Мира Радева, МБМД: „Ръстът на доверие към институциите говори за укрепване на държавността”

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Obshtestvo/audio03_bul_04_11_09.mp3 Хората поставят оценка „Добър 3.84” на кабинета на Бойко Борисов В навечерието на стотния ден от управлението си премиерът Бойко Борисов сам оцени работата си с петица. Дали..

публикувано на 05.11.09 в 12:07
След полагането на подписа на чешкия президент Вацлав Клаус /на снимката/, единствената пречка за реформите, заложени в Лисабонския договор, остава тяхното реално прилагане в страните – членки на ЕС.

Лисабонският договор – нови правила за функционирането на ЕС

На 3 ноември Чехия стана последната страна – членка на ЕС, която  ратифицира Лисабонския договор. Този твърде забавил се държавен акт предизвика известна нервност сред европейските лидери, защото, както наскоро заяви българският премиер Бойко Борисов,..

публикувано на 05.11.09 в 11:19

“Животът на другите” или защо звезди смениха стандарта и начина си на живот

Българска документална поредица, снимана като риалити, взе неотдавна специалната награда на журито в раздела “Телевизионни формати” на Международния телевизионен фестивал “Златната ракла” в Пловдив. В нея популярни личности гостуват на обикновени хора,..

публикувано на 04.11.09 в 12:59
\r\nЗам.-министър Лиляна Павлова:

България наваксва с изпълнението на програмите ФАР и ИСПА

ФАР и ИСПА са две от трите предприсъединителни програми, финансирани от ЕС, за подпомагане на страните-кандидатки за членство в общността. През миналата година ЕК замрази средствата по програма ФАР за България, заради установени нарушения и конфликт на..

публикувано на 04.11.09 в 10:16
\r\nМинистърът на външните работи Румяна Желева, посланикът на Кралство Швеция Пол Бейер (първият вляво), директорът на дипломатическия институт Димитър Събев (вдясно) по време на откриването на конференцията

България ще участва активно в европейската енергийна дипломация

С конференция на тема „Енергийна дипломация и интегрирана европейска политика за енергетика и климатични промени” Дипломатическият институт при МВнР и Холандският институт за международни отношения „Клингендал” поставиха начало на обучителна програма по..

публикувано на 03.11.09 в 10:47
България притежава висок научен потенциал в областта на космическите изследвания, категоричен е проф. Петър Гецов.

Нови български разработки в областта на космическите технологии

През 1972 г. България изпрати в Космоса своя първи научен прибор, с което се превърна в 18-та страна в света, извела в орбита своя научна апаратура и провела експеримент. Оттогава досега Институтът за космически изследвания към БАН, който тези дни чества..

публикувано на 03.11.09 в 10:10

Отвличанията в България се превръщат в доходен бизнес

10 милиона лева са спечелили от отвличания българските престъпни групи, 15 неразкрити покушения се разследват в момента от специалното звено в прокуратурата. Престъпниците се преквалифицираха, след като рекетът и грабежите спряха да носят добри печалби. На..

публикувано на 02.11.09 в 13:31
Просрочените задължения на общинските болници са около 20 млн. лв. - изтъква министърът на здравеопазването Божидар Нанев на пресконференция във връзка с бюджет 2010.

Намаляват парите от държавния бюджет за болничната помощ през 2010 година

„Постна малка пица” – така финансовият министър Симеон Дянков образно представи пред журналисти държавния бюджет за 2010 година. Оказа се също така, че парченцето от пицата, определено за финансиране на здравеопазването през идната година, ще е доста..

публикувано на 02.11.09 в 10:53

Приоритети на българското председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

От 1 ноември България пое за 6 месеца ротационното председателство на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество /ОЧИС/. Това стана на 21-ия Съвет на министрите на външните работи на страните-членки на организацията, който се състоя в края на..

публикувано на 02.11.09 в 09:46

DX MIX № 746

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Lichnosti/audio07_bul_29_10_09.mp3   В днешното издание на DX MIX: -зимното разписание на Радио Тирана -зимното разписание на радиостанция Беларус -зимното разписание на Radio Ukraine..

публикувано на 01.11.09 в 12:15