„Забравеният” – концерт, посветен на Васко Абаджиев

На 29 януари Сити Марк Арт Център организира матине, посветено на Васко Абаджиев – един от най-великите цигулари на ХХ век. Той си отива от този свят през 1978 г. в Германия. Заминал е „на Запад” двадесетина години по-рано, заедно с майка си. След..

публикувано на 26.01.17 в 13:44

Евгения Радославова: С вдъхновение и упоритост може да постигнеш всичко

Евгения Радославова е изпълнител с активна концертна дейност. България, Германия, Унгария, Тунис, Израел са само част от страните, в които е била на сцената като солист или като част от различни камерни състави. Родена е в България, но от десетилетия..

публикувано на 25.01.17 в 14:36

Стефка Евстатиева – за „стъпалата“ в творческия си път и децата от „Гергана”

Артист от световна величина, талантлив и сърдечен човек, Стефка Евстатиева разказва за най-важните „стъпала“, които е изкачила в своя успешен творчески път с невероятна скромност и чувство за хумор. Пяла е на всички големи оперни сцени, а в репертоара и́..

публикувано на 24.01.17 в 14:36

Виктория Василенко: Завърши една изключително успешна година за мен

Научих се да бъда сама, научих се да работя “ в изолация“ и да се чувствам добре в този процес – така Виктория Василенко определя най-ценното, което е получила през 2016-а. През отминалата година младата пианистка продължи обучението си в..

публикувано на 20.01.17 в 15:13

Пет акорда за джаз и парфюми – Лоран Асулен за своя проект и връзката си с България

За това, което прави французинът Лоран Асулен, наистина заслужава да потърсим специална дума. Той самият я е намерил – в заглавието на проекта си, наречен MUSIsCENT, обединявайки думите „музика“ и „аромат“. Лоран е парфюмен експерт, но е и..

публикувано на 18.01.17 в 13:50

„Хвалебствена песен” за членството на България в Европейския съюз

Софийската филхармония ще отбележи със специален концерт десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз. На 19 януари, четвъртък, в зала „България” ще чуем световноизвестната цигуларка Клара-Джуми Канг с нейната цигулка..

публикувано на 17.01.17 в 15:02

Български опери в три арии

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл  den@bnr.bg . Резултатите се обявяват на 15-о число на..

публикувано на 16.01.17 в 12:51

„Веселите музиканти” – джаз приказка за деца и възрастни в зала „България”

Софийската филхармония организира концерт по повод 45 години от премиерата на мюзикъла „Веселите градски музиканти” от Александър Владигеров. Първото представяне е в столичния „Младежки театър” през 1971 г. Мюзикълът бързо става популярен, при това..

публикувано на 13.01.17 в 15:40

Музика за четири арфи в Националната художествена галерия

Музика от френски и испански композитори, изпълнена от четири арфи, ще прозвучи на 15 януари от 18 ч. в Националната художествена галерия. Концертът е организиран от НХГ в партньорство с Нов български университет. Средствата ще бъдат дарени на общината..

публикувано на 13.01.17 в 12:55

Симфоничният оркестър на БНР представя две премиерни творби

Младият и амбициозен диригент на СО на БНР маестро Росен Гергов не вярва на поверия и е избрал една нестандартна и интересна програма за концерта, който ще бъде изпълнен под неговата палка от СО на БНР точно в петък, на 13 януари, в зала „България“...

публикувано на 12.01.17 в 14:14