Къде изчезнаха врабчетата?

Пролетта се чувства навсякъде около нас. В парка чуваме все по-често гласа на различни видове птици, но къде изчезнаха врабчетата? Въпроса задават еколозите от Българското дружество за защита на птиците, които имат данни, че за последните 10 години..

публикувано на 23.03.17 в 12:32

Отвори очи и помисли за планетата

Глобалното затопляне, прекомерното замърсяване, урбанизацията и човешката дейност са основните причини за проблемите с околната среда в световен мащаб. Затова всяка година се организират множество природозащитни инициативи, които да напомнят на хората..

публикувано на 22.03.17 в 12:59

Водата – жива сила и стихия

Как би изглеждал светът без вода? Пустиня? Дори там тя съществува, макар и в минимални количества, тя си проправя път, за да поддържа живата природа. Едновременно жизнена сила и стихия, която погубва с мощта си, без нея животът на всяко същество на..

публикувано на 22.03.17 в 12:33

Соколът – моят приятел

„Соколе, сиви соколе, хайдушки верен побратим. Ти като хвъркаш високо, дали не виждаш далеко бащини ми равни дворове?“ – това е фрагмент от фолклорна песен, с която народът ни е изразил представата си за хищната птица като за приятел, на който доверява..

публикувано на 22.03.17 в 11:54

Д-р Емил Марков за шахмата като психотерапия

„Какво е за теб шахматът? Мир или война?“, пита д-р Емил Марков. „Война“, отговарям без колебание. „А не може ли да бъде мир? Двете страни да си помагат, да отработват ситуации, за да си подобрят играта? Значи шахът може да бъде мир“, ме изненадва..

публикувано на 21.03.17 в 13:56

Български шоколад с добавена реалност прави празниците ни още по-сладки

Българската компания iGreet, която нашумя на пазара с иновативните си поздравителни картички, оживяващи пред очите ни с добавена реалност, ни изненадва с новата си празнична идея – шоколад с добавена реалност. Той е идеалният подарък за всеки празник, а..

публикувано на 21.03.17 в 13:16

Никола Рахнев: „В сърцето ми има гора”

В своите беседи за енергиите на природата Учителят Петър Дънов съветва своите последователи първо да проявят любовта си към едно дърво. Например да посадят от семка ябълка, да я отгледат докато израсте и започне да дава плод. С тази ябълка човек трябва..

публикувано на 20.03.17 в 12:44
Екатерина Бончева

Талантът при комунизма оцеляваше самостоятелно, въпреки държавата и репресивния й апарат

Комунистическата „ Държавна сигурност” се опитва да подчини на пропагандните си цели музикалното изкуство, както прави това във всички области. Основната задача е то да бъде превърнато във „ войнстващо изкуство по посока на идеологическата борба и..

публикувано на 20.03.17 в 11:46

Посланик Майкъл Форбс: В България се чувствам като у дома

Негово превъзходителство Майкъл Форбс е посланик на Република Ирландия у нас от октомври 2016 г. Преди да заеме този пост, той е бил посланик в Израел, постоянен представител на OECD – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на UNESCO в..

публикувано на 17.03.17 в 11:39
Областите с българско население в Албания: Мала Преспа (1), Голо Бърдо (2) и Гора (3) и евродепутатът Андрей Ковачев

И след резолюцията на ЕП за българите в Албания „всички ние сме си нашенци“

Преди месец Европейският парламент прие резолюция за Албания, в която по предложение на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки беше включен текст, с който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и..

публикувано на 16.03.17 в 16:06