Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да продължи напредъка в електронните съобщения

“В България се работи много в областта на информационните и комуникационни технологии. Те са важен сектор за страната и полаганите усилия трябва да се засилят”. Това заяви Фабио Коласанти, директор на Генерална дирекция “Информационно общество и медии” на ЕК, по време на посещението си в България. Поводът за визитата на експертите от Брюксел е подготовката на 15-я редовен доклад на ЕК за състоянието на пазарите на електронни съобщения в ЕС. Целта на доклада е да опише ситуацията в България и да се насърчат бъдещите действия на регулаторните органи в този сектор.
Основните теми на разговорите в София бяха стратегиите за електронните съобщения и за широколентов интернет достъп, преходът от аналогова към цифрова телевизия, конкурси за предоставяне на честоти за цифрово телевизионно и радиоразпръскване и др. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков информира експертите от Брюксел за плановете на ведомството в този сектор.

“Ние виждаме в европейските директиви средство за подпомагане на националната политика – каза министър Цветков. – Ще мобилизираме всички ресурси и опит за решаване на проблемите, които са идентифицирани до момента в този сектор. На първо място това е законодателството, хармонизацията на радиочестотния сектор, необходимостта от активни действия по въвеждането на високоскоростния интернет, както и популяризиране на електроните услуги и повишаване на доверието в тях. Вече е готова Националната стратегия за развитие на широколентовия достъп до всички региони в страната.”

Проблемът тук е липсата на сериозен анализ за инфраструктурата на малките населени места, за да може широколентовият интернет да достигне до тях. Това ще стане в началото на следващата година. Подготвена е промяна в закона за пощенските услуги, което ще гарантира либерализацията на пазара на услуги. Паралелно с това се изготвя стратегия за преструктуриране на българските пощи.

Комисията от Брюксел направи някои препоръки към българските специалисти. Един от съветите на евроекспертите е да се засили конкуренцията в сектора на комуникациите. Това се отнася основно за мобилните оператори – цени, такси, прехвърляне на телефонни номера от един към друг оператор. Важно е също така да се засили работата на регулаторните органи. Фабио Коласанти изрази задоволство от постигнатото в областта на широколентовия интернет, като се надява стратегията да се превърне в ефективна програма.

“България заслужава специално внимание, защото информационните и комуникационни технологии са мощен инструмент на развитието – заяви Коласанти. – Поради тази причина държавите, които имат да наваксват, за да ускорят своето икономическо развитие и да достигнат средните нива на другите европейски държави, би трябвало да положат специални усилия именно за развитието на тези технологии. При създаване на правилата за електронни комуникации Румъния стартира преди България, но днес България вече е наваксала и двете държави се движат в добра посока. Подчертавам необходимостта от продължаване на усилията за развитие на тази система от правила.”

Запазването на телефонните номера при смяна на оператора е област, в която България има да наваксва. Услугата бе въведена у нас едва миналата година, докато в другите европейски страни съществува отдавна. Евроекспертите препоръчаха и ускоряване на работата по преминаване от аналогово към цифрово телевизионно и радио разпространение.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00