Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето е на селския и приключенския туризъм

Работещите в бранша са единодушни – 2009 г. е трудна за туристическия ни отрасъл. За пръв път от повече от десетилетие зимните и летните ни курорти отчитат отлив на туристи, а туроператори, ресторантьори и хотелиери се жалват от спад на клиентела и рязко намаление на приходите. Не така обаче стоят нещата при т.нар. селски и приключенски туризъм. Оказва се, че интересът към почивките на село сред недокоснати от съвременността пейзажи не се влияе съществено от кризата. Днес повече от всякога туристите предпочитат вътрешността на страната, за да гостуват на благоустроени селски къщи и малки фамилни хотели, чийто стопани развиват успешен бизнес.
 
За разлика от средностатистическия турист, който търси удобен хотел на Черноморието и чадър под който да легне, привържениците на активния отдих се насочват към планинските чукари, за да изживеят ваканцията си като незабравимо приключение. По данни на Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/ годишно страната ни посреща около 10 хиляди чуждестранни любители на приключенския и селския туризъм. Пътешествениците кръстосват страната ни надлъж и шир, водени от любопитството да опознаят българската природа, а също така и една непозната за тях европейска култура, съхранила вековните си ценности. 

 Централна Стара планина, Родопите и Пирин са най-подходящи за почивка на село и за приключенски турове сред природата. В тези райони са съсредоточени и най-много къщи за гости и малки фамилни хотели. Техните стопани ще ви посрещнат с вкусни гозби, сърдечно гостоприемство и безброй предложения за пешеходни турове, бране на билки и други начини да разнообразите ваканцията си сред гънките на планината. Нищо чудно, че в разгара на лятото, когато хотелите в черноморските ни курорти бяха полупразни, а собствениците им се тревожеха как ще изплащат кредитите си, техните колеги от вътрешността на страната не можеха да се оплачат от липса на гости. Още по темата научаваме от председателя на БААТ - Любомир Попйорданов:

„Приходите за 2009 г. от екологичен, селски и приключенски туризъм, свързан с чуждестранните гости, възлиза на около 13-15 млн. евро. Това са средства, които са били отделени за пътувания из България. Сумата представлява над 1,5 на сто от постъпленията в българския туризъм. Интересното е, че 30% от тези приходи са резултат от индивидуални пътувания.”

Засега обаче успешното развитие на т.нар. алтернативен туризъм у нас се крепи почти изцяло на българския потребител. През последните години стана модерно да прекараш уикенда или ваканцията си в къща за гости сред природата. Преди празници като Коледа или Великден например най-популярните места са резервирани около два месеца предварително. Семейства с малки деца предпочитат да наемат цели вили, разполагащи с детски кът за игра. Фирмите, опериращи на българския пазар, пък все по-често организират своите тийм билдинги на село. Цените на нощувките в благоустроените за целите на туризма къщи варират средно между 15 и 40 лв., а стопаните им предлагат добро качество на обслужване. Конна езда, преходи с бъгита, проникване в дълбоки пещери, пейнт бол, спускане по реки с канута или надуваеми лодки – предложенията на туристическите агенции нямат край.

Българите са най-големите привърженици на тези приключенски турове. Интерес към тях проявяват и чужденците, но в повечето случаи те пристигат като организирани групи, посещават манастирите ни, природните резервати, както и етнографски селища. С една дума акцентът на тяхното пътуване у нас пада върху т.нар. познавателни турове. По данни на БААТ тези чужденци пребивават в България между 8 и 10 дни. Затова пък българите почиват средно по 3-4 дни , т.е. по-кратко, но и по-често.

„Става дума по-скоро за къси и дълги уикенди, за някакъв вид малки ваканции, които за радост обаче ще продължат и през късната есен – пояснява Любомир Попйорданов. – Освен това този вид туризъм не е така сезонно и териториално натоварен както е при масовия туризъм, свързан с морските почивки и ски ваканциите. Има адреси на селски и приключенски туризъм в цялата страна. Разполагаме с природни паркове, както и с територии, които не са защитени, но които са също много атрактивни. Като Родопите, например. Вероятно процентът на защитени територии в нея е под половин процент, но това е една идеална дестинация за този вид туризъм. Всичко това ни дава увереност, че бъдещето е на алтернативния туризъм. Нашето желание е хората да бъдат повече без волан, повече на колело, сред природата, а не да преминават стотици километри, за да стигнат до едно място и да прекарат там стационарна почивка.”

Проблеми разбира се не липсват. А те са свързани най-вече с разбитите пътища, недостига на добре подготвени кадри в туризма, слабата реклама и не на последно място безконтролното строителство на нови и нови хотели и комплекси, което сериозно застрашава българската природа. Все проблеми, които от години чакат решение!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15