Забавленията и спортът бяха във фокуса на първия приключенски фестивал в Боровец

На 20 и 21 юли в курорта Боровец малки и големи взеха участие в новия фестивал, посветен на планинските приключения. В програмата бяха включени богат набор от дейности, подходящи както за напреднали, така и за начинаещи. Александра Айвазова – част..

публикувано на 26.07.19 в 11:16

3D модели съхраняват шедьоври на сецесионовата архитектура в България

В края на XIX и началото на XX век в Европа навлиза нов архитектурен стил, наречен сецесион. В отделните държави той е популярен под различни имена – „ар-нуво“, „югендщил“ или стил „модерн“. Той оставя своите следи в пластичните изкуства,..

публикувано на 24.07.19 в 12:17

Нов екологичен начин за придвижване в София

От вече близо две години в София се предлага услуга от ново поколение, непозната за нашите географски ширини. Тя осигурява екологичен начин за придвижване в града без отделяне на вредни емисии и без шумово замърсяване. Услугата за споделено..

публикувано на 24.07.19 в 11:42

Семинар по български език и култура събра в Търново участници от четири континента

В старопрестолния град Велико Търново се събраха представители от четири континента, обединени от желанието да изучават българските език, традиции, история и настояще. Занятията се провеждат в рамките на 42-ия Международен семинар по български език..

публикувано на 19.07.19 в 12:01

Българи изобретиха и патентоваха технология за добив на браунов газ от морската вода

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. С тези думи откривателят на брауновия газ - българинът Илия Вълков, формулира своето изобретение, вдъхновено от пасаж в Библията. Известен е..

публикувано на 19.07.19 в 11:19

Хакерско проникване в НАП отново бие тревога за киберсигурността в България

На 15 юли от базиран в чужбина сайт медиите и държавните институции в България научиха, че срещу базата данни на Националната агенция за приходите е извършена атака без никой да разбере. Анонимен мъж, представящ се като руснак, женен за българка,..

публикувано на 17.07.19 в 11:31
Ивайла Сопотенска

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите. Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство..

публикувано на 17.07.19 в 10:15

Стартира иновативна, международна платформа в помощ на начинаещите фрийлансъри

Новосъздадена платформа ще запознава желаещите с необходимото, за да започнат дейност на свободна практика и как най-успешно да се позиционират в „океана” от фрийлансъри по целия свят. Сред целите на авторите на проекта са още хората да..

публикувано на 16.07.19 в 13:29

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в..

публикувано на 14.07.19 в 10:05

Българите по света с още по-добри условия за следване в български висши училища

През 1993 г. висшите учебни заведения в България отвориха врати за българските общности извън пределите на страната. За да учат в български университет кандидат-студентите от българските диаспори, трябва да отговарят на няколко условия: да са с..

публикувано на 13.07.19 в 10:10