Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки,..

публикувано на 17.11.19 в 09:10

Над 170 събития в седмото издание на Нощ на театрите

Дискусии, пърформанси, изложби, „отворени врати“, разходки зад кулисите, импровизационни спектакли, концерти, поетични рецитали и още много арт-изненади, са гарантирани за участниците в събитията, организирани в дните от 11 до 16 ноември по повод..

публикувано на 16.11.19 в 09:10

Романът „Гръцкият лекар“ − културен мост между България и Гърция

Романтичната музика на гръцкия композитор, поет и певец Аттик, изсвирена на пиано от Инез, студентка в Музикалната академия в София, пренесе гостите на премиерата на българското издание на романа „Гръцкият лекар“ в атмосферата на Атина от началото..

публикувано на 14.11.19 в 13:31

Държавните архиви представят Радой Ралин в огледалото на времето

И днес обаятелната му фигура с козя брадичка и разрошен перчем се появява пред очите ни, щом извикаме спомена за първите демократични митинги. И сякаш още проехтяват призивите му за плурализъм, свободни избори и човешки права. Радой Ралин не..

публикувано на 12.11.19 в 11:30

„Хората, които променят България“ – книга, която се отваря със съмнение и се затваря с възхищение

Тридесет години след началото на прехода от социализъм към демокрация, започнал на 10 ноември 1989 година, в България настъпиха много промени. Израснаха две поколения, за които случилото се преди 1989 година е почти непознато. Разказите на..

публикувано на 11.11.19 в 11:48

Памет за българското изкуство в „Творците говорят“ на Иван Кънчев

В галерия „Средец“ е подредена изложба с произведения на български „класически“ скулптори и творци в областта на керамиката, дървото и др. Можете да ги видите до 28 ноември, а поводът за тази експозиция е книгата „Творците говорят“ с подзаглавие..

публикувано на 08.11.19 в 13:00

Украинецът Михайло Парашчук изработва украсата на някои от най-красивите български сгради

Вдигайки поглед към импозантните обществени сгради от първата половина на миналия век, се вглеждаме най-вече в онези скулптурни и архитектурни елементи, които с един последен щрих довършват обаятелния им облик. Кой обаче украсява фасадите на..

публикувано на 07.11.19 в 12:45

Режисьорът Димитър Шопов: „Киното има нужда от личности, било то случайно срещнати на улицата“

Димитър Шопов е сред творците, представени в тазгодишния проект на галерия SARIEV „ФОН: Млади автори от Пловдив“. По този начин галерията показва съвременните тенденции в изкуството. В рамките на проекта режисьорът и сценарист Димитър Шопов..

публикувано на 06.11.19 в 11:58

Японско представление, отчасти на български език

Японският театър „Ашибуе“ ще представи в София отличения с шест международни награди спектакъл „Виолончелистът Гошу“по едноименното произведение на великия писател Кенджи Миазава (1896-1933). Това е историята на музикант, смятан за посредствен,..

публикувано на 02.11.19 в 09:00

Българската общност в Атина празнува Деня на народните будители

Българо-гръцкото сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ и Клубът на дейците на културата „Нов живец“ - Атина, с подкрепата на посолството на Република България в Гърция, организираха за четвърта поредна година емоционален празник, посветен на..

публикувано на 01.11.19 в 14:09