В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в досегашните размери, заяви енергийният министър Трайчо Трайков

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. В два поредни..

публикувано на 23.10.09 в 12:43

Инвестиции за повече от 400 млн. лв. ще се вложат в общините по Програмата за развитие на селските райони у нас

Инвестиции за повече от 400 млн. лв. ще се вложат в общините по Програмата за развитие на селските райони. Това ще стане по подписаните 216 договора с кметове на 180 малки общини в страната. На церемонията по получаването на договорите присъстваха..

публикувано на 23.10.09 в 12:15

Кризата не засяга болезнено богатството на българите

Няма данни, които да сочат, че българинът е по-беден в сравнение с 2008 година. Това обясни в интервю за Радио България икономическият анализатор Георги Стоев. Оказва се, че кризата не се отразява съществено на богатството на българските домакинства в..

публикувано на 23.10.09 в 09:12

Започна проектът за изграждане на контейнерни терминали във Варна и в Бургас

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри проекта "Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас", съобщиха от ведомството. Договорът за консултантски услуги /технически проект и..

публикувано на 22.10.09 в 10:21

Инвестициите в производството на слънчева енергия ще нарастват

България трябва да развива усилено производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, част от които са слънцето и вятърът. Ангажименти за производството на “чиста” енергия, незамърсяваща околната среда, страната ни е поела още с присъединяването..

публикувано на 22.10.09 в 08:57

България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 г.

Двудневната среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) започна официално днес с реч на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Най-важната задача..

публикувано на 22.10.09 в 08:34

Идеята за депозиране на част от фискалния резерв на страната в търговските банки среща противоречиви оценки

Част от фискалния резерв на страната може да се депозира в търговските банки. Това предложение направи финансовият министър Симеон Дянков, като най-сериозният аргумент бе, че така ще се увеличи доходността на държавните пари. Премиерът Бойко Борисов подкрепи..

публикувано на 21.10.09 в 09:47

Стабилността на българските банки и лихвите по депозитите привличат чужди вложители

  Българската банкова система запазва стабилността си и във времена на глобална финансово-икономическа криза. Макар и при силно рестриктивни условия, банките продължават да кредитират населението и бизнеса. По-високите лихви по кредитите предизвикват..

публикувано на 20.10.09 в 12:06

Мениджърите са умерени оптимисти за излизане от кризата

Близо година измина от деня, когато световната икономическа криза “влезе в нашия дом”. Данните за българската икономика с днешна дата не показват особени надежди. БВП спадна с пет процента, промишлеността се сви с 30-40 на сто, лошите кредити в банковата..

публикувано на 20.10.09 в 09:55

Европейският съюз ще отпусне допълнително пакет от 280 млн. евро субсидии за млекопроизводството през 2010 г. от бюджета на общността

Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Люксембург. Предстои Съвета на министрите на финансите на ЕС другия месец да одобри предложението за..

публикувано на 19.10.09 в 14:04