XXIV Международен великденски фестивал в Босилеград

От 13 до 18 април малкият Босилеград в Сърбия отново е център на детската радост. Започва XXIV Международен детски великденски фестивал. Българчета от Молдова, Украйна, Македония, България и Сърбия се събират в радостна надпревара с песни, танци и..

публикувано на 13.04.17 в 12:20

Призванието да бъдеш екстремен журналист

В края на 2016 година от Община Своге отправиха предизвикателство към всички онези журналисти, които искат да станат „екстремни“ репортери. Тази покана върви заедно с проекта на общината в близко бъдеще тя да се превърне в „Столица на екстремните..

публикувано на 12.04.17 в 11:05

Бай Хазим от село Люляково: „Гората е целият ми живот”

Бай Хазим Горския – така го наричат в района, в знак на уважение към 30-годишната му безкористна служба към гората. За мен тя е целият ми живот – споделя той. – Всяка сутрин влизам в нея като лекар. Оглеждам всяко дърво за вредители и..

публикувано на 11.04.17 в 12:02

Как изкуството да фотографираш невидимото може да ремонтира сграда

Да заснемеш с фотоапарата си невидимото и по този начин да ремонтираш сграда е твърдение, което звучи толкова абстрактно, колкото и „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. Приликата обаче е съвсем привидна, тъй като в случая се пренасяме директно..

публикувано на 11.04.17 в 11:02

Рециклирай и спаси планетата

По последни данни на Земята живеят около 7,3 милиарда души. Отпадъците, които изхвърляме, са проблем за планетата, за който все още не се говори достатъчно. През последните години обаче т.нар. зелени инициативи стават все повече. Призивите за опазване..

публикувано на 10.04.17 в 11:25

Когато традициите и иновациите си помагат

Когато заговорим за успешни учебни програми, винаги възникват спорове между привържениците на традиционното и тези, които залагат на новите идеи и методи, с надеждата, че знанията могат да бъдат поднесени по-интересно, а тяхното натрупване–..

публикувано на 07.04.17 в 11:20

“Каритас” изпраща доброволци в класните стаи, за да учат децата на бежанците на български език

Докато държавата все повече абдикира от грижата за бежанците и с отмяната на постановлението за интеграцията им рискува наказание от Европейския съюз. Докато прокуратурата отказва да потърси отговорност за изстъпленията на националистите, които..

публикувано на 07.04.17 в 09:05

Ботаническата градина в София е в празнична премяна за Цветница

Пролетта дойде – дългоочаквана, светла, топла и свежа. Природата се пробуди, а с това в нашето съзнание изникнаха безброй идеи как да прекараме на открито почивните и празничните дни. Слънчевите лъчи прогониха сивотата на зимата, а разцъфналите пролетни..

публикувано на 06.04.17 в 13:43

„Натура 2000“ в български вариант

Кресненското дефиле е една от най-богатите на диви растения и животни територии в България, част от „Натура 2000“ и важна орнитологична зона според Birdlife International. Безспорен успех за българските природозащитници беше възстановяването на..

публикувано на 06.04.17 в 12:05

Свеж полъх от цъфналите японски вишни доловихме в София

С настъпването на пролетта, в Токио официално бе обявено началото на сезона на цъфтене на сакурата – вишната с нежнорозови цветчета, която се смята за символ на Япония. Това събитие бе повод за празник и в столичното 138 -о..

публикувано на 05.04.17 в 12:42