\r\nБългарските майстор готвачи настояват най-сетне в страната да се създаде единна национална агенция за контрол на храните

Българските майстор готвачи са за забрана на генномодифицираните организми

Българските майстор готвачи се обявиха за забрана на пускането сред природата и на пазара на генномодифицирани организми /ГМО/. Те не приемат дори идеята за 5-годишен мораториум върху ГМО, предложен от правителството за успокояване на общественото мнение...

публикувано на 09.02.10 в 11:37

България е усвоила едва 1.3 процента от еврофондовете

Изключително ниско е усвояването на еврофондовете в България. От влизането на страната в ЕС през 2007 г. до края на м. г. са усвоени едва 1.3 процента от парите, предназначени за страната ни. Това стана ясно от доклад на парламентарната комисия по..

публикувано на 09.02.10 в 10:41

Британски парламентаристи споделиха опита си в борбата с трафика на хора

Делегация на британски парламентаристи е на двудневно посещение в България по покана на българския парламент. Те се срещнаха с депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, за да споделят опита си в противодействието на трафика на хора...

публикувано на 09.02.10 в 10:23

Чушкопекът – най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век

Кое е най-голямото достижение в бита на българина през ХХ век? Електричеството, автомобилът, телевизорът, мобилният телефон...? Не, най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век е чушкопекът. Той детронира останалите придобивки на цивилизацията..

публикувано на 08.02.10 в 11:38

Хелмут Палдер: „Сътрудничеството между Германия и България в областа на борбата с прането на пари е много добро”

В края на миналата седмица в София се събраха магистрати от Германия и България, за да обменят опит в борбата с прането на пари. В интервю за Радио България съветникът в Баварското министерство на правосъдието и защита на потребителите Хелмут Палдер,..

публикувано на 08.02.10 в 09:39
Една от антените в предавателния център Пъдарско, до Пловдив

DX MIX № 760

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Lichnosti/audio06_bul_04_02_10.mp3   В днешното издание на DX MIX: -първа част от зимното разписание на станции, работещи чрез VT Communications -честотна промяна, направена от Радио Прага в сила..

публикувано на 08.02.10 в 06:33
Дуранкулашкото езеро

България в международната година на биоразнообразието: Влажните зони – залог за живот

Общоизвестно е, че водата е живот. Затова и влажните зони са най-големите резервоари на биоразнообразие на планетата. Те играят основна роля и за доброто осъществяване на кръговрата на водата, а от там и за наличието на стабилен климат и сладка вода в..

публикувано на 05.02.10 в 13:31

В център „Отворена врата” подават ръка на преживелите домашно насилие

Години наред Жана живее със съпруга си и трите им деца в черноморския град Бургас. Той е моряк и плава на товарен кораб. Тя работи като детска учителка. Мъжът на Жана често отсъства от дома, а когато се прибира, пие и устройва скандали. Стига се и до..

публикувано на 05.02.10 в 10:59

Европа 2020 – гражданска визия

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Project EP/09_02_10_BG.mp3 Днешната рубрика на Радио България е посветена на състоялата се в края на януари в София конференция “Европа през 2020 – гражданска визия”. Европейски и български неправителствени..

публикувано на 05.02.10 в 10:43
\r\nЕК иска информация за това, предназначението на кои от въпросните парцели е било променено или е в процес на промяна от горски имоти в градски парцели и срещу какво заплащане от страна на ползвателя  промяната е била осъществена във всеки един от въпросните случаи. Така премиерът Бойко Борисов обобщи основните акценти в исканията на Брюксел към българското правителство.

България е изправена пред санкции от ЕК за замени на гори

В Главна дирекция „Конкуренция” на ЕК е заведена преписка срещу България за нерегламентирана държавна помощ под формата на замени на държавни земи от горския фонд срещу частни имоти. ЕК може да санкционира България с глоба от 55 млн. евро за 15 от общо 47..

публикувано на 05.02.10 в 10:11