Българската икономика през 2009

Ще запомним българската икономика през годината с числото две. Изпитахме негативите на две кризи – газовата през януари и световната икономическа, която не подмина страната ни. Сменихме две правителства, приехме два бюджета, минахме през две концепции за..

публикувано на 17.12.09 в 13:36

АЕЦ "Белене" не е необходима на страната, твърдят експерти в енергийния сектор

Анализите показват, че АЕЦ "Белене" не е необходима за електроенергийния баланс на страната. Този извод правят енергийни експерти в книгата "Електроенергетиката на България". Автори на книгата са инж. Георги Стоилов от Електроенергийния..

публикувано на 17.12.09 в 10:19

България излъчи финалистите си за Европейските награди за предприемачество

България излъчи своите двама финалисти за Европейските награди за предприемачество. Финалът на конкурса е през пролетта на 2010 година в Мадрид, когато победителите ще бъдат избрани измежду 60 номинирани финалисти от 30 държави. Основната цел на..

публикувано на 16.12.09 в 10:14
Специалната награда за  високотехнологични и енергоефективни решения получи новият пътнически терминал на летище Пловдив.

"Сграда на годината 2009"

Осмият национален конкурс "Сграда на годината" приключи. За участие в него бяха номинирани над 400 сгради. Журито отличи 14 обекта в различни категории – жилищни, търговски и бизнес центрове,  хотели и ваканционни комплекси, значими обществени..

публикувано на 15.12.09 в 09:53
Освен за животновъдите, започват преводите и по сметките на останалите земеделски производители, за които през декември месец са осигурени 503 млн. лв. – заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Започна изплащането на европейските субсидии за животновъдите и земеделските производители

Към българското земеделие тръгват сериозни европейски средства, които ще подпомогнат фермерите в отглеждането на животните и обработването и засяването на земеделските площи. България получава тези средства като член на ЕС. По силата на общата..

публикувано на 15.12.09 в 09:26
На 10 декември се проведе кръгла маса, посветена на сивата икономика. На снимката: Министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.

Скритата икономика намалява, но трудовите отношения “посивяват”

Центърът за изследване на демокрацията и фондация “Фридрих Еберт” организираха ежегодната кръгла маса за предизвикателствата, които поставя скритата икономика пред бизнеса и конкурентноспособността на страната. Според Руслан Стефанов, директор на..

публикувано на 11.12.09 в 09:40
Представителите на седемте отличени компании с връчените им награди.

Инвеститор на годината

Българската агенция за инвестиции връчи за поредна година наградата за значим принос в икономиката на български и чужди инвеститори. Отличието – статуетката на кърджалийския скулптор Сейфетин Шекеров – получиха 7 компании в различни категории. “Последните..

публикувано на 09.12.09 в 12:02

2009 г. – трудна година за малкия и средния бизнес

През отиващата си 2009 година бизнесът като цяло изпита негативните ефекти на кризата. Новата икономическа ситуация накара много от фирмите да преценят отново възможностите си – дали да останат на пазара и да развиват икономическа дейност, или да търсят..

публикувано на 08.12.09 в 13:11
Икономическият анализатор Георги Прохаски коментира бюджета за 2010 г.

Бюджет 2010 – крачка към излизане на страната от икономическата криза

През седмицата българският парламент окончателно прие Закона за държавния бюджет на страната за следващата година. Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите, като подчерта, че „на всички ни се иска той да има повече пари, но трябва да се съобразяваме..

публикувано на 04.12.09 в 08:21

“Топ 100” на българските фирми

Българската търговско-промишлена палата прогнозира ръст на БВП за 2010 г. от един процент Въпреки прогнозите на управляващи и икономически анализатори, че 2010 г. ще бъде най-тежка за българската икономика, ръководството на Българската търговско -..

публикувано на 02.12.09 в 09:30