"Читател до поискване" отваря врата към емоциите на български писатели от 4 континента

На 17 март в старата българска столица Велико Търново ще се състои премиерата на „Читател до поискване“. Това е литературен сборник със стихове и разкази на 64-ма български автори от 10 страни на 4 континента. Книгата е резултат от инициатива на..

публикувано на 16.03.18 в 13:00
„Воевода“

Българската кинематография се представя с 6 филма на кинофестивал в Милано

През последните месеци ролята на жените в киното се превръща във водеща тема за света на Седмото изкуство. От 1993-а година насам един филмов фестивал в Милано – „Sguardi Altrove” – насочва вниманието на публиката към ленти, произведени от дами...

публикувано на 15.03.18 в 12:13

Любен Зидаров с „Обратна хармония” в галерия „Нюанс”

Година след предишната си изложба в галерия „Нюанс”, „Старецът и трите морета“ и 40 години след първия път, когато той попада в града-мечта за всеки художник – Париж, Любен Зидаров отново има своя експозиция на същото място. По-точно местата,..

публикувано на 14.03.18 в 10:20

„Синергия“-та на българското изобразително изкуство в Европейския парламент

В Европейския парламент до края на юни е представена изложбата „Синергия“, посветена на българското изобразително изкуство. В нея са включени творби на съвременни български автори от колекциите на Националната галерия и на Европейския парламент...

публикувано на 13.03.18 в 11:38

Поздрави и целувки от Италия и България в изложба с пощенски картички

Има най-различни начини за пътуване в историческото време. Ако изберем сериозния подход на учените, ще се заровим в строги хроники със сухи описания и дати, ала ще ни се изплъзнат ароматът на времето и емоциите на хората. Изложбата „Поздрави от.....

публикувано на 10.03.18 в 09:25

Златарското изкуство и българският дух през вековете

В Националния исторически музей е открита една изключително красива и богата изложба, събирана в продължение на дълги години. Става дума за колекцията на Антонио Василев „Златарството по българските земи XVI-XX в.“   Началото на сбирката му е поставено..

публикувано на 09.03.18 в 15:19
Донка Минковская

Пред 8 март българка от Бесарабия представи свои творби в прародината

Разтваряли ли сте старинна ракла, в която ще откриете топче кенарено платно, пъстри шевици и черги, домашно тъкани одеяла и китеници, един цял свят от труд, багри и спомени… Към такъв свят ни върна със своите картини младата художничка Донка Минковская,..

публикувано на 07.03.18 в 14:32

„Кино в длан“ – различният филмов фестивал

Уморихте ли се от американски кинохитове, пълни със специални ефекти и снимани с огромни бюджети? Пазарът е пълен с подобни, тъй като носят най-много приходи за разпространителите. Въпросът какво наистина иска зрителят, плаши продуцентите и..

публикувано на 06.03.18 в 10:56
Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов със свои ученици

Четири изложби представят учители и ученици в изобразителното изкуство

Ако си представим ученика като парче глина в ръцете на талантлив учител, винаги ли пръстите му ще изваят съвършената творба? Отговор на този въпрос ще можем да потърсим в четири изложби, в които известни живописци и скулптори застават редом до..

публикувано на 27.02.18 в 12:53

„София Филм Фест“ награждава Божидар Манов за приноса му към киното

Кинокритикът професор Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, за които се сещаме, щом заговорим за кино. Аз още в ранните си години съм видял някои абсолютни и вечни шедьоври на световното кино, които са заседнали в съзнанието ми..

публикувано на 25.02.18 в 09:30