Максим Венгеров и Найден Тодоров

Цигуларят Максим Венгеров ще свири за втори път пред българската публика

Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров открива тази вечер 18-ото издание на Европейския музикален фестивал.Пред столичната публика той ще изпълни заедно със Софийската филхармония концерта за цигулка и оркестър от Брамс. Под палката на..

публикувано на 30.03.18 в 12:19

За мен композирането е спонтанен процес, дава ми изключително удовлетворение и наслада

Плевенската филхармония ще представи три инструментални концерта , създадени от Христо Йоцов по различно време. Известният изпълнител, композитор и професор в НМА „Панчо Владигеров“ ще бъде и солист в своя Концерт за барабани и оркестър...

публикувано на 28.03.18 в 12:04

Почина изтъкнатият музиколог и фолклорист акад. Николай Кауфман

Отиде си акад. Николай Кауфман – изтъкнат музиколог, фолклорист и композитор, предан изследовател с пословична работоспособност и продуктивност. Наред с това - изключително скромен човек. Роден на 23 септември 1925 г. в Русе, той израства в Габрово,..

публикувано на 27.03.18 в 10:51

„Невидими стени“ – нов албум на Б.Т.Р.

Рок бандата Б.Т.Р., съставена от Атанас Пенев – вокал, Славчо Николов – китара, Иван Калфов – бас китара и Илиян Диков – барабани, ще представи най-новия си диск на 29 март в зала №1 на НДК,. Четиримата музиканти са го озаглавили „Невидими стени“...

публикувано на 26.03.18 в 13:52
Проф. Александър Танев (в средата) с Панчо и Любен Владигерови

Поредица от концерти в памет на проф. Александър Танев

През 2018 г. се навършват 90 години от рождението на проф. Александър Танев – композитор, общественик, човек с респектиращо образование и разностранни интереси, обичан преподавател и незабравим събеседник. Може би най-точно го характеризира..

публикувано на 20.03.18 в 12:39

Поредната интересна и любопитна програма в афиша на СО на БНР

Малко необичайна, но със сигурност интересна и любопитна е програмата на радиосимфониците в предстоящия концерт. Събитието е на 9 март от 19:30 ч. в зала „България“, диригент – Марк Кадин. Солист е Александър Сомов – един от..

публикувано на 08.03.18 в 15:17

Йоанна Русева и Вероника Копьова свирят Дебюси сред кристали

На 3 март две млади дами ще представят в столицата интересна програма. Цигуларката Йоанна Русева и пианистката Вероника Копьова (от Литва) посвещават своя концерт на Клод Дебюси. Нека припомним, че миналата година се навършиха 155 г. от рождението..

публикувано на 02.03.18 в 11:59

„Обичам българската музика“ – музикален маратон на 3 март в Концертен комплекс „България“

За трета поредна година в залите на Концертен комплекс „България“ ще се проведе музикалният маратон, посветен на националния ни празник. През целия ден ще звучи само българска музика, изпълнена от около 400 инструменталисти и певци. Ще бъдат..

публикувано на 28.02.18 в 11:27

Glo Bal Kan project посвещава три концерта на националния ни празник

През лятото на 2017 г. четирима инструменталисти се събират във формация, за да изразят свободно съвременното си светоусещане за музикална традиция в този глобализиран свят. Съчетаване на балканското и световното етно звучене подсказва и..

публикувано на 27.02.18 в 17:27
Квартет

Изпой му я на трънски, та вси да те разберу

За Лиляна Галевска народната песен е вдъхновение и професия, изпълва живота ѝ с успехи, популярност, вълнуващи събития. Песенният ѝ път тръгва от родния Трънски край, преминава през Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и звукозаписните..

публикувано на 26.02.18 в 08:05