„Тръгнал ми Еньо с кола за билки“ – народни песни за Еньовден

Според народните предания, произходът на лековитите билки е свързан с вечната битка между доброто и злото, между Господ и дявола. Легенда разказва, че когато Господ направил човека от кал, оставил го на слънце, за да изсъхне и решил да си почине...

публикувано на 24.06.17 в 07:25
Петра, Злата и Стоя с Марта Форсайт, 1988 г.

Марта Форсайт: над 40 години с екзотичния и магически автентичен български двуглас

Една енергична жена от Бостън е може би най-запаленият изследовател на българския автентичен фолклор. Любовта на Марта Форсайт към него датира от времето, когато изучава руски език и литература в университета и се записва на курс по славянски фолклор...

публикувано на 16.06.17 в 11:36

„Ветеро по европско дуа от Шопско“ – „Шопски празници“ в Елин Пелин

Шопите се славят като весели и жизнерадостни хора. Имат своя философия за живота, свои нрави, обичаи, бит, култура, неповторимо чувство за хумор и себеирония, които ревностно пазят от „време оно“. Те населяват района около София, наричан Шоплук или..

публикувано на 09.06.17 в 13:58

Сорина Богомилова: Народната песен е моят живот – вчера, днес, утре

Познавачите на специфичната граовска песен ще оценят изначалния ѝ стил, а меломаните ще бъдат докоснати от блестящото ѝ пеене. Наследила граовския ген и дарование от рода си, Сорина от дете „попива“ майчините и бабините песни. Забележителното за..

публикувано на 05.06.17 в 14:07

Копривата в нашите традиционни практики и вярвания

„Да се хванем за зелено” – в този любим български израз „зеленото” са толкова полезните коприва, лапад, лобода, които се появяват на трапезата ни през пролетта. Народът ни казва: „Закука ли кукувицата, покаже ли се копривата – идва пролетта.”..

публикувано на 05.05.17 в 09:25

Поморийци празнуват деня на своя патрон с Тракийския събор „Гергьовден“

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ в Поморие е свято място за жителите и гостите на черноморския ни град. Св. Георги е патрон на града, а дните около Гергьовден са наситени с тържествени събития. Легенда разказва как през ХІХ век в земите..

публикувано на 03.05.17 в 14:41

Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка 45 години следва мисията си

Националното училище за фолклорни изкуства – с. Широка лъка е специализирано училище, където даровити българчета получават професионално образование, както и познания за музикално-танцовите изкуства. Курсът на обучение е 5 години, води се от..

публикувано на 25.04.17 в 15:10

Писаните яйца за Великден – животворното наследство на Велинград

Не e известно кога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има иcтopичecĸи и apxeoлoгичecĸи дaнни, чe яйцaтa ca ce бaгpили и дapявaли oщe в дpeвeн Eгипeт, Πepcия, Pим, Kитaй и Гъpция. Pитyaлитe, cвъpзaни c тяx, cимвoлизиpaли paждaнeтo нa живoтa,..

публикувано на 13.04.17 в 08:00

Валери Димчев: Откривам нови хоризонти в музиката за тамбура

Именитият ни музикант е признат виртуоз на тамбурата, изявен композитор и аранжор. Известен е със своето съвременно усещане и прочит на фолклора. Професионализмът му променя представите за техническите възможности на старинния инструмент, а интересните..

публикувано на 11.04.17 в 14:25

Име на цвете – пожелание за младост и красота

Какво е да носиш име на цвете? Отговорът знаят много българи, които празнуват своя имен ден на Цветница. Независимо че, освен в ежедневния ни речник, чуждиците навлязоха и в официалния именник, все още у нас са популярни старинните Цветан, Цветанка,..

публикувано на 09.04.17 в 08:25