Playtime – нов албум на Йордан Владев

Йордан Владев е мултиинструменталист и се справя еднакво добре не само като изпълнител, но и като разказвач на музикални приказки. Доказателство за това е поредният му албум, озаглавен Playtime. В него музикантът е   включил осем пиеси...

публикувано на 06.03.17 в 14:21

За първи път „Дива роза“ в Лондон

Първото издание на Wild Rose BG Music Festival е на 3 и 4 март в Лондон. Идеята е фестивалът да събере не само нашите сънародници, които живеят в британската столица, но и почитателите на българската музика. Датите специално са избрани около 3 март –..

публикувано на 02.03.17 в 09:15

„Пътуващият хор“ от Франция с концерти в Пловдив и София

„Le Chœur Voyageur“ е основан в гр. Бордо от студенти по етнология и музикология, възпитаници на Université de Bordeaux Montaigne. От самото начало хорът си поставя задача да изнася по два концерта месечно в Южна Франция, в селища, чиито жители..

публикувано на 01.03.17 в 12:43

Енергия, емоция и щастливо безгрижие – „Булгара” с нов клип и концерти в София и страната

Нов клип, участие в голям концерт с балканска музика и предстоящи изяви в София и страната – накратко това са новините около „Булгара”, може би   най-популярната и обичана етно формация у нас. В края на тази година музикантите отбелязват 15 години от..

публикувано на 28.02.17 в 12:53

Братя Митеви: „Пеенето за нас е начин на общуване, живот и повод за радост и гордост”

Ако търсите архаичното звучене на шопската диафония, ще я откриете в уникалните песни на братята Владимир и Митко Митеви от с. Владая, Софийско. Пеят заедно от най-ранна възраст, а като дует – от 45 години. Стилното им изпълнение е предизвиквало..

публикувано на 27.02.17 в 15:00

Концерт, пълен с хубава музика, изпълнена от прекрасни солисти – Димитър Христов за “Музика в портрети“

Третият концерт от поредицата „Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика при БНР е на 23 февруари от 19 ч. в Първо студио на нашата медия. От Димитър Христов – диригент на известния състав, научаваме подробности за солистите, които..

публикувано на 22.02.17 в 12:14

Павлина Доковска: Задачата на педагога е да изгради личности – щастливи, щедри и добри хора

Дори и да се опитаме, едва ли ще открием подходящи думи, за да опишем накратко значимостта на това, което прави Павлина Доковска от десетилетия. Българката успява да поддържа активна концертна дейност, има впечатляваща дискография, значителен брой..

публикувано на 21.02.17 в 12:36

Димчо Рубчев: Вдъхновени сме от музиката, която обичаме и от признанието на най-добрите джаз изпълнители у нас

Биг бенд Русе е формация към общинския духов оркестър в града. Наследник на „музикалните банди“ и „царските военни музики“ от втората половина на XIX век, Духовият оркестър съществува повече от половин век, има своите традиции и успехи. От 1995 г...

публикувано на 20.02.17 в 14:26

Кавалджията Владимир Величков с успешен пробив в световна класация за етномузика

Владимир Величков е един от майсторите на съвременното кавалджийско изкуство. Брилянтен музикант, разширил техническите възможности на традиционния инструмент, без да накърни красивия му, „пеещ“ тон. В творчеството си той следва и развива оригиналните..

публикувано на 16.02.17 в 13:19

Пролетно настроение

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл  den@bnr.bg . Резултатите се обявяват на 15-о число на..

публикувано на 16.02.17 в 11:50