Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на имоти – голямо предлагане и ниски цени

2005 г. Агенция за недвижими имоти в София. Телефоните в офиса звънят непрекъснато, брокерите работят без почивен ден. Интересът към недвижимите имоти е огромен. Англичани и ирландци масово купуват ваканционни жилища и селски къщи. Строителният бум е в своя апогей, бизнесът процъфтява.

2009 г. Същата агенция за недвижими имоти в столицата. “Телефонът мълчи”, казват от офиса, “ никой не звъни, няма интерес, много колеги вече закриват офисите си.” Огромни жилищни комплекси стоят празни. Ваканционните имоти трудно се продават. Строителни предприемачи предлагат обекти на цени, близки до себестойността им. Селските къщи пустеят, бизнесът е замрял.


“Предлагането на имоти в пъти надвишава търсенето – коментира в интервю за Радио България Страхил Иванов, председател на Националното сдружение за недвижими имоти в България. – През последните три - четири месеца нарасна предлагането и от страна на съдия-изпълнители и на банки, които продават ипотекирани апартаменти, къщи, хотели, промишлени сгради. Тези имоти ще се увеличават поради невъзможност на собствениците да изплащат кредитите. Корпоративни клиенти продават вече масирано между 10 и 100 имота.”

За година и няколко месеца цените са паднали средно с 10 до 30 на сто. Най-голям спад има при масовите жилища в големите комплекси, където съществуват огромно количество необитаеми апартаменти, строени със спекулативна цел за препродажба. “В България цените продължават да са най-ниски в Европа”, уточнява Страхил Иванов, “въпреки това няма експанзия от страна на чужди купувачи, няма голямо движение на капитали.”

По данни на някои агенции цените на селските имоти у нас са паднали с повече от 50 на сто спрямо м. г., като средната цена на реализираните сделки това лято е около 12 хил. евро. В пресата се появи информация, че англичаните отново се връщат към евтините селски имоти у нас.

“Винаги съм се опитвал да не бъркам желаното с действителното. Няма такова нещо – категоричен е Страхил Иванов. – Чуждите купувачи в България са малко. Изключение прави секторът с най-ниски оферти за ваканционни жилища в курортите на Черно море, където купувачите са от Русия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия и Словакия. Това са хора, които купуват имоти в най-ниския клас – боксониери, гарсониери, едностайни апартаменти, отдалечени от морето, на цени между 25 и 40 хил. евро. Това е най-ниската цена в масовата покупка.”


95 на сто от купувачите на ваканционни имоти през тази година са били руски граждани, представители на средната класа, сочи проучване на инвестиционната компания Green Life. За сравнение, само преди три години делът им е бил 15 на сто. Те разполагат с бюджет от 45 до 60 хил. евро, търсят най-изгодното предложение, имат сериозни изисквания към имота и задължително искат отстъпка от оферираната цена. Нарастват и желаещите за покупка на къща в близост до морето, с увеличение от 10 на 30 на сто.

Какви са тенденциите за пазара на недвижими имоти в България?

“Очаквам слаб пазар през есента и зимата, увеличаване на предлагането и търпение от страна на купувачи и продавачи – обобщава Страхил Иванов. – Тези, които не могат да издържат, ще сключват сделки, защото през последните 15 години между 30 и 50 на сто от сделките в България са били свързани. Купуваш, за да продадеш. Продаваш, за да купиш. Или, казано с други думи, искаш да продадеш малък апартамент и да купиш по-голям или да смениш квартала. Винаги има пазар за хора, които имат нужда и искат да направят сделка. Защото така те удовлетворяват желанията си, а животът не може да спре.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05