Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Лепичев за адаптацията на българите по света

Животът извън родината е свързан винаги с дълбоки и същностни промени, които се извършват почти невидимо – на вътрешен план. Така е и със Симеон Лепичев. От една страна новата битова реалност се противопоставя на идиличната носталгичност към всичко свързано с родното място – природа, събития и хора; а от друга естествената способност за приспособимост на всеки един индивид го подтиква към приобщаване и приемане на нормите, характерни за новата среда. Процесите засилват чувството за национална идентичност или точно обратното – предизвикват откъсване от националната самоопределеност, когато тя пречи на интеграцията. Тези въпроси отдавна занимават психолозите и ние едва ли бихме могли да кажем нещо ново в тази област, но това върху което можем да се спрем в днешното ни предаване е света на едно момче, което е на границата между детството и зрялата възраст, а животът му вече близо пет години е извън пределите на България. Предлагаме ви да чуете интервюто, което направи Десислава Кръстева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20