България отбелязва Деня на Европа с визуална феерия

Европа никога не е съществувала. Истинската Европа предстои да бъде създадена – казва през 1950 г. французинът Жан Моне, един от бащите на Европейския съюз, тогава комисар по планирането на Франция. Той не е привърженик на някакви абстрактни..

публикувано на 09.05.18 в 08:00

„Тежките” одеяла помагат на деца и възрастни с проблеми

През последните години се наблюдава значително нарастване на броя на деца с разстройства от аутистичния спектър, със специални образователни потребности, а напрежението и стресът нарушават ритъма и влошават качеството на живот на много хора. Няма да..

публикувано на 08.05.18 в 11:38

В БАН създават приятелски настроени роботи

Това са роботи, които бдят над хората в беда, помагат на децата да преодолеят трудностите, отменят работниците в най-черния им труд. В института по роботика при БАН надникваме в бъдещето, за да открием в самотния ни свят приятел, най-верен и..

публикувано на 08.05.18 в 11:12

6 май тази година е под знака на 140-ата годишнина от създаването на Българската армия

В православния календар 6 май е ден за почит към Свети Георги Победоносец. Обявен за официален празник в Република България, Гергьовден е и Ден на храбростта и Българската армия. Образът на Св. Георги от векове присъства върху бойни знамена и..

публикувано на 06.05.18 в 08:00

Постиженията на българския дух и наука представя третото рекламно издание от поредицата „Добре дошли в България!“

Третият видеоклип , създаден по поръчка на Министерството на българското председателство на ЕС, вече се разпространява в публичното пространство. След като първите два показваха природните и културните забележителности в страната ни, третият..

публикувано на 05.05.18 в 08:00

В България домашното насилие е подценяван проблем, изместен от идеологически противопоставяния

Дали Истанбулската конвенция ще се превърне в първият документ, чието ратифициране от всички държави – членки на ЕС автоматично ще доведе до правно признаване на понятието "полова идентичност“ и има ли възможност да се преразгледа конвенцията,..

публикувано на 04.05.18 в 11:10

Науката е интересна и вдъхновяваща, доказаха българските участници във фестивала „От винта!“

Двама българи – Антон Пулийски от Drone ARENA и Филип Панайотов от Техническия университет в София и студентът от Украйна в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Сергей Решетински са победителите в първия у нас Международен младежки фестивал за..

публикувано на 03.05.18 в 13:02

Отец Александър Чъкърък: Църквата "Свети Георги" е огледалото на България в Одрин

Църквата „Свети Великомъченик Георги“ в Одрин е построена през 1880 година с разрешение на Султан Хамид II. Храмът е изграден в архитектурния стил, характерен за късното Българско Възраждане и представлява просторна трикорабна базилика с висок..

публикувано на 03.05.18 в 11:41

Общоевропейско законодателство слага край на двойния стандарт при храните до пролетта на 2019 г.

Качеството на храните, които консумираме у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и..

публикувано на 02.05.18 в 11:03
Участници във миналогодишното издание на „Хоро се вие край река Янтра“

Село Първомайци просперира с трудолюбието на хората и привързаността им към земята

Да живееш в село, което носи име, свързано с 1 май – Денят на труда и на международната работническа солидарност, не е шега. А да си жител на горнооряховското село Първомайци е истинска привилегия. Земята е плодородна, а природата е благосклонна..

публикувано на 01.05.18 в 08:05