Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Дипломатическа динамика в началото на българското европредседателство

Броени дни след като пое за първи път ротационното председателство на ЕС, България е част от интензивни дипломатически действия. Премиерът Шиндзо Абе направи първо в историята на двустранните отношения посещение на японски министър-председател в..

публикувано на 16.01.18 в 12:23

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална...

публикувано на 15.01.18 в 12:30

Жан-Клод Юнкер: За присъединяването ви към Еврозоната са нужни още малко усилия

Посещението на ръководния елит на ЕС в България продължи днес със серия срещи на еврокомисарите и техния председател Жан-Клод Юнкер с български министри и депутати. След разговора му с премиера Бойко Борисов, двамата дадоха пресконференция, която..

публикувано на 12.01.18 в 16:31

Бойко Борисов: По време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

Премиерът Бойко Борисов заяви при откриването на българското европредседателство, че, от една страна, по време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за..

публикувано на 11.01.18 в 21:19

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Европа и в Еврозоната

Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на официалното откриване на българското..

публикувано на 11.01.18 в 21:12

Доналд Туск на чист български: Вие сте творците на тези „нови, по-нови красоти“

„Отечество любезно, как хубаво си ти, как чудно се синее небето ти безкрайно“. С този цитат от патриарха на българската литература Иван Вазов на чист български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на..

публикувано на 11.01.18 в 21:05

Антонио Таяни: Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав

Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС...

публикувано на 11.01.18 в 21:02

Цвета Караянчева: Българските народни представители ще дадат своя принос към формирането на ключовите европейски политики

Българските народни представители ще дадат своя принос към формирането на ключовите европейски политики. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя изразя..

публикувано на 11.01.18 в 20:58

Румен Радев: Вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС

От 1 януари поехме председателството на Съвета на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа. Това заяви при официалното откриване на българското европредседателство президентът Румен Радев. Той подчерта, че..

публикувано на 11.01.18 в 20:53

Лиляна Павлова: С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС

Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на церемонията по официалното откриване на българското председателство. За нас, българите, присъединяването към ЕС преди 11 години бе е..

публикувано на 11.01.18 в 20:49