„Котка по гръб не пада“

Свещено животно в Древен Египет, астрологичен знак в източен хороскоп, котката е обикновен домашен любимец за немалка част от човечеството. Наистина, понякога пакостлив, своенравен и дори отмъстителен, но преди всичко – символ на домашния уют. Стопаните..

публикувано на 17.02.17 в 16:19

На Трифон Зарезан с народни песни за вино и любов

На 14 февруари е Трифон Зарезан – един от най-устойчивите и популярни народни обичаи, съхранил своя езически облик. Отбелязва се във всички региони на страната ни, свързан е с прехода от зима към пролет. Посветен на лозата и виното, Трифоновден е..

публикувано на 14.02.17 в 09:15

За свети Харалампи, чумата и меда

На 10 февруари църквата чества паметта на Св. Харалампий, загинал мъченически по време на гоненията срещу християните през III век. Както е записано в житието му, роден е около 85 г., умира през 198 г. Според църковното предание мъчителите разкъсвали..

публикувано на 10.02.17 в 11:05
Даниела Георгиева с децата от Детска вокална група „Белчинче“ от с. Белчин

Даниела Георгиева: С всеотдайност предавам на децата любовта си към фолклора

Приемствеността е неписаният закон на фолклорния кодекс. На тази практика дължим образците на традиционното изкуство, стигнали до съвремието ни. Някога песните, танците, обредното поведение и изпълнителски стил са се усвоявали в семейната среда, при..

публикувано на 07.02.17 в 14:22

Пей ми, петльо!

Според китайската астрология на 28 януари 2017-а започна годината на Огнения петел и чак до 15 февруари 2018 г. светът ще бъде под знака на червената птица. В традиционните представи на българина петелът се свързва с образа на слънцето, тъй като не..

публикувано на 02.02.17 в 08:45

Обичаят „Сурва“ – символ на пречистващата сила за едно ново начало

Българската маскарадна обредност има хилядолетна традиция и идва от древни езически времена. Игрите с маски се практикуват при   смяната на старата с новата година и с пролетното събуждане на природата. Посланията им са насочени към прогонване на..

публикувано на 25.01.17 в 12:16

„Заиграло бабино оро“

Съпроводен с важни ритуали и голямо веселие, Бабинден е един от най-колоритните народни обичаи. По нов стил за празника е отреден 8 януари. Така се затваря цикълът Йордановден-Ивановден-Бабинден – все празници, свързани с водата и обредното..

публикувано на 21.01.17 в 08:15

„Да запалим огънчето в детските сърца“ – Галя Иванова представя ДЮФА „Българче“

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Българче“ вече десетилетия пази своите традиции и доброто си име. Основан е към Общински детски комплекс – Велико Търново през 1968 г. от Михаил Дюлгеров. Хиляди са танцьорите, певците и инструменталистите, преминали..

публикувано на 16.01.17 в 14:35

Фолксъбития, фестивали и годишнини през 2016-а

Почитателите на българската традиционна култура ще запомнят 2016-а като година, наситена със събития, фестивали, концерти и истински вълнуващи моменти. С ясното съзнание, че е невъзможно да припомним дори малка част от най-значимите, подбираме..

публикувано на 11.01.17 в 14:57

Здрава, здрава годинчица!

Богата трапеза, сурвакарски краваи, украсени дряновици … Едва ли всички се замислят откъде идват символите на празника, които са част от него всяка година. Заедно с надеждата за ново начало, нови възможности, здраве и благоденствие. На първи..

публикувано на 01.01.17 в 09:00