Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даяна Уолис: „Сътрудничеството между България и Европарламента е важно за реализация на промените в ЕС, засягащи и страната ви”

В края на миналата седмица заместник-председателя на Европарламента Даяна Уолис посети България, за да участва в конференция на тема "Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения", организирана от Българската асоциация за европейско право. По време на визитата си у нас г-жа Уолис представи т.н. Стокхолмска програма на ЕС за свобода, сигурност и правосъдие. Основна тема на разговорите й в НС беше по-тясното сътрудничество между България и Европарламента.
„Мисля, че успяхме да уверим г-жа Уолис в искрената и категорична воля на българския парламент да се създадат всички необходими законови предпоставки за едно по-добро правосъдие, за една пълноценна европейска законност” – заяви заместник-председателят на българския парламент Атанас Семов. По думите му, ако на референдума на 2 октомври т.г. ирландците подкрепят Лисабонския договор, още следващия месец България ще организира конференция, посветена на новата роля на националните парламенти, каквато се предвижда в този Договор.

В последния доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта „Правосъдие и вътрешен ред” по Механизма за сътрудничество и проверка от юли 2009 г. бяха направени 21 конкретни препоръки в тази сфера към българските власти. На въпроса на Радио България – с какви впечатления за напредъка на България по реформите в съдебната система е останала след визитата си у нас, Даяна Уолис отговори:

„От кратката ми визита тук и участието в конференцията имам впечатление, че в България наистина има голям ентусиазъм и воля да бъдат осъществени мерките, които Европейската комисия препоръчва на страната ви в област „Правосъдие и вътрешен ред”. Убедена съм, че България ще ги изпълни. Искам обаче да отбележа, че ние вземаме предвид факта, че страната ви е нов член на ЕС и не й е лесно. Именно затова всъщност високо оценяваме усилията, които тя полага. Но най-важното сега е да работим заедно като парламентаристи, за да осъществим по най-добрия начин предстоящите законодателни промени в ЕС, които засягат и България.”

Четири комисии в ЕП работят по становища по т.н. Стокхолмска програма, стана ясно от правния форум в София. Очаква се до няколко седмици Европарламентът да излезе с обща позиция по нея. Според Даяна Уолис европейските граждани очакват по-голяма активност по законодателните дейности, свързани с ежедневната им стопанска дейност и граждански права. Залегналите в документа мерки целят да направят по-ясни и активни четирите основни свободи на европейските граждани и най-вече свободата на движение, смята тя. Предстои откриването на електронен портал по правосъдие в ЕС.

„Европейският правен портал ще бъде открит през декември 2009 г. – уточни за Радио България Даяна Уолис. – Той ще съдържа огромна правна информация. Чрез нея гражданите ще имат достъп до информация относно правните норми и системи в отделните страни-членки на ЕС. Това е инструмент за правна помощ и огромно постижение за европейските граждани.”

През ноември 2009 г. ще се честват 20 години от промените в Европа – съобщи още заместник-председателят на ЕП Даяна Уолис. По този повод в Европейския парламент ще бъдат поканени млади хора – връстници на промените от страните-членки, в т.ч. и от България, посочи тя и изрази убеденост, че те също ще се включат активно в различните прояви на тържествата.

Татяна Обретенова
Пресфото: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40