наградата „Златен век”, присъждана от Министерството на културата на личности, допринесли за развитието на българската култура и национална идентичност. Носители на наградата тази..

публикувано на 29.11.16 в 14:28

Художникът Бойко Колев – на живо с изложбата "LIVE", храни душите с картините си FOOD

Галерия „Нюанс“ представи наскоро с интересен вернисаж новата изложба на художника Бойко Колев, която ще продължи до 11-ти декември. Авторът хиперреалист беше представен от писателя Любен Дилов-син и утвърдения в средите на колекционери и почитатели на..

публикувано на 25.11.16 в 13:06

„Мостове на светлината” – изложба с творби на Вълчан Петров и ценности от колекцията на Националния исторически музей

До Нова година в Националния исторически музей може да се види една великолепна изложба – „Мостове на светлината”. Тя е съчетала над 50 творби от известния български художник Вълчан Петров и ценности от богатите музейни фондове. Идеята за тази среща..

публикувано на 24.11.16 в 13:57

Силви Вартан отново в България

Световноизвестната френска певица и киноактриса с българско-унгарски корени Силви Вартан отново гостува у нас, за да представи поредната си книга „Мама“. Тя има зад гърба си 40 милиона продадени албума, 1300 песни, 2000 корици на списания, шест филма,..

публикувано на 24.11.16 в 11:48

Павел Койчев и неговите „О, щастливи дни” в галерия „Райко Алексиев”

Докато се чудим все по-често в какво време живеем, един от най-изтъкнатите и световно признати български скулптори Павел Койчев реши да покани публиката в своите „щастливи дни”. Само преди дни в столичната галерия „Райко Алексиев” той откри поредния си..

публикувано на 23.11.16 в 12:32

„Нощ на театрите” – поглед отвътре

През есента на 2013 г. в София  за първи път се състоя „Нощ на театрите”. Тази година четвъртото й издание за България   и осмо в Европа, ще се проведе в над 15 наши града  и 11 европейски държави. В навечерието на събитието търсим отговор на това какво е..

публикувано на 18.11.16 в 13:59
„Произшествие II”, художник Петър Брайков

„Ускорено време“ – изложба с творби на именити майстори от художествената колекция на МВР

В изложбената зала на Музея на МВР беше открита експозиция  от графики и малка пластика от български майстори, творили през 70-те и 80-те години на миналия век. Заглавието „Ускорено време“ на творба от Христо Стайков е избрано като мото на изложбата,..

публикувано на 15.11.16 в 13:34