Икономическата 2018 година

Краят на годината е повод да направим анализ на изминалите 12 месеца и ако равносметката на собственото ни благополучие или разочарование може да бъде субективна, не така стоят нещата в икономиката. Там се борави с факти и конкретни числа...

публикувано на 27.12.18 в 08:00

България в конкуренция с Гърция за нов руски газопровод – икономика или геополитика?

Преди още да е получила официално предложение от руския държавен гигант „Газпром“, България заяви, че е съгласна да транзитира руски газ. Няколко дни по-късно и Гърция заяви в Москва желание и тя да пренася руски газ. Продължаването на газопровода..

публикувано на 11.12.18 в 10:44

Закриването на професионалните училища е проблем за българската икономика

Наистина ли има недостиг на работна ръка на трудовия пазар в България и дали вносът на работници от трети страни може да се окаже неговото отдавна чакано решение, бяха част от въпросите обсъдени на форум, посветен на проблема, организиран от..

публикувано на 06.12.18 в 10:46

България брани с всички сили въгледобива и ТЕЦ-овете си

Недоволни миньори и енергетици протестираха тези дни в София срещу заплахата въгледобивът и ТЕЦ-овете на въглища да бъдат до две години затворени по екологични причини. Подкрепа демонстрантите получиха както от синдикатите, така и от правителството..

публикувано на 04.12.18 в 11:32

Бюджет на оптимистичните прогнози

След два дни дебати, парламентът прие бюджета на страната за 2019 г. Промени от това, което първоначално предложи Министерството на финансите и одобрения официален вариант, няма. Дори и някои аргументирано звучащи предложения и забележки на..

публикувано на 03.12.18 в 11:13

Българите са похарчили средно по 400 лв. по време на Черния петък

Около 400 лева е средната сума, която са похарчили пазаруващите на Черния петък, според Комисията за защита на потребителите. По данни на един от най-големите сайтове за онлайн пазаруване у нас, само през първата половина на Черния петък българите..

публикувано на 01.12.18 в 08:50

Оптимистични са очакванията на бизнеса в България за 2019-а

В края на всяка календарна година по традиция си правим равносметка какво сме постигнали и какво по-добро можем да очакваме през следващите 12 месеца. Идната 2019 година ще бъде изборна, а това е повод за политиците да обещават повече и повече. Те..

публикувано на 26.11.18 в 11:48

БДЖ бавно гаснат поради липса на реформи, пари и пътници

Днес, когато говорим за Hyperloop, TGV и други видове влакове-стрели със скорости от 300 и повече км/час, Българските държавни железници (БДЖ) бавно гаснат поради неспособност да се адаптират към съвременните условия. Те сякаш живеят в началото на..

публикувано на 20.11.18 в 10:51

Започва кампания в подкрепа на българските производители на храни

Повече от половината стоки, които се предлагат в големите хранителни магазини, са произведени у нас, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. На кръгла маса с работещи в бранша той даде началото на кампанията “Аз подкрепям..

публикувано на 16.11.18 в 11:29

Инвестициите в земеделието са риск, който си струва да бъде подкрепен

Въпреки своята значимост, земеделието се развива с различни темпове в европейските държави, което се дължи преди всичко на политиките им, свързани със сектора. Макар градовете да се разрастват и обработваемите площи да намаляват, предприемачите,..

публикувано на 15.11.18 в 10:57