Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка 45 години следва мисията си

Националното училище за фолклорни изкуства – с. Широка лъка е специализирано училище, където даровити българчета получават професионално образование, както и познания за музикално-танцовите изкуства. Курсът на обучение е 5 години, води се от..

публикувано на 25.04.17 в 15:10

Писаните яйца за Великден – животворното наследство на Велинград

Не e известно кога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има иcтopичecĸи и apxeoлoгичecĸи дaнни, чe яйцaтa ca ce бaгpили и дapявaли oщe в дpeвeн Eгипeт, Πepcия, Pим, Kитaй и Гъpция. Pитyaлитe, cвъpзaни c тяx, cимвoлизиpaли paждaнeтo нa живoтa,..

публикувано на 13.04.17 в 08:00

Валери Димчев: Откривам нови хоризонти в музиката за тамбура

Именитият ни музикант е признат виртуоз на тамбурата, изявен композитор и аранжор. Известен е със своето съвременно усещане и прочит на фолклора. Професионализмът му променя представите за техническите възможности на старинния инструмент, а интересните..

публикувано на 11.04.17 в 14:25

Име на цвете – пожелание за младост и красота

Какво е да носиш име на цвете? Отговорът знаят много българи, които празнуват своя имен ден на Цветница. Независимо че, освен в ежедневния ни речник, чуждиците навлязоха и в официалния именник, все още у нас са популярни старинните Цветан, Цветанка,..

публикувано на 09.04.17 в 08:25

„Лазаре, драго ли ти е“

Седмица преди Великден и ден преди Цветница църквата прославя възкресението на Лазар. В българския фолклор този празник се свързва с пролетта като преходен период и символ на възкресението на живота, пробуждането на природните енергии, на..

публикувано на 08.04.17 в 08:10

Тодор Кожухаров: Във фолклора ни е отразено цялото величие на нашия народ

Наричат Тодор Кожухаров „певец с незаличима златна диря в националните ни традиции“, „красивият глас от сърцето на китна Тракия, докоснал дълбините на човешката душа“. Признат е за емблема на тракийския изпълнителски стил. Тодор Кожухаров..

публикувано на 13.03.17 в 14:43

„Подайте със ситото, да е сита годината” – ситото в песни, обичаи и магически практики

Липова кора, свита на кръг   с дъно от опъната коприна или рядко тъкано платно – така някога изработвали ситото. Както всички предмети, с помощта на които се приготвя хлябът, ситото приема в голяма степен неговата магическата сила и огромно значение в..

публикувано на 11.03.17 в 09:30

„С нова премяна и хранено конче"

Според народното вярване, на своя ден свети Тодор, яхнал белия си кон, отива при Господ да моли за лято. Като стигне при Господ, забива копието си в земята и връзва коня си за него. И понеже Господ винаги изпълнявал молбата му и изпращал лято, там,..

публикувано на 04.03.17 в 09:30

Сирница – време за прошка, време за празник…

Сирни Заговезни е време да поискаме прошка от близките си и да се съберем около трапезата, отрупана с всичко, което може да се приготви с яйца, масло и мляко. Сирница е винаги седем седмици преди Великден, а от следващия ден започва дългият..

публикувано на 26.02.17 в 09:05

„Котка по гръб не пада“

Свещено животно в Древен Египет, астрологичен знак в източен хороскоп, котката е обикновен домашен любимец за немалка част от човечеството. Наистина, понякога пакостлив, своенравен и дори отмъстителен, но преди всичко – символ на домашния уют. Стопаните..

публикувано на 17.02.17 в 16:19