Тодор Кожухаров: Във фолклора ни е отразено цялото величие на нашия народ

Наричат Тодор Кожухаров „певец с незаличима златна диря в националните ни традиции“, „красивият глас от сърцето на китна Тракия, докоснал дълбините на човешката душа“. Признат е за емблема на тракийския изпълнителски стил. Тодор Кожухаров..

публикувано на 13.03.17 в 14:43

„Подайте със ситото, да е сита годината” – ситото в песни, обичаи и магически практики

Липова кора, свита на кръг   с дъно от опъната коприна или рядко тъкано платно – така някога изработвали ситото. Както всички предмети, с помощта на които се приготвя хлябът, ситото приема в голяма степен неговата магическата сила и огромно значение в..

публикувано на 11.03.17 в 09:30

„С нова премяна и хранено конче"

Според народното вярване, на своя ден свети Тодор, яхнал белия си кон, отива при Господ да моли за лято. Като стигне при Господ, забива копието си в земята и връзва коня си за него. И понеже Господ винаги изпълнявал молбата му и изпращал лято, там,..

публикувано на 04.03.17 в 09:30

Сирница – време за прошка, време за празник…

Сирни Заговезни е време да поискаме прошка от близките си и да се съберем около трапезата, отрупана с всичко, което може да се приготви с яйца, масло и мляко. Сирница е винаги седем седмици преди Великден, а от следващия ден започва дългият..

публикувано на 26.02.17 в 09:05

„Котка по гръб не пада“

Свещено животно в Древен Египет, астрологичен знак в източен хороскоп, котката е обикновен домашен любимец за немалка част от човечеството. Наистина, понякога пакостлив, своенравен и дори отмъстителен, но преди всичко – символ на домашния уют. Стопаните..

публикувано на 17.02.17 в 16:19

На Трифон Зарезан с народни песни за вино и любов

На 14 февруари е Трифон Зарезан – един от най-устойчивите и популярни народни обичаи, съхранил своя езически облик. Отбелязва се във всички региони на страната ни, свързан е с прехода от зима към пролет. Посветен на лозата и виното, Трифоновден е..

публикувано на 14.02.17 в 09:15

За свети Харалампи, чумата и меда

На 10 февруари църквата чества паметта на Св. Харалампий, загинал мъченически по време на гоненията срещу християните през III век. Както е записано в житието му, роден е около 85 г., умира през 198 г. Според църковното предание мъчителите разкъсвали..

публикувано на 10.02.17 в 11:05
Даниела Георгиева с децата от Детска вокална група „Белчинче“ от с. Белчин

Даниела Георгиева: С всеотдайност предавам на децата любовта си към фолклора

Приемствеността е неписаният закон на фолклорния кодекс. На тази практика дължим образците на традиционното изкуство, стигнали до съвремието ни. Някога песните, танците, обредното поведение и изпълнителски стил са се усвоявали в семейната среда, при..

публикувано на 07.02.17 в 14:22

Пей ми, петльо!

Според китайската астрология на 28 януари 2017-а започна годината на Огнения петел и чак до 15 февруари 2018 г. светът ще бъде под знака на червената птица. В традиционните представи на българина петелът се свързва с образа на слънцето, тъй като не..

публикувано на 02.02.17 в 08:45

Обичаят „Сурва“ – символ на пречистващата сила за едно ново начало

Българската маскарадна обредност има хилядолетна традиция и идва от древни езически времена. Игрите с маски се практикуват при   смяната на старата с новата година и с пролетното събуждане на природата. Посланията им са насочени към прогонване на..

публикувано на 25.01.17 в 12:16