Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързи и радикални мерки намаляват рязко бюджетния дефицит

Само за месец от идването на власт на новото българско правителство на премиера Бойко Борисов огромният бюджетен дефицит на страната рязко спадна. През месец август той е вече пет пъти по-малък спрямо месец юли. Общо от началото на годината досега страната е “на червено” с близо 500 млн. лв. Министерството на финансите е замразило капиталовите разходи, с 15 на сто са намалени и правителствените разходи. Министърът на финансите Симеон Дянков е категоричен, че въпреки дефицита, бюджетът за тази година може да завърши на нулево салдо. Активно се работи и по бюджет 2010 г.
\n “Бюджет 2010 г. ще бъде по-труден и затова ще се наложи още по-внимателно да се разглеждат разходите – казва Симеон Дянков. – На България й е нужна голяма административна реформа както заради кризата, така и заради съкращаване на разходите. Вече са закрити две министерства, преобразувани са държавни агенции. Остава да бъде разработена цялостна административна реформа както в министерствата, така и в останалата част от администрацията.”

Част от структурните реформи включват връщането на Агенцията за борба с финансовите злоупотреби към Министерство на финансите, след като година и половина никой не се е занимавал сериозно с прането на пари у нас. Новата дирекция “Планиране и анализи” ще събира и данни от докладите на чуждите анализатори.

“Създаването на дирекция “Планиране и анализи” е нещо, което липсва в сегашната структура на Министерство на финансите – казва Симеон Дянков. – Икономическите анализи ще се използват за вземане на бързи решения по стратегически въпроси. Те ще показват не само икономическата политика в България, но и какво мислят за страната ни външните инвеститори и анализатори.”

Финансовият министър не бърза да търси спешна помощ от МВФ както направиха някои съседни на България страни. “На тази тема ще говорим през януари следващата година”, каза финансист №1 преди време, като изрази увереност, че България ще успее да балансира бюджет 2009. На 10 септември у нас пристига мисия на МВФ и експерти от ЕК. За какво ще стане дума по време на срещите?

“Тази мисия е информационна – уточнява министър Дянков. – Ще покажем какви мерки сме взели след встъпването ни във власт и какво сме начертали оттук нататък. Ще запознаем експертите с фискалната рамка за следващите четири години. С решителни и бързи мерки по съкращаване на разходната част вече имаме положителен резултат за месец август - рязко намаляване на дефицита. Ще информираме мисията на фонда и експертите от ЕК за мерките за увеличаване на приходите, както и за нашите прогнози по приходната част към бюджета.”

Българското правителство намали разходите, рейтингът му скочи, а бившият икономист от Световната банка и настоящ финансов министър Симеон Дянков се превърна в звезда на политическата сцена, пише “Уолстрийт джърнъл”. Финансист № 1 замрази заплатите в правителствения сектор, прекъсна скъпоструващи проекти с държавно участие и намали разходите на държавата с 15 на сто. В резултат на тези мерки бюджетният дефицит през август се сви с 81 на сто в сравнение с юли. Тези мерки спечелиха признанието на западни икономисти и най-високия рейтинг на обществено доверие през последните 20 г., пише още изданието. Според последните проучвания на “Галъп” 64 на сто от българите одобряват действията на правителството, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”. Засега икономиката на България успява да избегне двуцифрено свиване, както се случи в Литва, Латвия и Естония, но до края на годината се очаква безработицата да нарасне значително.

“Много е важно да стигнем до балансиран бюджет за тази година, не само, за да започнем от добро ниво бюджет 2010 г., а и заради това, че Европа следи много внимателно действията на новото правителство след загубата на средства от фондовете и корупцията – коментира Симеон Дянков. – След излизане на информацията за България в международните медии получих много телефонни обаждания от други страни в ЕС с поздравления за бързите положителни реформи.”

Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13