Детският научен център „Музейко“ показва как се проектира безмоторен самолет

Днес голямата поляна в Южния парк в София ще се преобрази в място за игри, забавления и научни предизвикателства за малчуганите. Те са подготвени специално от Детския научен център „Музейко“, който е организирал интересни научни закачки и..

публикувано на 13.07.19 в 08:30

„Книжна София“: книгите откриват читателите си дори в градския транспорт

Не е задължително да имаш много, за да даваш. Доказва го едно момче, което расте в социален дом, и от четири години дарява не само храна за тялото, но и за духа. Осемнайсетгодишният Кирил Балдев е сърцето на кампанията “Книжна София”, която си е..

публикувано на 12.07.19 в 11:33

България даде заявка да стане лидер по отношение на климатичните политики в региона към 2030 г.

„Грийнпийс“ – България и еко сдружението „За Земята“ приветстват решителната стъпка на България, да подкрепи общата цел за въглеродно неутрална икономика на ЕС до 2050 г. Това се случи на заседанието на Европейския съвет в Брюксел през юни, когато една от..

публикувано на 07.07.19 в 08:35

Еднодневна изложба на умалени автомобили организират в Габрово

Изложение за умалени модели на моторни превозни средства ще се проведе тази събота /06.07/ в зала "Орловец" в Габрово. Посетителите ще могат да видят хиляди модели, различни по вид и дизайн –от ретро до модерни и тунинг експонати. Много от тях са..

публикувано на 06.07.19 в 08:35

Празник на пеперудите край Полско-Скакавишкия водопад

Грохот от падаща вода, ефирни пърхащи криле - природата умее да се шегува, показвайки едновременно страховитото и нежното си лице. Край Полско-Скакавишкия водопад в Земенската планина, където се е разположил пеперуденият рай, местните хора и това..

публикувано на 05.07.19 в 12:38

Инж. Ернесто Нориега: Мълниезащитата в България се нуждае от строги норми и контрол

Първият месец на лятото по традиция доведе със себе си гръмотевични бури, а те отнесоха човешки животи, един от които – на детска площадка в София. Бяха изпепелени и къщи. На дневен ред излязоха проблемите в сферата на проектирането, изграждането..

публикувано на 05.07.19 в 12:00

Да имаш голямо сърце не тежи

За трета поредна година инициативата „Национална младежка награда за проявени благородство и доблест“ връчи отличия за извършени добрини на деца и младежи до 20 годишна възраст. Сред отличените с наградата за „Благородство и доблест“ в двореца..

публикувано на 02.07.19 в 13:05

Топ-майсторът Мирчо Мирчев за безкрайните възможности на аерографа

Изобретен през 1876 година в Америка, aерографът е специален инструмент, който разпръсква тънък слой боя върху повърхността. В началото, механичният му вариант е използван най-вече за ретуш и оцветяване на черно-бели снимки. Към 1885 година..

публикувано на 01.07.19 в 11:24

Майстори представят тънкости на художествените занаяти на Петровден в София

Сръчност, воля, полет на въображението и много знания за свойствата на материалите, са основните качества, които отличават добрия майстор занаятчия. Практикуването на занаяти е сред най-старите човешки дейности, съхранени до днес като израз на..

публикувано на 28.06.19 в 14:02

Гениален български физик работи редом с Айнщайн

Макар и малка страна, преминала през различни изпитания, спиращи естествения й възход, България успява да създаде велики умове в науката. И днес, с гордост откриваме имена на наши сънародници, споменавани единствено в специализираните среди, макар..

публикувано на 28.06.19 в 11:25