Лиляна Павлова: България поема руля на ЕС в бурно море с много предизвикателства

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова откри интерактивна 3D изложба с фотографии и картини на големи български художници, изградена до Народния театър „Иван Вазов“ . Единадесет години след присъединяването към ЕС,..

публикувано на 11.01.18 в 14:36

Българското председателство на ЕС между високи очаквания и… протести

С тържествена церемония в София днес официално стартира първото българско председателство на Съвета на ЕС. Десет години след приемането си в ЕС, България поема отговорността да координира дейността на основните органи и институции на международната..

публикувано на 11.01.18 в 11:13

Ваксините – отново на дневен ред

С настъпването на грипния сезон въпросът за ваксините отново е на дневен ред, а равносметката е 150 хиляди имунизирали се българи срещу болестта. Оказва се, че едва 3-4 процента от хората у нас са предпочели този превантивен метод – наистина,..

публикувано на 11.01.18 в 10:43

Екатерина Захариева: Само чрез диалог може да върнем вярата в европейската идея

В интервю за БТА вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заявява, че на фона на Брекзит и евроскептицизма, следващите председателства на ЕС, включително и българското, което утре се открива официално в София, трябва да върнат вярата в..

публикувано на 10.01.18 в 11:50

Доц. Иван Чавдаров създава роботизирана хуманоидна ръка с технология от бъдещето

Ако се вслушаме в „пророчествата” на кино индустрията, ще дойде ден, в който роботите ще се обърнат срещу създателя си и ще го подчинят. И не случайно ученият Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект ще се възпроизведе сам и вероятно ще..

публикувано на 09.01.18 в 12:58

Демографската криза вещае икономически срив

България е на едно от челните места в класациите на Евростат за намалението на населението. У нас то не само намалява, а и заплашително старее, подчертават експертите на Евросъюза. През мината година в страна от 7.1 млн. души са се родили 57 175..

публикувано на 09.01.18 в 12:01

Традиция и съвременност се преплитат в рекламните клипове за българското председателство

В навечерието на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС, в НДК показаха рекламните клипове, с които страната ни ще бъде представяна пред останалите страни-членки. Те ще бъдат три и ще се излъчват преди всяка формална..

публикувано на 09.01.18 в 11:38

Над 300 деца от цялата страна откриха Българското европредседателство

Дни преди официалния старт на Българското председателство на Съвета на ЕС, Националният дворец на културата в София бе домакин на друго евросъбитие, в което главната роля бе тази на децата. Става дума за инициативата MegaDojoSofia 1.0 под..

публикувано на 08.01.18 в 11:07

Премиерът Борисов разговаря с президента Ердоган

На среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и бългрският премиер Бойко Борисов обсъдиха  приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов увери, че България е заинтересована от нормализиране на диалога..

публикувано на 07.01.18 в 14:48

Ердоган очаква реципрочно реставриране на мюсюлмански паметници в България

Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да си съжителстваме мирно, затова ние мислим, че трябва да има обединение на религиите и единство в многообразието. Това заяви турският президент Реджеп Тайип..

публикувано на 07.01.18 в 12:14