Ралица Йовкова – силата да си различен

По традиция името на Троян се свързва с дървообработване и керамика. Това е родното място на Ралица Йовкова – потомствен керамик. Израства с мириса на глината и шума на грънчарското колело. Завършва Националната гимназия по приложни изкуства в Троян,..

публикувано на 05.04.17 в 09:00

Пътуването е страст, която те държи жив

Какво вълнува децата днес? Отговорът на този въпрос не е лесен, особено, когато във всекидневието им те са погълнати от своите електронни устройства. Вървейки по улицата, забили нос в екраните на телефони и таблети, те често дори и не забелязват..

публикувано на 04.04.17 в 10:45

Български продукт побеждава заседяването и стимулира интереса към математиката сред децата

Ученици, очакващи с нетърпение урока по математика – това е резултатът от системата Jumpido, разработена от братята Кирил и Дилян Русеви и Никола Косев. Какво точно представлява тя, разказва Кирил: Jumpido е образователна система,..

публикувано на 04.04.17 в 09:00

10 години България в ЕС – ползи и предизвикателства

10 години членство на България в Европейския съюз. Как изглежда страната ни днес? Продължаваме да сме най-бедната и корумпирана държава и въпреки високото доверие на българите в европейските институции, ползите от членството ни все още не могат да се..

публикувано на 03.04.17 в 13:05

Актьорът Бате Николай се смее, за да излекува бъдещето на България

Любимецът на няколко поколения българи – актьорът Николай Николаев, напоследък все по-често влиза в ролята на клоуна д-р Коко и със смеха и фокусите си помага на тежко болни деца в болница „Пирогов“. Бате Николай, както всички го наричат..

публикувано на 01.04.17 в 08:25

Предизвикателства пред модерното журналистическо образование през погледа на студентите от ЮИЕ

Технологичната революция, икономическата криза и нарастващата роля на социалните мрежи са сред основните предизвикателства пред традиционните медии. За да насърчи диалога по тези актуални теми, Медийната програма Югоизточна Европа на Фондация..

публикувано на 30.03.17 в 12:00

Професия „Планински водач”

Малкото селце Черни Осъм се намира в подножието на връх Амбарица в Стара планина. Тук общообразователното дело има 137-годишна история. През 2000-та година от основно, местното училище се преобразува в средно общообразователно, с единствената в страната..

публикувано на 30.03.17 в 09:45

Приказки в тъмното

Какъв би бил животът ни, ако ни бе отнето зрението или бяхме приковани към инвалидна количка? Всеки път, когато срещна такива хора, си задавам въпроса как бих се чувствал аз на тяхно място. Вероятно няма да издържа дори няколко дни. Страхът от тъмното е..

публикувано на 29.03.17 в 13:00

Невена Митрополитска: Българският преход е с хиляди лица

Това е историята за българина, който през периода на катаклизмите на прехода към демокрация след 1989 г. тръгва по широкия свят, но сърцето му упорито отказва да го последва. История, в чието отражение се оглеждат хиляди български съдби. „ Утре..

публикувано на 29.03.17 в 12:22

Руските агенции за изборите в България

Много водещи руски агенции и медии пишат за състоялите се на 26 март предсрочни парламентарни избори в България. Под заглавие „България отново предпочете прозападна партия на парламентарните избори”, агенция „РИА Новости” пише, че за пореден път е..

публикувано на 27.03.17 в 11:48