Предизборни обещания и оферти за концерти ни провокират зад всеки ъгъл в центъра на София.

Плакатите са сериозен замърсител на градската среда

Хиляди плакати, рекламни брошури, дипляни, безплатни вестници и всевъзможни хартиени обяви заливат всеки ден големите градове на България. Без да си дават сметка, и производителите им, и хората, към които са насочени, замърсяват неимоверно градската среда...

публикувано на 02.12.09 в 10:54

Бъдещето на съвременните български занаяти и техните организации

Кръгла маса, организирана от Националната занаятчийска камара в София, събра на дискусия представители на ръководството на камарата, експерти, парламентаристи. Но представителите на занаятчийското съсловие бяха единици. Дали съществуващият вече 8 години..

публикувано на 02.12.09 в 10:26
Българският фолклор зарежда с енергия хората с увреждания и им дава сила за живот.

Танцувам не по-различно от теб

“Българският фолклор ме зарежда с енергия и ми дава кураж за живот”, споделя Аспарух за увлечението си по българските народни танци. Преди 27 години той преживява трудова злополука, след която остава прикован в инвалидна количка. За последните три години и..

публикувано на 02.12.09 в 09:52
\r\nМилена Ленева - в търсене на моделите за възпитаване на гражданско мислене и съзнание.

Милена Ленева: „Учим децата да разчупват рамките на образователната система”

Не са малко хората в България, които намират, че образователната ни система е доста тромава, че учебният материал често е свързан не толкова с развиване на мисълта, колкото с „наливане” на знания. Реформи в образователната сфера през последните години у нас..

публикувано на 01.12.09 в 14:17

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе чества 50-годишен юбилей

През учебната 2009-2010 година Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в крайдунавския град Русе отбелязва своя 50-годишен юбилей. Програмата включва концерти, изложби, спектакли, в които са представени най-добрите постижения на настоящите..

публикувано на 01.12.09 в 12:41

Лисабонският договор открива нови хоризонти пред ЕС

След дълги перипетии от 1 декември влиза в сила Лисабонският договор. Той е призван да реформира институциите на Европейския съюз и да ги направи по-ефективни, и в крайна сметка да подобри функционирането на съюза като едно цяло. Когато преди около месец..

публикувано на 01.12.09 в 11:52

Румяна Желева ще популяризира солидарността в бъдещата си дейност на еврокомисар

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу повери на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева – министър на външните работи, ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. Министър Желева подчерта значимостта на ресора..

публикувано на 01.12.09 в 11:39

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка, за българите в Световната банка, имиджа на страната и влизането на България в еврозоната

“Българите са работливи, енергични, позитивни и са в състояние да намерят решение на всеки проблем.” Това е оценката, която дават експертите в Световната банка на 100-те български специалисти, работещи там. Думите са на Кристалина Георгиева, вицепрезидент и..

публикувано на 01.12.09 в 11:30

Да подарим разходка – солидарен туризъм за хора с увреждания

“Да споделиш хоризонта … с приятели” е пилотна инициатива на фондация “Заедно – общуване за подкрепа и развитие”. Тя има за цел да въведе уникална за България практика за социално приобщаване на хора с физически увреждания, наречена “солидарен туризъм”...

публикувано на 01.12.09 в 09:41
\r\nОбщата позиция на България и Румъния е, че едно драстично намаляване на квотите за калкан би увеличило контрабандния улов на тази риба, включително от бракониери, идващи от страни извън ЕС.

България получи отсрочка да защити квотата си за улов на калкан

В началото на 2010 г. България и Румъния трябва да представят цялостни планове за действие и контрол на улова на калкан в Черно море. Ако ЕК не ги одобри, сегашната квота от 50 т ще намалее на 38 т за всяка от двете страни. Макар че има положителни тенденции..

публикувано на 01.12.09 в 08:53