Камен Воденичаров: Във филма ни за София показваме истинските патриоти и строители на съвременна България

Документалният филм “105 минути София – историята на града” разказва за ключови събития, белязали осемхилядната история на днешната ни столица. В това пътешествие във времето изпъкват археологически открития, находчиви градоустройствени решения,..

публикувано на 18.09.18 в 11:45

Отзвук от XIV Световен фестивал на анимационното кино

Анимацията е толкова свободно изкуство, с толкова много любопитни автори, от които всеки работи по свой собствен начин – казва проф. Анри Кулев, един от организаторите на форума и добавя: Тази година се опитахме да не..

публикувано на 18.09.18 в 10:39
Откриването

Повече от 70 събития на сцената на „Аполония“

Созопол за 34 път бе домакин на Празници на Изкуствата „Аполония“, създадени по идея на цигуларя Димо Димов от добре известния струнен квартет „Димов“. Той, заедно с Маргарита Димитрова и екипа, с който работят, години наред превръщат курортното..

публикувано на 17.09.18 в 10:00

Елза Гоева активно рисува и на 90 години

Столичната галерия „Арте“ започна есенния си сезон с изложба на Елза Гоева. Макар и на 90 години, художничката все още активно рисува и доказва как изкуството, когато е чисто и искрено, съхранява човека, запазва духа му и дава неподозирани сили...

публикувано на 15.09.18 в 08:00
Стефан Бъчваров, „Тунджа”

Покана за пътуване или Ямбол на художниците

Жителят на столицата рядко има повод да оцени колко много таланти са се родили и работили в някоя отделна българска област (а те са общо 28). В случая става дума за област Ямбол и нейните художници. До края на септември в Националната художествена..

публикувано на 13.09.18 в 08:00

Проф. Пенка Ангелова: Не е вярно, че нямаме писател нобелист

Като в кутия със съкровища Елиас Канети побира детските си преживявания в родния Русчук, за да ги разпръсне там, където житейските му бури го отвяват и да ги насити с още повече усещания, прозрения и мъдрост. Затова и думите му Всичко, което..

публикувано на 12.09.18 в 11:03

Непоказвани до момента произведения в изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”

В Регионалния исторически музей в София е открита изложба „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”, на която за първи път се показват оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания – „Науман, Естествена..

публикувано на 05.09.18 в 12:43

Арх. Пламен Мирянов: Патриотизъм е да останем в страната си, а не да си правим снимки със знаме

Младият архитект Пламен Мирянов разкрива богатствата на страната ни в кратки филми, за да подтикне повече българи да я обикнат, опознавайки нейните природни дадености, многовековни традиции и културни достижения. „Свещената азбука”, „Магията..

публикувано на 03.09.18 в 12:09
Автор: Явор Костадинов

Националните есенни изложби в Пловдив насочват погледа „Отвъд повърхността”

Тазгодишните Национални есенни изложби в Пловдив поглеждат отвъд повърхността чрез индивидуалните усещания на десет съвременни творци и тяхната интерпретация на скрити от очите на непосветените тайни – като в магически театър те могат да придават..

публикувано на 31.08.18 в 09:15

Калоферската дантела символизира волята на народа ни да оцелее в трудни времена

Когато се спомене за изработване на дантела, много хора си представят плетиво на една кука. Малцина обаче са посветените в занаята за изработване на традиционната калоферска дантела, която се появява у нас в края на XIX век. Технологията за плетене..

публикувано на 29.08.18 в 08:00