По време на срещата си с Федерика Могерини българският външен министър потвърди позицията на София, че ЕС трябва да излъчва единни послания по външнополитическите въпроси.

Министър Захариева демонстрира в Брюксел приемственост в отношенията с ЕС и НАТО

В политическата практика на България от години насам е традиция всеки нов външен министър да прави първото си посещение извън страната в Брюксел. Така постъпи и Екатерина Захариева, която на 15 и 16 май разговаря с председателя на Европейския съвет..

публикувано на 17.05.17 в 11:25

България излиза от неудобното положение да е без представител в ЕК

Още на първото си заседание вчера новото правителство на Бойко Борисов номинира за еврокомисар евродепутата Мария Габриел. Ресорът на номинираната още не е известен, но се очаква да бъде обявен следващата седмица. Кандидатурата тепърва ще се гласува от..

публикувано на 11.05.17 в 11:55

България с ново правителство

Парламентът одобри структурата и състава на новото правителство на България. Страната отново има коалиционен кабинет, оглавяван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от миналия път, когато партньор на ГЕРБ беше Реформаторският блок, сега..

публикувано на 04.05.17 в 13:52

Анкара отново се намесва във вътрешните работи на България

Турският президент все още не е султан, но неговите емисари започнаха да раздават ултиматуми в чужди страни, сякаш с намерението да възраждат Османската империя. През отминаващата седмица стана акцент скандалното, меко казано, поведение на турския..

публикувано на 29.04.17 в 09:45
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров подписаха коалиционно споразумение.

Формирането на новото правителство навлезе във финалната си права

Месец след предсрочните парламентарни избори може да се каже, че формирането на новото коалиционно правителство на България е въпрос на дни. След като вчера ГЕРБ и коалицията "Обединени патриоти" подписаха коалиционното си споразумение, кандидатът на..

публикувано на 28.04.17 в 11:56

Какво подсказват първите изяви в 44-то Народно събрание

Първото заседание на 44-то Народно събрание, състояло се на 19 април, бе необичайно кратко, протече без изненади и някои го определят като вяло. Косвено потвърждение на това е обстоятелството, че печатът днес отразява сравнително пестеливо толкова важно..

публикувано на 20.04.17 в 13:05
Въпреки очакванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство до края на април, то ще стане факт в началото на май, тъй като бъдещите коалиционни партньори трябва да уточнят още немалко въпроси.

Очакванията за ново правителство се пренесоха към началото на май

Новоизбраното 44 Народно събрание на България ще проведе първото си заседание утре – 19 април. След конституирането на законодателния орган негова основна задача е да одобри новото правителство на страната. По време на Великденските празници от партия..

публикувано на 18.04.17 в 12:09

Доналд Туск в България – поредните обещания и потупвания по рамото

Приключи през отминаващата седмица обиколката на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Словения, Македония, България и Гърция. Посланията му бяха свързани с разширяването на ЕС след брекзита, спасяването на Гърция от фалит, както и с „новия..

публикувано на 09.04.17 в 09:00

Разговорите за ново правителство са все още във фаза на експертни консултации

Две седмици след предсрочните парламентарни избори в България същински преговори за съставяне на новото правителство не се водят, а има разговори на равнище експерти за обща управленска програма. През седмицата все пак се очертаха ясно няколко важни..

публикувано на 08.04.17 в 09:00

Черноморският регион във фокуса на българското председателство на ЕС

До юни трябва да е готов проектът на национална програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът Деница Златева на конференция в София, организирана от фондация „Фридрих Еберт“, Българското..

публикувано на 04.04.17 в 12:05