Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери по Северното Черноморие залагат на гъвкавост и предприемчивост

Към средата на септември по плажовете на черноморската ни столица Варна и близките курорти все още има туристи. Излегнати по шезлонгите с вестник или коктейл в ръка, закъснелите летовници жадно попиват далеч по-благосклонното към кожата есенно слънце, наслаждавайки се на дългоочакваната си морска ваканция. Въпреки относително слабия летен сезон, северното ни крайбрежие продължава да посреща гости от страната и чужбина.
Български хотелиери и предприемачи в туризма доказаха, че са способни на гъвкавост в условията на финансова криза. В стремежа си да привлекат клиенти и след разгара на активния сезон, те се надпреварват в предлагането на ниски цени на нощувките и безплатни бонуси. Благодарение на това много хотелиери във Варна и близките комплекси успяха да задържат гостите си и през есента. Тази тенденция обаче не се отнася до комплексите, които са отдалечени от бреговата ивица. Част от тях въобще не отвориха врати това лято, а други след изключително слаб сезон преустановиха работа още в края на август. И докато някои предприемачи са изправени пред опасност от фалит, поради невъзможност да покрият кредитите си, други, сякаш напук на кризата, откриват нови супер луксозни хотели с надеждата, че бързо ще изплатят заемите си и ще излязат на печалба. С подобно рисково начинание се е заел и Димитър Лефтеров. Тези дни варненският предприемач откри засега най-големия хотел в града, отговарящ на всички европейски стандарти за висококачествено обслужване. За целта той е теглил кредит от чуждестранна банка на стойност 10,5 милиона евро. Как възнамерява да възвърне инвестицията си?

Най-новият 5 звезден хотел в града ще посреща гости по линия на конгресния туризъм.

„Стараем да запълним една ниша, предназначена за елитната клиентела с по-големи изисквания по отношение на обслужването – казва Димитър Лефтеров. – Вярно е, че в нашия град има много добри хотели, но повечето от тях са сезонни, а ние ще работим целогодишно. Освен това предлагаме чудесни условия за провеждане на различни срещи и конференции. Така че ще разчитаме и на конгресния туризъм, за да запълним базата си. Надявам се да успея да възвърна инвестицията си. Просто нямам друг изход! Програмата ми е за 8 години да успея да покрия теглените кредити и лихвите по тях.”

Въпреки тежкото икономическо положение Димитър Лефтеров има шансове да изпълни намеренията си. Причината е, че Варна, която се налага като един от центровете ни за конгресен туризъм, не разполага с достатъчно големи и елитни хотели, оборудвани за международни срещи и събития. Преобладават по-скоро малките, нискокатегорийни хотели, предназначени предимно за летен отдих. А в условията на криза всеки търси начин да оцелее, като подобрява качеството на обслужване и разнообразява предлаганите услуги. Част от хотелите в околностите на морската ни столица бързо се ориентираха в новата ситуация и започнаха да предлагат допълнителни екстри и безплатни екскурзии. А в това отношение северното ни крайбрежие има какво да предложи на любознателните си гости. Сред предпочитаните атракции е посещението на разположения недалеч от гр. Балчик етнографски комплекс. Собственикът му Никола Мартев, твърди че въпреки кризата, не може да се оплаче от липса на клиентела. Тайната на успеха? Предприемачески дух и „щипка” въображение. „Ние им показваме всичко, свързано с някогашния ни бит и традиции, но го правим по един забавен и нестандартен начин” казва г-н Мартев и въодушевено добавя:

Морската ни столица и близките курорти са предпочитана дестинация за летен отдих.

„Като се започне с чупене на пипер, тъкане на стан, чепкане на вълна, навиване на чекрък, печене на хляб, варене на ракия, как става вършитбата... През нашия център са преминали представители на почти всички нации – японци, американци, китайци, норвежци, шведи, немци и др. Като дойдат, ги посрещаме по традиция с погача. След това екскурзоводът ги развежда из работилничките. Обличаме ги в народни носии. Те се харесват толкова много в тях, че не спират да се снимат за спомен. А после хапват традиционни ястия в нашето битово заведение. Интересът е много голям и имаме заявки за туристически групи до 30 ноември.”

Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15