Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Първия си макет Цветанка Георгиева прави едва 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните ѝ къщи ще надхвърли 300! Идеята да се занимавам..

публикувано на 13.11.19 в 12:27

Някой вече проектира автомобили на бъдещето, и то в България

От десетилетия филмовата индустрия създава страх от технологичното развитие и от роботите, които може би някой ден ще завладеят света. Обаче не сме много близо до осъществяването на човешкия стремеж да създаде изкуствен интелект, който да притежава..

публикувано на 12.11.19 в 13:06

В Седмицата на бащата родителите ще четат книги заедно със своите деца

Как децата и бащите да изграждат добра и силна връзка помежду си, за да се развиват подрастващите спокойни, уверени и успешни, а татковците да се чувстват стабилни и сигурни мъже – темата за активното бащинство за шеста поредна година застава във..

публикувано на 11.11.19 в 11:43

С непоказвани снимки от полета на първия български космонавт Институтът за космически изследвания чества своя юбилей

Изложба, със заглавие „Земята през погледа на първия български космонавт Георги Иванов“ беше открита на 6 ноември в залата на Българската академия на науките в София. Тя включва непоказвани досега фотографии, снимани от кораба на първия..

публикувано на 10.11.19 в 08:00

Екоактивисти „влизат в клетка“, за да онагледят жестокостта над животните, отглеждани заради ценните им кожи

Едноседмичен протест срещу убиването на животни заради ценните им кожи се провежда пред сградата на парламента в София. Акцията привлича вниманието на минувачите с необичайния си характер. Доброволци влизат в монтираната метална клетка, за да..

публикувано на 09.11.19 в 08:15

Документи и спомени за социалистическото ни минало са повод за голяма научна конференция

По темата за държавния социализъм в Европа дискутират учени от три континента на специална конференция в София. Организатор е Институтът за етнология и фолклористика при БАН, а покана за участие са приели над 100 учени от Европа, Азия и Северна..

публикувано на 09.11.19 в 08:00

Проектът „Свръхчовекът“ подтиква хората да живеят мечтите си

Георги Ненов дава трибуна на свръхчовеците сред нас. И макар да казва, че с Ницше го свързва единствено познанието по немския език, дефиницията на философа – “Човек, преодолял себе си и достигнал състояние на свобода и творчество”, сякаш дава плът..

публикувано на 08.11.19 в 12:19

Българските производители реализират по-висок обем на млечна и месна продукция

Над 550 български и международни компании, които предлагат храни, напитки и оборудване, свързано с тази индустрия, участват в мeждунaрoдното мизложение „Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд&Дринк и #Retail..

публикувано на 08.11.19 в 11:47

Българите стават все по-резервирани по отношение на донорството

Все по-малко българи са склонни да даряват органите си или тези на свои близки, изпаднали в мозъчна смърт. Това е причината здравното министерство да започне информационна кампания, чрез която да разясни ползата от донорството и животоспасяващата..

публикувано на 06.11.19 в 11:12

„Следовник на народните будители“ – престижно отличие за наука, духовност и култура

Повечето читалища в България отдавна са отпразнували своя 100 годишен юбилей. Това не е случайно, защото те възникват в трудни времена, за да задоволят изконния стремеж на българите към знание, духовна храна и извисяване над пошлото и..

публикувано на 05.11.19 в 12:58