На ти мечко, кукуруз, а на нас живот и здраве!

Фолклорният Андреевден, наричан още Андреювден, Андрея, Дрейовден, е част от празниците, свързани с осигуряване плодородието през следващата година и неговата защита. Най-популярен е ритуалът, при който сварена царевица и различни други варива се..

публикувано на 30.11.16 в 09:05

Данислав Кехайов: За мен народната музика не е просто професия, това е „агрегатното ми състояние”

Дори неизкушеният за фолклора слушател би бил очарован от гласа на Данислав Кехайов. Преди време той предизвика истинска сензация в социалните мрежи със спонтанния видеоклип, заснет преди време под ротондата на Капитолия в Юта, САЩ (Utah State Capitol)...

публикувано на 20.11.16 в 10:35

Коста Колев – Единствено и само българска звучност

Коста Колев още приживе е наричан епоха, явление, легенда в жанра на авторската музика в народен стил. Тази година отбелязваме 95 години от рождението на именития ни композитор и диригент. Както сам признава, творчеството му е посветено ...единствено..

публикувано на 19.10.16 в 13:59

Българката – пазителка на традициите

„Чудният свят на тракийката”   е изложбата, с която Регионалният етнографски музей в Пловдив участва в Есенните празници на изкуствата в града, за да покаже характерните вярвания, представи, бит и култура на жената от Тракия. Именно тя винаги е следвала..

публикувано на 07.10.16 в 11:42

„Орфей пее с морето” – съзвучие от детска музика, танци и ваканционно настроение

Деветото издание на Детския фолклорен фестивал „Орфей пее с морето” привлече талантливи българчета от 37 селища на страната, за да покажат уменията си в народната музика и танц. По традиция предимство имат съставите и солистите от малки населени..

публикувано на 21.09.16 в 12:46

Фестивалът „Балканска черга” събира на едно място колорита и обичаите на Балканите

За шеста поредна година в селото на големия български художник Владимир Димитров-Майстора – Шишковци, от 22 до 24 септември ще се проведе традиционният международен форум  „Балканска черга”. Символ на фестивала са чергите, защото, докато трае празникът,..

публикувано на 20.09.16 в 09:50

Българи и чужденци ще мерят сили на ръченица на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица

На 16 и 17 септември в „Harrow Leisure Centre” в Лондон ще се проведе Първият фолклорен събор „Древно наследство“. Събитието е част от един процес, започнат преди няколко години от Георги Анадолов за възраждане и възнасяне на българския дух в родината..

публикувано на 15.09.16 в 14:04

Янка Рупкина: Странджанската песен за мен е живот, спасение, България

Гласът на Янка Рупкина е сред разпознаваемите знаци на фолклорната певческа слава на България. Вече 55 години нейните концертни изяви по света и у нас се превръщат във вълнуващи събития за публиката. Неслучайно знаменитият музикант Джордж Харисън..

публикувано на 07.09.16 в 11:41

Майсторска надпревара на Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра

От 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово ще се проведе XIV Международен панаир на традиционните занаяти. „Събитието е музеен продукт и има за задача да образова, а не само да забавлява посетителите и това го отличава от..

публикувано на 02.09.16 в 11:58

Втори международен форум "Българско наследство" започна в Балчик

Втори международен форум „Българско наследство“ започва в Балчик . В него участват учени и краеведи от цялата страна и от Тараклийския български университет . Градът ще бъде огласян от песни на състави от Украйна, Румъния, Молдова...

публикувано на 26.08.16 в 14:29