„Дъждовна вечер”, автор Петя Радкова

Чуйте гласа на фонтаните на България

Фонтаните във всеки град са любимо място за отдих на гражданите. Те пленяват всеки с усет към красивото и имат своите интригуващи истории, които разказват с ромона на водата. Повод да погледнем към тях бе фотоизложбата „Фонтаните на България”,..

публикувано на 24.03.17 в 11:45

Георги Железаров в мащабна изложба – завръщането на таланта

С мащабна изложба на един от талантливите български художници – Георги Железаров, Софийската градска художествена галерия отбелязва 120-aта му годишнина. Галеристите показват в нея различни по жанр произведения: живописни платна, графика, рисунки,..

публикувано на 23.03.17 в 10:45
Нара Васконселос и проф. Борислава Танева

Нови мостове между България и Бразилия

Първата Панорама на българската култура в бразилския град Форталеза завърши в края на февруари. В рамките на 17 дни бяха представени изобразително изкуство, музика, кино, литература. Основен организатор е културният институт „Зенон Барето“, а истинският..

публикувано на 17.03.17 в 16:15

Блясъкът на филмовата слава озарява един от софийските подлези

Филмовата лента се завърта и ни отвежда в един от софийските подлези и сякаш попадаш в преддверието на подземно кино. От стените те гледат портретите на Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Луи дьо Фюнес. Там са и българските кино легенди – Тодор Колев, Антон..

публикувано на 14.03.17 в 12:10

Нов прочит на „Лешникотрошачката” – приказка в историята и история в приказката

Според Веса Тонова, спектакълът „Лешникотрошачката“, който Сити Марк Арт Център представя на 12 март, е „послание от малки и пораснали деца, отправено към малки и пораснали деца“. Прима балерина на Софийската опера, тя е основател на „Първи български..

публикувано на 09.03.17 в 12:27
Пенка Касабова и Борис Христов

„Отдаденост“ – изложба, посветена на Пенка Касабова

Благородна, интелигентна, образована и невероятно пламенна личност, Пенка Касабова остава в историята като „педагог на педагозите“, но и като жената, която има специално място в сърцето на световноизвестния бас Борис Христов. Тя си отива от този свят..

публикувано на 08.03.17 в 09:10

Танцовото изкуство се включва в дебата за етиката и естетиката

Съвременното танцово изкуство може да ви поднесе изненада! Танцьорите вече не разказват приказки с фолклорни мотиви и легенди за стари времена. Битката между доброто и злото вече е пренесена в наши дни, където човекът в публиката е оставен сам да..

публикувано на 06.03.17 в 11:01

Изкуство, вдъхновено от природата, гостува в БНР

Българско национално радио стана домакин на изложбата „Усещане за пролет”, в която участват трима български художници. Николай Стайковски, Красимир Яков и Димитър Попгеоргиев представят на „Драган Цанков“ №4 творчески синтез на жанрове, обединени..

публикувано на 02.03.17 в 15:04

Ела в моя музей!

„Ела в моя музей, очакват те приключения” – такава е поканата, която отправя културологът, отдаден на каузата за българските музеи – Тодор Петев.Той е завършил изкуствознание в САЩ и дълги години е работил в различни музеи там, като „Метрополитън“ и към..

публикувано на 27.02.17 в 11:57
Слав Недев, Александър Вълчев и Иво Бистрички (от ляво на дясно) на откриването на изложбата.

Изложбата „Бистрички, Вълчев и Недев” в галерия „Стубел“

В София, в една от столичните галерии – „ Стубел “ , бе открита изложба на трима съвременни автори – Иво Бистрички, Александър Вълчев   и Слав Недев. Те се събират, за да покажат някои от последните си произведения. Това е и повод да се срещне..

публикувано на 17.02.17 в 13:56