Българските домакинства плащат най-ниска цена за ток в Европа

Според Центъра за изследване на демокрацията българските домакинства плащат най-ниска цена за електричество в Европа в абсолютна стойност и корекции в цената са неизбежни, за да се покрият разходите за нови инвестиции в производството и разпределението...

публикувано на 04.01.10 в 14:15

2009-а през погледа на бизнеса

За пета поредна година Българската стопанска камара представи резултатите от анкетно проучване сред малки, средни и големи фирми от всички сектори на икономиката. Рязък спад на обемите на производство и на инвестиционната активност, увеличаване на фирмената..

публикувано на 23.12.09 в 09:24

Българската икономика през 2009

Ще запомним българската икономика през годината с числото две. Изпитахме негативите на две кризи – газовата през януари и световната икономическа, която не подмина страната ни. Сменихме две правителства, приехме два бюджета, минахме през две концепции за..

публикувано на 17.12.09 в 13:36

АЕЦ "Белене" не е необходима на страната, твърдят експерти в енергийния сектор

Анализите показват, че АЕЦ "Белене" не е необходима за електроенергийния баланс на страната. Този извод правят енергийни експерти в книгата "Електроенергетиката на България". Автори на книгата са инж. Георги Стоилов от Електроенергийния..

публикувано на 17.12.09 в 10:19

България излъчи финалистите си за Европейските награди за предприемачество

България излъчи своите двама финалисти за Европейските награди за предприемачество. Финалът на конкурса е през пролетта на 2010 година в Мадрид, когато победителите ще бъдат избрани измежду 60 номинирани финалисти от 30 държави. Основната цел на..

публикувано на 16.12.09 в 10:14
Специалната награда за  високотехнологични и енергоефективни решения получи новият пътнически терминал на летище Пловдив.

"Сграда на годината 2009"

Осмият национален конкурс "Сграда на годината" приключи. За участие в него бяха номинирани над 400 сгради. Журито отличи 14 обекта в различни категории – жилищни, търговски и бизнес центрове,  хотели и ваканционни комплекси, значими обществени..

публикувано на 15.12.09 в 09:53
Освен за животновъдите, започват преводите и по сметките на останалите земеделски производители, за които през декември месец са осигурени 503 млн. лв. – заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Започна изплащането на европейските субсидии за животновъдите и земеделските производители

Към българското земеделие тръгват сериозни европейски средства, които ще подпомогнат фермерите в отглеждането на животните и обработването и засяването на земеделските площи. България получава тези средства като член на ЕС. По силата на общата..

публикувано на 15.12.09 в 09:26
На 10 декември се проведе кръгла маса, посветена на сивата икономика. На снимката: Министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.

Скритата икономика намалява, но трудовите отношения “посивяват”

Центърът за изследване на демокрацията и фондация “Фридрих Еберт” организираха ежегодната кръгла маса за предизвикателствата, които поставя скритата икономика пред бизнеса и конкурентноспособността на страната. Според Руслан Стефанов, директор на..

публикувано на 11.12.09 в 09:40
Представителите на седемте отличени компании с връчените им награди.

Инвеститор на годината

Българската агенция за инвестиции връчи за поредна година наградата за значим принос в икономиката на български и чужди инвеститори. Отличието – статуетката на кърджалийския скулптор Сейфетин Шекеров – получиха 7 компании в различни категории. “Последните..

публикувано на 09.12.09 в 12:02

2009 г. – трудна година за малкия и средния бизнес

През отиващата си 2009 година бизнесът като цяло изпита негативните ефекти на кризата. Новата икономическа ситуация накара много от фирмите да преценят отново възможностите си – дали да останат на пазара и да развиват икономическа дейност, или да търсят..

публикувано на 08.12.09 в 13:11