„Да запалим огънчето в детските сърца“ – Галя Иванова представя ДЮФА „Българче“

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Българче“ вече десетилетия пази своите традиции и доброто си име. Основан е към Общински детски комплекс – Велико Търново през 1968 г. от Михаил Дюлгеров. Хиляди са танцьорите, певците и инструменталистите, преминали..

публикувано на 16.01.17 в 14:35

Фолксъбития, фестивали и годишнини през 2016-а

Почитателите на българската традиционна култура ще запомнят 2016-а като година, наситена със събития, фестивали, концерти и истински вълнуващи моменти. С ясното съзнание, че е невъзможно да припомним дори малка част от най-значимите, подбираме..

публикувано на 11.01.17 в 14:57

Здрава, здрава годинчица!

Богата трапеза, сурвакарски краваи, украсени дряновици … Едва ли всички се замислят откъде идват символите на празника, които са част от него всяка година. Заедно с надеждата за ново начало, нови възможности, здраве и благоденствие. На първи..

публикувано на 01.01.17 в 09:00
Музиката на ETNOTIX е съчетание от фолклор, етно, поп и рок.

Етнофантазии – 2016

Един известен саксофонист казваше, че истински музикант е онзи, който може „да напусне дома си, готов за приключения“. Музиката, която сме подбрали в традиционното издание на „Етнофантазии“, е много повече от „напускане на домашния уют“. Авторите и..

публикувано на 31.12.16 в 11:35

„Кой зарадва коледари, него Господ да зарадва“ – коледарски песни от България

Кой зарадва коледари, него Господ да зарадва… Да е сита и пресита годината, да са пълни хамбарите, да се роди къде рало ходи и не ходи. Да се роди! Речете дружина: Амин! Коледуването е един от най-любимите обичаи в празничната..

публикувано на 25.12.16 в 09:05

Бъдни вечер – празник на смирението, благодарността и надеждата

Бъдни вечер е, българският празник на смирението, благодарността и надеждата. Независимо че не всички спазват целия период на Коледните пости, българите се събират около традиционната трапеза. Дори и онези, които изобщо не признават християнската..

публикувано на 24.12.16 в 09:55

Радка Кушлева: “Родопската песен и в най-съкровените си тайници носи настроение и поука“

„Родопският славей“, „Дъщерята на Орфей“, „Песенната икона на Родопа планина“ – това са определения и израз на възторга на публика и специалисти от изкуството на Радка Кушлева. Оставила е неоценимо наследство от записи на родопски песни във фонда..

публикувано на 13.12.16 в 13:30

Съборът за народно творчество в Копривщица – не само в сърцата на хората, но и в списъка на ЮНЕСКО

„С България в сърцето” – този надпис на тениските на японските туристи, пристигнали за Националния събор за народно творчество в град Копривщица, може да обобщи впечатленията и чувствата на хилядите участници, които веднъж на пет години се събират на..

публикувано на 13.12.16 в 11:46

Светла Караджова: „Нека да пазим „златото” на България"

В истинско състезание с много участници и възторжена публика се превърна тазгодишното, пето издание на фестивала за народна песен и танц „Пиленце пее“. Той е сред малкото конкурси с фолклорна тематика, които се провеждат в столицата. Участниците са..

публикувано на 06.12.16 в 15:05

Светецът със златните крила – Никулден в народния календар

„Рибният светец”, „мокрият свети Никола”, а на някои места „рибена църква”… Това са все имена на големия народен празник Никулден, който винаги се отбелязва на 6 декември. На тази дата църквата почита свети Николай Мирликийски Чудотворец. Още приживе..

публикувано на 06.12.16 в 10:56