Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев (д) и ген. Стоян Тонев (л) на публичното представяне на Европейската харта за правата на пациентите във ВМА.

Институцията на омбудсмана съдейства за по-добрата информираност на гражданите за здравното обслужване

По данни на европейската организация за анализи и информация Health Consumer Powerhouse за 2009 година, България заема едно от последните места в Европа по защита на правата на пациентите. Позицията ни в тази класация е смущаваща, но е обяснима на фона на..

публикувано на 09.03.10 в 11:06

Има ли препятствия по пътя на България към еврозоната

Влизането в еврозоната е „топ” тема не само в България, но и в останалите страни-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които все още не са част от валутния съюз. Най-добре се справя с покриването на критериите Естония, а Унгария все още не е изпълнила..

публикувано на 09.03.10 в 09:26

Плод вместо баничка за закуска – европейска програма за здравословно хранене в детските градини и училищата

От началото на идната учебна година и в България ще се прилага европейската програма за насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци в детските градини и началните училища. У нас програмата носи названието “Училищен плод” и ще обхваща децата от 5 до..

публикувано на 08.03.10 в 14:24
В морето от стоки за немалко потребители е трудно да изберат наистина качественото.

Потребителят винаги е прав!

15-ти март – Световен ден на потребителя „Потребителят винаги е прав!” – често с усмивка ни уверяват търговци на стоки и услуги. Когато обаче се наложи да проверим на практика това твърдение, се оказва, че не винаги е така. Културата на..

публикувано на 08.03.10 в 11:21

Осми март – ден на колежката или заслужен повод за внимание към жената и майката

Уханен пролетен букет, обвит с нежност и внимание, или романтична вечеря в изискан ресторант. Такива са най-често асоциациите на българката за 8 март – Международният ден на жената. Сънародничките ни най-вече свързват този ден с недалечното социалистическо..

публикувано на 08.03.10 в 10:19

Компаниите у нас – с все по-високи изисквания към кандидатите за работа

Леко раздвижване на пазара на труда отбелязват наблюдатели. Повече от година след началото на икономическата криза у нас компаниите започват постепенно да се отърсват от обзелото ги безпокойство и да се „оглеждат” за нови кадри. Само че сега изискванията им..

публикувано на 08.03.10 в 09:52
Eдна от антените в предавателния център Пъдарско, до Пловдив

DX MIX № 764

  В днешното издание на DX MIX: -втора част от разписанието на станции, които работят чрез Media Broadcast -честотна промяна, направена от Радио Швеция на шведски език за Азия -честотна промяна, направена от Radio..

публикувано на 08.03.10 в 06:13
Голяма част от непушачите, без да искат, се превръщат в активни участници в поглъщането на тютюнев дим и влизат в групата на така наречените пасивни пушачи.

Пасивното пушене – криворазбраната толерантност

Оптимистичните нагласи на голяма част от българите, че от средата на годината влиза в сила тоталната забрана за пушене на обществени места, не се оправдаха. Наскоро бяха приети нови поправки в Закона за здравето, с които се въвежда един по-либерален режим..

публикувано на 05.03.10 в 12:40
\r\nПрироден парк

България в годината на биоразнообразието: Природен парк “Сините камъни” – рай за пеперудите

Природният парк “Сините камъни” е едно от най-приятните кътчета в Източна Стара планина, там, където тя се снишава, преди да достигне Черно море. Обявен през 1980 г., паркът обхваща 11 300 ха, а най-високата му точка е връх Българка – едва 1181 м. Ако сте..

публикувано на 05.03.10 в 09:48
Управителят на БНБ Иван Искров и победителите от варненската търговска гимназия

Отличия от националния конкурс за ученици „Банките в действие”

Над 100 ученици от 50 училища в цяла България участваха в третото Национално състезание „Банките в действие”. То е завършващият етап от едноименната програма на фондация Джуниър Ачийвмънт и клона на Сити банк в България. Програмата въвежда учениците в..

публикувано на 05.03.10 в 09:48