Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на АЕЦ “Белене” - аргументи “за” и “против”

“Какъв е балансът на енергийното потребление в България и дали АЕЦ ”Белене” ще се строи, за да гарантира потреблението на ток в страната или е бизнес проект, ориентиран към износ.” С тези думи председателят на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров откри кръгла маса, посветена на бъдещето на АЕЦ “Белене”. Депутати, специалисти, представители на инвеститорите и консултанти излагаха своите аргументи за това, изгоден ли е за България строежът на втора АЕЦ. Акцент бе поставен и върху цената на проекта.
“Колко ще струва централата, тъй като предишното правителство говореше за 4 млрд. евро – потърси отговор от експертите Мартин Димитров. – Анализите, които направихме, показват, че става въпрос за 10 млрд. евро. Разликата в сумите е огромна. Ако цената на АЕЦ “Белене” наистина е 10 млрд. евро, кой ще я финансира, кой ще поеме риска. На този въпрос трябва да бъде даден категоричен отговор. Когато си купуваш кола, предварително знаеш колко струва, колко бензин харчи, какви са цените на резервните части. Същото трябва да се направи и с АЕЦ “Белене”.

Експертите поставиха на дискусия и въпроса, дали цената на произвеждания от бъдещата централа ток ще бъде конкурентно способна, ще има ли достатъчно търсене в региона при условие, че другите балкански страни също строят собствени мощности. От името на правителството министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че “каквото и да е решението за АЕЦ ”Белене”, то е важно за българската икономика и трябва да бъде взето на възможно най-широка политическа и обществена основа.”

“Решението за този проект трябва да се вземе въз основа на икономическата му целесъобразност – допълни министър Трайков. – Дори ако централата е необходима за вътрешно потребление, основният въпрос за икономическата обосновка пак остава.” Големите износители на електрическа енергия в региона са България и Румъния. От общия дефицит от 19 тераватчаса, близо една трета се покриват от българския износ.

“Електропотреблението в региона ще нарасне в следващите 10 - 15 г. с 80 тераватчаса и това изисква изграждане на нови мощности – представи данни за динамиката в региона изпълнителният директор на НЕК Георги Миков. – България има стратегическо значение като географско разположение, като връзки с другите системи на Балканите и има електропроводи, които са важни да бъдат изградени.”

“Европейската общност застава твърдо зад атомната енергетика като единствен начин за намаляване на вредните емисии – защити аргументите си “за” Богомил Манчев, представител на консултанта по проекта “Парсънс”. – Проектът сам по себе си има икономическа целесъобразност. За 60 години експлоатация ще донесе 80 млрд. евро. приходи. Дали ще се финансира чрез държавна или корпоративна гаранция е въпрос на решение на правителството.”

“Ако АЕЦ „Белене” е добър проект за атомна централа, той ще може да си осигури финансиране”, контрира аргументите на консултанта икономическият анализатор Георги Ангелов като коментира, че “финансирането на проекта директно от бюджета би вкарало страната в огромен бюджетен дефицит.” Мартин Димитров обобщи дискусията с думите, че категорични и еднозначни отговори няма. Той би подкрепил проекта АЕЦ „Белене”, ако се докаже неговата икономическа целесъобразност. Наложи се изводът, че на България е необходима дългосрочна енергийна стратегия.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00