“Българският случай” на фона на европейската демографска мозайка

Един от най-актуалните съвременни проблеми на държавите в Европа е застаряването на населението им. Прогнозите убедително показват настъпването на “демографски залез” на стария континент. Бързите процеси на урбанизация, развитието на технологиите, промяната..

публикувано на 20.11.09 в 13:24
Георги Готев, електронно издание EurActiv в Брюксел

ЕС не оправда очакванията на света с избора на президент и външен министър

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Bulgaria i ES/audio02_bul_20_11_09.mp3 Лидерите на Европейския съюз избраха на извънредна среща в Брюксел постоянен председател на Европейския съвет и върховен представител за външните отношения – новите постове,..

публикувано на 20.11.09 в 11:11
Освен че е здравословен и екологично чист, смилянският боб е в основата на цяла поредица от вкусни домашни гозби.

Смилянският боб - със специален статут в семейството на Slow food

Ако питате българите, кое е най-типичното ни национално ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът шества неотменно на делничната или..

публикувано на 20.11.09 в 10:16

България ще получи компенсации за АЕЦ "Козлодуй"

ЕС отпусна на България 300 млн. евро допълнителни компенсации за затварянето на старите четири блока в АЕЦ “Козлодуй”. Първият транш от 75 милиона евро ще бъде преведен през 2010 г.  Останалата част от сумата ще бъде разпределена на равни части до 2013 г...

публикувано на 20.11.09 в 09:04
Повишаването на цените на тютюневите изделия не повлиява съществено на пушачите у нас.

Числото на пушачите в България не намалява, въпреки предприетите мерки

Днес е Световният ден за борба с тютюнопушенето. По традиция той се отбелязва с различни мероприятия в страната – пресконференции, беседи, тематични изложби, конкурси за рисунки и есета по темата и всичко с единствената цел – да се намали броят на пушачите в..

публикувано на 19.11.09 в 10:06

Стресът и нездравословното хранене са сред причините за ръста на онкологичните заболявания в България

  По данни на Националния раков регистър,  новите случаи на ракови заболявания за изтичащата вече 2009 година в България са  над 30 хиляди.  Според специалистите стресът, породен от дългите години на труден преход, които опъват нервите на голям процент от..

публикувано на 18.11.09 в 12:01

Глухонеми деца се интегрират успешно в столични училища и детски градини

Не рядко на обществени места, по улиците или в градския транспорт се случва да срещнем глухонеми деца и младежи, които разговарят помежду си с жестове и мимики. Някои от околните се споглеждат и побутват, с което без да искат ги заклеймяват с определението..

публикувано на 18.11.09 в 11:42
Проф. д-р Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и членовете на 18-ата поредна експедиция до българската полярна база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

Български антарктици участват в международен проект за глобалното затопляне

Първите шест учени от 18-ата българска антарктическа експедиция заминаха за българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън. България е една от 30-те държави в света, които имат свои изследователски бази на ледения континент. Страната ни е и..

публикувано на 18.11.09 в 11:19
В голямата си част имигрантите унас са гражданите от азиатски и арабски страни.

България и имигрантите от трети страни – тенденции и рискове

Според допитване на Центъра за изследване на демокрацията, над 50 процента от имигрантите в България, участвали в него, заявяват, че искат да останат в страната. Желаещите да се заселят у нас са предимно с висше и полувисше образование. От тях най-голям..

публикувано на 18.11.09 в 10:41
Генка Минчева на работното си място в чешкия сенат.

Българката Генка Минчева за живота си в Прага и за работата си като охрана в чешкия сенат

От шест месеца Генка Минчева живее в Прага и работи в службата по охрана на чешкия сенат. Генка охранява парковата му зона, отворена за посещения на многобройните туристи в Прага, и съблюдава за спазването на реда.   „На много чехи не им харесва, като им..

публикувано на 17.11.09 в 14:11