Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще инвестира 1.2 млрд. евро в инфраструктурни проекти

“Само преди дни председателят на ЕК Жозе Барозу даде началото на едно ново отношение към България. Днес заместник - председателят на ЕК Антонио Таяни е тук и говори с оптимизъм и желание за съдействие с нас.” Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на седмицата по време на официалното представяне в Министерския съвет на пътните инфраструктурни обекти, предвидени за строителство и проектиране до 2013 г.
“Досега в България са правени средно на година 11 км. магистрали, оттук нататък трябва да правим поне 65 км. годишно, ако искаме да влезем в график – каза още премиерът. – За сравнение Холандия прави 55 км. магистрали. Искаме да бъдем по-добри от държавите в ЕС. Защото сме били не само назад, но и настрани по отношение на проектирането и изпълнението им. Програмата ни е амбициозна, но за съжаление наследството е лошо. Ще дам пример. Магистрала Тракия, която няколко правителства подред строят, няма строително разрешение. Освен амбициозното строителство на три магистрали, залагаме финансов ресурс за проекти от 2014 г. нататък, за да може да влязат като финансиране в следващия план на ЕК.”

Акцент в програмата на правителството за инфраструктурата на страната са изграждането на три магистрали. Магистрала “Тракия” по разчетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде завършена през 2012 г. Според прогнозите на експертите автомагистралите “Марица” и “Струма” ще бъдат изградени напълно през 2013 г.

Българското правителство си поставя за цел да изпълни пътни проекти по оперативните програми “Транспорт” и “Регионално развитие” на обща стойност 1.2 млрд. евро. До 2013 г. ще бъдат реализирани инфраструктурни проекти на прогнозна стойност от 990 млн. евро, а за регионално развитие – 255 млн. евро. Докато се усвояват тези пари, ще се подготвят допълнителни транспортни проекти за следващия планов период 2014-2020 г. на обща стойност 1.3 млрд. евро.

“Оценявам високо амбициозната програмата на правителството за изграждане на пътните инфраструктурни обекти, ще се опитам да съдействам за реализацията й и ще помагам на България да стане важна част от ЕС – каза по време на презентацията заместник-председателят на ЕК и комисар по въпросите на транспорта Антонио Таяни. – Проектите в трансевропейската мрежа са важни за развитието на вътрешния пазар на ЕС, където България трябва да се чувства интегрирана. Необходимо е да се разширяват връзките на Евросъюза, а България като гранична негова държава в това отношение ще има много важна роля. Нашите срещи не са формални. Те са плод на единството на възгледите в България и ЕС. Не напразно премиерът Бойко Борисов в началото на своя мандат посети Брюксел за обсъждане на инфраструктурния сектор. ЕК иска да бъде до рамото на България, за да успее страната да преодолее кризата, да има модерна и ефективна инфраструктура, да бъде една от вратите на ЕС към останалата част от света.”

По думите на премиера Борисов, колкото повече евро идват у нас, толкова по-реално всеки един гражданин на България ще усети, че сме държава-член на ЕС. “Пари и работа – това е реалната антикризисна програма”, заключи той.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00