Борис Денев – непоказвани пейзажи

Докато не затрепти нещо у мен, зная, че няма да направя добър пейзаж и не се захващам за работа – това са думи на един от големите български художници – Борис Денев. Негови творби могат да се видят до 26 май в столичната галерия „Лоранъ”. E..

публикувано на 24.04.17 в 11:46

Модерно улично изкуство ОЧОвечава градската среда

Ако докато се разхождате из града забележите, че някой капчук или някоя плочка ви гледат, не се стряскайте, а се усмихнете. Приемете с радост, че сте станали жертва на Еyebombing и продължете деня си с весело настроение. Лепенето на пластмасови очички..

публикувано на 21.04.17 в 12:19

Един български „портрет” на Юлия Кръстева

Сред културните събития от тези дни е премиерата на документалния филм „Кой се страхува от Юлия Кръстева?” Впрочем, защо заглавието е донякъде предизвикателно? Ние сме тези, които най-много се страхуваме от Юлия Кръстева, като Юлия..

публикувано на 21.04.17 в 11:43

"Бял заек, червен заек" – спектакълът на спонтанното действие

Как ви звучи да се играе постановка без режисьор и репетиции? Ако мислите, че е невъзможно – грешите. Ще ви разкажем за моноспектакъла „Бял заек, червен заек“, в който не само публиката, но дори и актьорът няма представа какво ще се случи. Единственото,..

публикувано на 12.04.17 в 09:45
„Водачът”

Митологични пътища в света на малката пластика

Една интересна и изпълнена с послания изложба може да се види в столичната галерия „Нюанс”. Авторът й – доц. Кирил Матеев от Националната художествена академия, я е озаглавил „...по пътя”. В нея е събрал скулптурни   композиции и рисунки...

публикувано на 10.04.17 в 12:21
Проф. Вася Велинова

Преди повече от хилядолетие Свети Климент Охридски поставя началото на българската литература

През 2016 се навършиха 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски, ученик на славянските просветители Св.Св.Кирил и Методий. Една нова книга за тази велика личност имаше своята премиера в Регионалния исторически музей на София: „Климент..

публикувано на 06.04.17 в 10:35

Дворецът на културата в Перник чества своята 60-годишнина

С архитектурното си великолепие Дворецът на културата в Перник е един от символите на града. Вече 60 години за перничани това е духовно средище, място, в което общуват с националните и световните културни ценности и традиции. Мнозина са прекрачили..

публикувано на 03.04.17 в 13:06
„Дъждовен ден в Париж”

Иван Стратиев: Когато си в Париж, е безсмислено да продължаваш да рисуваш това, което си знаеш

Под заглавие „От Paris в Париж” в София е открита изложба на известния художник Иван Стратиев. Тя е плод на пребиваването му в града на Сена след двумесечна работа в ателиетата на Съюза на българските художници в Cité Internationale des Arts. Заглавието..

публикувано на 31.03.17 в 11:45
Автор: Мари Аведисян

Виж „Твоят поглед”!

Изложба с творби на фотографи – любители беше подредена преди дни в градината на клуб „Фотосинтезис” в София. Експозицията е под наслов Виж „Твоят поглед“, както е озаглавен най-масовият конкурс за любителска фотография в страната ни, включва 20..

публикувано на 28.03.17 в 13:10

Бистра Джонсън: Да изследваш миналото на един град е истински трилър

Дъщеря на известния български архитект-урбанист Йордан Тангъров (1928 – 2015), Бистра Джонсън израства с неговите проекти и архиви и започва своята кариера като инженер. По-късно се омъжва за англичанин и живее на Запад. Днес домът й е в Париж. В..

публикувано на 27.03.17 в 12:45