Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел

На 9 и 10 септември българският премиер Бойко Борисов, заедно с основни министри на новото правителството, е на официална визита в Брюксел. Посещението става във възлов за България и отношението й с ЕС момент. Какви са очакванията към първата официална среща зад граница на премиера Бойко Борисов е темата на коментара.
Новото правителство на премиера Бойко Борисов в своята програмна декларация се определи като правителство на европейското развитие на България и като свой основен приоритет обяви възстановяването на доверието на европейските партньори и размразяването на спряното европейско финансиране. Това се очаква да бъде и основната теза на срещите на премиера Бойко Борисов и членовете на кабинета му с лидерите на Европейската комисия. Премиерът ще информира за първите реални стъпки на новото правителство в критикуваните от Брюксел области като правосъдието и вътрешните работи, бюджета, администрацията, енергетиката, регионалното развитие и околната среда. Не е тайна, че група държави от Европейския съюз настояват за по-сериозен контрол и санкции спрямо България заради продължаващите проблеми в областта на правосъдието и вътрешните работи, независимо, че последният доклад на Брюксел обхваща период, в който е управлявало предишното правителство.

На разговорите с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу и с шефа на Европейския парламент Йежи Бузек премиерът Борисов отива със сериозни аргументи. Факт са серията мерки срещу корупцията по горните етажи на властта, с които стартира новото българско правителство. Според вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов, който ще придружава премиера в Брюксел, прокуратурата е обещала буквално в идните дни срещу бивши министри да има обвинителни актове. До края на септември предстои доклад на ЕК за управлението на еврофондовете в България. От него зависи ще има ли размразяване на над 500 млн. евро от предприсъединителните програми. В навечерието на визитата на премиера Борисов еврокомисарят по земеделието г-жа Мариан Фишер Боел заяви пред земеделския министър Мирослав Найденов, че България е изпълнила всички необходими условия, за да бъдат размразени средствата по блокираните плащания по три мерки от предприсъединителната програма САПАРД за България.

Говорителят на ЕК Майкъл Ман уточни, че по вече представени в Европейската комисия проекти се възстановяват плащанията за 19 милиона евро, а за други 90,6 милиона евро, от които над 80 на сто са свързани с блокираните досега мерки, трябва да бъдат представени проекти и внесени искания за плащания в Европейската комисия до края на годината, за да бъдат съфинансирани от Европейския съюз.

Според външния министър Румяна Желева новото правителство е дало важен политически сигнал за спазване на европейските стандарти. Ако в Европа искат отново да станем най-бедната и корумпирана държава и искат да върнат управлявалата тройна коалиция, да не ни връщат фондовете. Такова предупреждение в типичния негов открит стил отправи Бойко Борисов седмица преди първото си посещение в Брюксел. Явно е, че едно размразяване на еврофинансирането е изключително важно за България.

Премиерът Борисов ще има възможност да представи пред официален Брюксел взетите от неговия кабинет мерки за борба с корупцията, както и наследството от старото правителство. Срещите и тонът на разговорите на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисията Барозу, както и на придружаващите го министри с еврокомисари и шефове на генерални дирекции, могат да се окажат сериозна подкрепа в първите действия на новия кабинет и за неговия амбициозен премиер.

Марио Парушев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35