България: европейски шампион по загуби от липса на работна ръка за икономиката

До преди година-две всички се оплакваха, че безработицата в България е много голяма – имаше години, когато се доближаваше до 13на сто. Сега пък оплакванията са, че няма достатъчно работна ръка – нито квалифицирана, нито неопитна и без особени..

публикувано на 17.10.18 в 12:07

Чавдар Чотов – майсторът на ЗА бавни колела

Помните ли историята за Малкия принц, който разбира от лисицата какво означава да се свържеш с някого. За мене сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребна. Но ако..

публикувано на 15.10.18 в 12:05

„Търговската марка“ България струва 54 млрд. долара

Зaпитвaли ли cтe ce ĸoлĸo cтpyвa eднa дъpжaвa? Ha тoзи въпpoc oтгoвop дaвaт oт британската компания Вrаnd Fіnаnсе. Te зa пopeднa гoдинa пoдpeждaт в ĸлacaция дъpжaвитe ĸaтo тъpгoвcĸи мapĸи и пyблиĸyвaт cпиcъĸ нa тяxнaтa цeнa. К ритериите..

публикувано на 12.10.18 в 11:57

Таванът на пенсиите се покачва, но не отпада

След като доскоро предвиждаше от догодина таванът за новоотпуснатите пенсии да бъде отменен, неочаквано в края на миналата седмица правителството обяви, че вместо това, таван ще продължи да има и за старите, и за новите пенсии, но повишен от 1 юли..

публикувано на 08.10.18 в 11:10

Печалбата на банките премина психологическата граница от 1 милиард лева

За осем месеца печалбата на 26-те банки и клоновете на чуждестранни банки в България надмина психологическата граница от 1 млрд. лева, т. е. 556 млн. евро. Това са много пари, дори в европейски контекст. А още по-впечатляващ е отбелязаният ръст на..

публикувано на 02.10.18 в 10:36

Задава ли се ценови шок за българите от октомври?

Българите свикнаха през последните 5-6 години да живеят при поносими и относително стабилни цени, които нито драстично се увеличаваха, нито регистрираха някакви значителни спадове. Тази ценова стабилност се дължеше основно на дефлацията. Не че..

публикувано на 28.09.18 в 11:04

Административни пречки оскъпяват продукцията на фермерските пазари

Хората, които се хранят с биологично чисти продукти, си ги набавят предимно на т. нар. фермерски пазари. Тези тържища обаче съществуват предимно в големите градове, а търгуващите със стоката си производители срещат редица трудности – от спрени..

публикувано на 26.09.18 в 12:09
Българският енергиен холдинг (БЕХ) оглавява списъка на най-големите български фирми в класацията на COFACE

17 български фирми в Топ 500 в Централна и Източна Европа

България и българската икономика не са големи. Делът на българския БВП в общия БВП на обединена Европа е по-малко от 1%. Това не пречи обаче в страната заедно с повече от 300 000 малки и средни фирми да работят големи компании, съпоставими с..

публикувано на 25.09.18 в 11:10

Хлебният баланс на страната е осигурен

5,4 млн. тона пшеница или среден добив от 450кг. от декар е крайният резултат от жътвата за тази година. По данни на земеделското министерство това е със 150 кг. от декар по-малко от средния добив за 2017-та, когато реколтата у нас достигна исторически..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

От „гьол” проектът за АЕЦ Белене се превърна в черна финансова дупка

Проектът за строителството в България на втора атомна електроцентрала датира от времето на комунизма и гони своята 40-годишнина. Но такава централа все още няма. Премиерът Бойко Борисов нарече строежа „гьол”, който обаче вече се превърна в черна..

публикувано на 19.09.18 в 09:41