Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската..

публикувано на 11.10.19 в 12:00
Актьорският състав от млади певци  в постановката „Зографът Захарий“.​

„Зографът Захарий“ с нов прочит и премиерни спектакли в Софийската опера

Софийската опера открива новия си сезон с премиера на „Зографът Захарий“ – опера от Марин Големинов по либрето на Павел Спасов. Представленията са две – на 11 и 13 октомври. Едва ли можем да обхванем всички исторически, естетически и морално-етични..

публикувано на 10.10.19 в 14:02

„Акустична версия“ с нова програма

На 10 октомври джаз триото „Акустична версия“ представя своята нова програма, подготвена специално за международния джаз фестивал „Нишвил“ – Сърбия. Концертът е в Sofia Live Club. Забързани в ежедневието си на изпълнители, композитори,..

публикувано на 09.10.19 в 14:00

„Млади виртуози“ ни кани на концерт на свои лауреати и участници в международното жури

Първи октомври – Международният ден на музиката, се отбелязва за първи път през 1974 г. Учреден е с решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция. Отбелязва се в повече от 120 страни, сред които е и България. Една от..

публикувано на 01.10.19 в 11:27
На церемонията концерт изнесе камерният оркестър „Орфей“, диригент Райчо Христов, солист Димитър Иванов.

Йосиф Радионов: „Големинов докосна хората и времето“

Големият български композитор Марин Големинов е роден преди 111 години на 28 септември. Това е и датата, на която четири поредни години в родния му град Кюстендил връчват награда на негово име, а също и отличието „Златен квартет“. Организатори на..

публикувано на 30.09.19 в 14:16

Започна концертен цикъл, посветен на дипломатическите отношения на България с водещи европейски страни

Концертният сезон за почитателите на класическата музика в България започна, а изненадите, които очакват публиката в най-добрата зала за класическа музика у нас – КК „България“, не са малко. С концерт, посветен на музиката на Русия, в който..

публикувано на 28.09.19 в 09:30

Божана Павлова: „Музиката дава по-задълбочен поглед към света, развива личността и чувствителността“

Божана Павлова е във Виена от десетина години. Там е завършила класическа китара в Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien, където преподава и днес. Паралелно изучава педагогика в Universität für Musik und darstellende Kunst Wien...

публикувано на 26.09.19 в 11:04

Музикално (и успешно) лято за децата от НМУ „Любомир Пипков“

Всеки, който се занимава с музикално изкуство, още първите години разбира, че то е любов, призвание, но и много труд. За да предадеш смисъла и красотата, които „виждаш“ със сърцето си, се изискват технически умения. А тях трябва да поддържаш..

публикувано на 13.09.19 в 12:26