Европейският съвет одобрява компенсациите от 300 милиона евро за АЕЦ "Козлодуй"

Участниците в Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, одобряват компенсациите от 300 милиона евро за затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е поставен пред Европейския съвет от..

публикувано на 30.10.09 в 15:16

IT секторът по време и след кризата – накъде?

В рамките на първите по рода си у нас “Дни на информационните и комуникационни технологии” българските фирми и мениджъри от сектора на високите технологии дискутираха проблемите на бранша във времето на глобалната финансово-икономическа криза. Най-общо..

публикувано на 30.10.09 в 10:12

Бъдещето на проекта АЕЦ „Белене” с много въпросителни

Германската компания RWE, която държи 49 на сто от АЕЦ “Белене”, е уведомила българското правителство, че се оттегля от проекта. България няма намерение да спира строежа, а ще привлича нови инвеститори, като преструктурира проекта по европейски тип. За..

публикувано на 30.10.09 в 09:32

Бюджет 2010 - “малка пица без много украси”

Има две важни причини за постигане на балансиран бюджет за 2010 г. Едната е, България да бъде държавата, която да покаже на Европа и света, че в състояние на валутен борд може да постигне нулево салдо. Втората е, че с балансирането на приходите и разходите..

публикувано на 29.10.09 в 09:29
\r\nПразните помещения, предишни магазини са все по-честа гледка из улиците на София и големите градове.

Оптимистично настроените предприемачи са едва 7 процента

Българските предприемачи вече не са европейски първенци по оптимизъм за условията да се прави бизнес както беше непосредствено след приемането на България за член на ЕС от 1 януари 2007 г. Причина за това от една страна е глобалната финансово-икономическа..

публикувано на 27.10.09 в 13:40
В момента сред инвеститорите се наблюдава сериозен интерес към т. нар. възобновяеми енергийни източници, тъй като при тях се предлагат законови поощрения.

Чужди компании търсят нови сфери за инвестиции в България

Съвсем разбираемо е в условия на икономическа криза инвеститорите да се отдръпнат от пазара в очакване на по-добри времена. Това се случи и в България. Според статистиката за първото полугодие на 2009 притокът на чуждестранните инвестиции у нас се е свил с..

публикувано на 27.10.09 в 11:08
Министрите Сергей Шматко и Трайчо Трайков по време на неотдавнашната им среща в София.

България и Русия потвърдиха ангажиментите си по общите енергийни проекти

“Взаимоотношенията на двете страни по трите енергийни проекта са част от модерна игра, която се описва от нобеловия лауреат Джон Наш. В нея се постига равновесие, при което и двете страни печелят.” – така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за..

публикувано на 26.10.09 в 10:00

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в досегашните размери, заяви енергийният министър Трайчо Трайков

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. В два поредни..

публикувано на 23.10.09 в 12:43

Инвестиции за повече от 400 млн. лв. ще се вложат в общините по Програмата за развитие на селските райони у нас

Инвестиции за повече от 400 млн. лв. ще се вложат в общините по Програмата за развитие на селските райони. Това ще стане по подписаните 216 договора с кметове на 180 малки общини в страната. На церемонията по получаването на договорите присъстваха..

публикувано на 23.10.09 в 12:15

Кризата не засяга болезнено богатството на българите

Няма данни, които да сочат, че българинът е по-беден в сравнение с 2008 година. Това обясни в интервю за Радио България икономическият анализатор Георги Стоев. Оказва се, че кризата не се отразява съществено на богатството на българските домакинства в..

публикувано на 23.10.09 в 09:12