Жителите на Трън предпочетоха перспективата за развитие на туризма и земеделието пред възможността за добив на злато, въпреки че живеят в един от най-изостаналите в икономическо отношение райони на България.

Културата на активното гражданско участие минава през местните референдуми

През последните 2 седмици докато в общественото пространство и в парламента течаха дискусии за изборното законодателство и за това дали да бъде въведена в България мажоритарна избирателна система, в два български града се проведоха местни референдуми...

публикувано на 23.06.17 в 11:33

3D умна работилница праща в миналото старите методи на обучение

Делчо Делчев е архитект от сдружение „Трансформатори”. Преди около 5 години, заедно със свои колеги от Университета за архитектура и строителство в София създава „Лаборатория за градски дизайн”. Най-посещаваното звено в нея е първата за страната..

публикувано на 19.06.17 в 13:13

Минералите – „цветята” на планината

Някои наричат минералите „цветята на планината”, защото също като тях омайват с красотата и багрите си. Те нямат мирис, но енергията, която излъчват, е също така завладяваща и пленителна. Когато се вгледаме в кристалните им форми, времето сякаш..

публикувано на 16.06.17 в 12:52

Кучета и техните стопани ще бягат на маратон в Южния парк

Как се бяга по-бързо – на два или на четири крака? Ако този екзистенциален въпрос тревожи неспокойното ви въображение, непременно елате на първия у нас маратон за кучета и техните стопани. Поканата идва от програмата за здравословен начин на живот..

публикувано на 13.06.17 в 11:36

Д-р Куртев, който сам обиколи света за 80-ия си рожден ден

Аз исках да го направя – в края на живота ми да обиколя земята. Защото целият ми живот е преминал в строене на яхти и плаване с тях. Иначе щях да чувствам, че нещо не съм довършил в живота си. Трябваше да сложа едно капаче отгоре. Да обиколя..

публикувано на 13.06.17 в 09:45

Антарктида е замръзналият континент, където падат всички скучни маски

Защо полярните мечки не ядат пингвини? Който отговори на този въпрос има шанс да бъде избран и да участва в следващата експедиция до Антарктида. Отговорът е, че полярните мечки живеят в Арктика, а пингвините на Антарктида. Отговорите на още много, дори..

публикувано на 12.06.17 в 11:23

„Фабрика автономия“ предлага алтернатива на доминантния икономически модел

Във време, в което политическите и бизнес елити ни убеждават, че изборът ни се свежда до това какво да си купим, за кого да работим и за кого да гласуваме, новооткритият социален център „Фабрика автономия“ е глътка въздух за всички, които искат да..

публикувано на 05.06.17 в 11:01

Да се закрие ли Радио България – спорът e отворен

Програма „Хоризонт” на БНР излъчи пряко в ефир разговор между генералния директор на радиото Александър Велев и председателя на редколегията на Радио България Даниела Константинова относно намерението на ръководството на БНР Радио България да бъде..

публикувано на 01.06.17 в 10:29

Музеят на образованието в Габрово с будителска мисия сред съвременните българи

По традиция целият месец май премина като истински „ п разник на буквите“ в повечето български училища. В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, малките ученици с гордост показваха колко много..

публикувано на 31.05.17 в 12:52

Meadows in the Mountains: В търсене на перфектната атмосфера

Полковник Серафимово е типично родопско село – омагьосва с красотата си всеки посетител, спокойно е, с прекрасна природа и неповторим въздух. Но е и сравнително обезлюдено, заради   характерните за района демографски процеси, трудния живот в..

публикувано на 31.05.17 в 09:05