Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като..

публикувано на 15.10.19 в 11:30

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04

Нужна е реформа в здравеопазването, за да спрат протестите на здравните специалисти

На Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ излязоха на национален протест пред министерския съвет в София. Те настояваха..

публикувано на 08.10.19 в 12:07

Кучето Мон живее в сърцата на онкоболните деца

Мадам Фльор де Мон Шмитфийл Беар със скок връхлита и разтърсва козина, за да си проправи място. В детските сърца, където я очаква и топла завивка, и ръце, които да я милват. Кучето с аристократично име, наричано накратко Мон, вече няколко..

публикувано на 08.10.19 в 12:06

Онлайн платформа помага на българчета в чужбина да учат родния език

Благодарение на онлайн платформа българските деца, които живеят в чужбина ще могат да изучават български език от дома си. Независимо в кое населено място живее, всеки ще може да се обучава на сайта на академията за преподаване на български език..

публикувано на 05.10.19 в 10:10

Еднодневен форум в Хага ще представи възможностите за кариера в България

Предвид големия интерес напоследък към кариерните изложения за български студенти в Германия, Великобритания и Австрия, в събота отваря врати и първият кариерен форум за голямата българска академична общност в Холандия. Мястото на срещата е в..

публикувано на 04.10.19 в 13:05

Без наука няма добро образование, здравеопазване и национална сигурност

Българската академия на науките – най-старата и авторитетна научна институция у нас, чества 150 годишнината от основаването си. Възникнала като книжовно дружество в Браила девет години преди Освобождението ни, тя си поставя за цел да се превърне в..

публикувано на 04.10.19 в 12:00

Ивайло Колев изобрети количка за хора с увреждания, която изкачва върхове

Хората в инвалидни колички всеки ден изпитват на гърба си враждебността на своя град. Те се борят с високи тротоари, с непристъпни прагове на обществени сгради и магазини, с рампи, водещи за никъде. Но най-вече – с бездушието на овластените, в..

публикувано на 02.10.19 в 12:03
Пълно слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г. наблюдавано от учени от Института по астрономия към БАН в пустинята Атакама.

България проведе своята 13-а Нощ на учените с акцент върху Зелената ни планета

България се включи в инициативата Европейска нощ на учените /на 27 септември/ за 13-та поредна година. Новост е, че бяха обхванати много повече учени с дейност в различни области – от космос, до микробиология и нанотехнологии на бъдещето. Събитията..

публикувано на 30.09.19 в 13:47