Слав Недев, Александър Вълчев и Иво Бистрички (от ляво на дясно) на откриването на изложбата.

Изложбата „Бистрички, Вълчев и Недев” в галерия „Стубел“

В София, в една от столичните галерии – „ Стубел “ , бе открита изложба на трима съвременни автори – Иво Бистрички, Александър Вълчев   и Слав Недев. Те се събират, за да покажат някои от последните си произведения. Това е и повод да се срещне..

публикувано на 17.02.17 в 13:56

Многоликите превъплъщения на златото

В Националния археологически институт с музей (НАИМ) е открита десетата юбилейна изложба, събрала артефакти от изминалия археологически сезон 2016- а . Ключовата дума за това събитие е „злато”. Доста голям е броят на златни предмети с..

публикувано на 16.02.17 в 12:48

Александър Иванов: В една професия, в една работа, човек трябва да влага и сърце

България е една благословена страна, чиято територия е обсипана с разнообразни природни феномени и образувания – планини, долини, поля… Как изглежда всичко това от небесните висини? На този въпрос отговаря албумът „ България от птичи поглед ” на..

публикувано на 15.02.17 в 12:14
Сашка Братанова в сцена от спектакъла „Ние, вие и аз“ в The Art Foundation

Сашка Братанова: Да съм на сцената – това е, което обичам, което мога и което ме прави щастлива

„Ние, вие и аз“ е моноспектакъл, изграден върху поетични творби от Миряна Башева и музика на Стефан Димитров. И стиховете, и музиката са умело преплетени в сюжета на пиесата, която актрисата Сашка Братанова определя като музикално-поетично шоу...

публикувано на 10.02.17 в 14:05

„Отвъд скока” – документален филм за първата българска световна рекордьорка Йорданка Благоева

Преди пет години в кабинета на един от изтъкнатите ревматолози в България, проф. Златимир Коларов, влиза една от най-добрите български лекоатлетки и първата носителка на световен рекорд за България във високия скок, Йорданка Благоева. Докато обсъждат..

публикувано на 09.02.17 в 12:57

In memoriam

На 77-годишна възраст в Париж почина френският интелектуалец от български произход Цветан Тодоров. Роден е през 1939 г. в София. Завършва филология през 1963 г. в България и после заминава за Париж, където през 1966 г. защитава докторат на тема "Литература..

публикувано на 08.02.17 в 10:49
Корицата и илюстрация към сборника. Художник: Христо Нейков

„Змейовете съществуват, въпросът е дали са в обективната или в субективната реалност“

На 31 януари, в Големия салон на БАН, съставителите на сборника „Змей, змеица, ламя и хала“ ще представят новото издание. В повече от 400 страници са събрани текстове на песни и приказки, предания и легенди, гатанки и поговорки, описани са ритуали..

публикувано на 30.01.17 в 14:49

Теодор Ушев: От Радио България до Канада

На фона на мразовитата зима тези дни по медиите гръмна една изключителна новина, която ни напомни, че все още има българи по света, с които да се гордеем. Аниматорът Теодор Ушев получи номинация за престижната награда „Оскар“ в категорията „Късометражна..

публикувано на 30.01.17 в 12:31

Забравеният завет на южнославянските художници

Национална галерия „Квадрат 500“ представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници „Лада“. По идея на..

публикувано на 26.01.17 в 15:46
Носителите на наградата на Столична библиотека „Читател на годината – 2016“

Четенето на книги е наслада за сетивата, но може да носи и престижни награди

„Моята родина е там, където е библиотеката ми”  – думите са на една от най-космополитните личности в световната история, Еразъм Ротердамски. Заради стремежа си към знание той отказвал да бъде определян по националност и смятал за свой роден език..

публикувано на 25.01.17 в 13:00