Здравка Момчева сред своите ученици

Българското училище в Лондон възпитава силни и достойни българи

Броят на училищата по света, където децата на сънародниците ни поддържат езика и връзката с корените си, нарасна многократно през последните 10 години. Навсякъде, където има голяма българска общност, се откриват училища, назначават се..

публикувано на 26.10.17 в 11:38
Доц. Михаил Груев

Държавните архиви – колекционери на фрагменти от миналотo

От 1 януари България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. В рамките на 6 месеца тя ще бъде инициатор на редица форуми, които са от общ интерес за страните от Евросъюза. Една такава проява е срещата, подготвяна от Държавна агенция..

публикувано на 25.10.17 в 10:49
Доц. Владимир Пенчев и част от екипа на проекта при представянето на резултатите от проучването

Мащабно изследване проучва културния живот на българите зад граница

Българите са част от засилените мигрантски процеси по света, предизвикани през последните години от икономически и политически причини, природни катаклизми и други несгоди. Изследователи от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей..

публикувано на 24.10.17 в 13:15

Необходимо е международно сътрудничество за борба с трафика на хора

София бе домакин на Международен форум, посветен на един разрастващ се световен проблем - трафика на хора, както и на възможностите за неговото предотвратяване. Организатор на събитието бяха Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и..

публикувано на 24.10.17 в 08:05

В най-прогресиращото училище за 2017 г. всички ученици са от малцинствата

В най-прогресиращото българско училище класните стаи са отворени и през ваканциите, учениците не хукват през глава, щом чуят последния училищен звънец, а пристъпват към любимите си занимания, родителите стоят наблизо, готови да се притекат на..

публикувано на 23.10.17 в 10:44

Автомобилният салон в София даде повод за сериозни пожелания

В неделя, 22 октомври, в София приключва най-големият автомобилен салон, провеждан в столицата от 25 години насам. Около 40 световни марки показаха през 2017 г. над 300 автомобила с десетки технологични новости. За първи път посетителите имаха и..

публикувано на 22.10.17 в 08:25

Северна Корея през погледа на един българин

Северна Корея е една от най-затворените страни в света. Там не може да се озовете просто така и трябва да отговаряте на редица изисквания. Най-важното условие е да не сте журналист нито в печатна, нито в електронна медия. Още на летището получавате..

публикувано на 20.10.17 в 10:58

Международна асоциация популяризира възможностите на приложния шахмат

Тези дни в Пазарджик бе създадена Международна асоциация по приложен шахмат. Към инициаторите от България се присъединиха експерти от САЩ, Германия, Испания, Полша и Великобритания. Асоциацията ще развива дейност в три основни насоки: научни..

публикувано на 19.10.17 в 11:13

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозапада

На 19 октомври e Денят на град Перник. На тази дата почитаме паметта на Св. Иван Рилски, покровителя на нашия народ, още приживе наричан „земен ангел и небесен жител“. Приел монашеството, отдаден на пост и молитва в Рилската обител, той е помагал на..

публикувано на 18.10.17 в 08:30

Състезанието-игра „Дебати за бъдещето“ вдъхва увереност на младите хора и ги дарява с нови знания

Говоренето пред голяма публика е една доста често срещана фобия и предизвиква страх у много хора. Когато човекът, който до преди секунди е бил спокоен и уравновесен, се изправи пред много хора, които го гледат, цялата му увереност се срива, а..

публикувано на 18.10.17 в 08:05