Започва фестивалът „Софийски музикални седмици“

На 22 май започва Международният фестивал „Софийски музикални седмици”. До 10 юли столичната публика ще може да избира между повече от 30 концерта – солови, камерни и симфонични. Нека припомним, че фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за..

публикувано на 22.05.17 в 12:32

Празничен концерт на Филхармония „Пионер”

На 25 май, в рамките на международния фестивал "Софийски музикални седмици", Филхармония „Пионер“ ще изнесе концерт в зала „България“. Така бивши и настоящи участници отбелязват 65-ия рожден ден на оркестъра и 105-годишнината от рождението на основателя..

публикувано на 21.05.17 в 09:45

Малко познатият Пучини

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл  den@bnr.bg . Резултатите се обявяват на 16-о число на..

публикувано на 16.05.17 в 12:35

Младата цигуларка Зорница Иларионова между конкурсите и концертните сцени

На 20 май в зала „България“ Оркестърът на Класик ФМ радио ще изпълни „Годишните времена“ от Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Музиката на Пиацола ще прозвучи във вариант за цигулка и струнен оркестър, дело на..

публикувано на 16.05.17 в 11:27

България с най-големия си успех досега на „Евровизия”

Представителят на България Кристиан Костов стана втори на конкурса „Евровизия”, който тази година се проведе в Киев, Украйна. Песента, която изпълни 17-годишният младеж, се нарича Beautiful Mess. Тя е класирана на второ място и от публиката. Преди..

публикувано на 15.05.17 в 12:01

Нели Андреева и Николай Пеев с втори успешен етно проект

Съчетанието родопски глас и китарен звън е нетипично за традиционното ни разбиране за фолклорно звучене. Но необичайното партньорство на Нели Андреева и Николай Пеев се радва на одобрение и успех, особено сред младите меломани. И във втория си албум..

публикувано на 12.05.17 в 13:54

Концерт в памет на преподавателя по цигулка Петър Арнаудов

„Кристално огърлие” – най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, беше присъдено посмъртно на Петър Арнаудов – дългогодишен преподавател по цигулка и заместник-директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Негови..

публикувано на 11.05.17 в 14:39

Конкурсът “Панчо Владигеров“ – място за среща на различни поколения музиканти от цял свят

В Шумен – родния град на българския класик Панчо Владигеров, от години се провеждат конкурси за инструменталисти и певци. Те са в два формата – национален (т.нар. „малък“), в който могат да участват изпълнители до 19-годишна възраст и международен, в..

публикувано на 09.05.17 в 14:24

Гвардейският представителен духов оркестър – традиции и съвременност

С указ на княз Александър Батенберг от 1890 г. за Ден на храбростта и празник на Българската армия е определен 6 май (Гергьовден). След прекъсване от почти пет десетилетия, през 1993 празникът е реабилитиран. Тази дата е особено важна за музикантите от..

публикувано на 06.05.17 в 08:15
Наградените участници в конкурса по пиано

В Шумен завърши Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“

Обявени са победителите във всички възрастови групи. Това е т.нар. „малък конкурс“, който досега се провеждаше като национален. За първи път сред участниците има и чужденци, представители на Сърбия, Чехия, Русия, Турция, Холандия, Япония, Тайван...

публикувано на 05.05.17 в 14:49