Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенно почистване на Витоша и Рила

Събирането на отпадъците в България е задължение на собственика на съответната територията. Така например в Националните паркове собственик на всички територии – гори и земеделски земи, е държавата и тя носи отговорност за почистването им в лицето на Министерството на околната среда и водите. Но по отношение на природните паркове собствеността варира от частна общинска, държавна, манастирска до училищна. Там всеки един собственик е длъжен да се грижи за почистването на гората си или за земеделската си земя. Много често обаче сме свидетели на това как на обширните защитени територии с години отлежават пластмасови шишета, полиетиленови торбички, натрошени стъклени бутилки и пр. Именно заради тези дразнещи пейзажи България стана едва ли не нарицателно за страна с нерегламентирани сметища за чуждестранните туристи, дошли да се полюбуват на иначе уникалните й природни картини. Слава Богу, с пробуждането на гражданското ни общество се засилиха и доброволните акции за почистването на парковете. Такава инициатива е и състоялото се наскоро есенно почистване на планините Витоша и Рила.
Ето какво каза за акцията на Витоша директорът на Природен парк Витоша Тома Белев в интервю за Радио България: “Инициативата е на доброволци от коалиция “За да остане природа в България” заедно с община “Железница” и е насочена към почистването на територии от парка, разположени в околностите на село Железница. Идеята е да съхраним красотата на природата. Ние подкрепяме тази инициатива чрез извозването до сметището на събраните отпадъци, осигуряваме също така на доброволците ръкавици и чували. Казано накратко, помагаме на всеки, който иска да участва в почистването на Витоша. Хората, които обичат планината, желаят тя да е по-чиста и да няма следи от присъствието на недобросъвестните туристи.”

В акцията се включиха и хора с физически увреждания по линия на проекта "София – европейска столица: споделено пространство за всички нас". Жителите на село Железница пък изразиха надеждата си, че следващия път в почистването ще се включат и Софийска община и Министерството на околната среда и водите, които всъщност отговарят за отпадъците в този район.

В същото време и община Сапарева баня и “Зелените екопатрули” от гр. Дупница организираха подобно почистване на Рила планина и по-точно на района край Седемте рилски езера. След откриването на лифт до там, напливът към тях не стихна цяло лято, като в края на сезона той достигна връхната си точка – 2000 души само за един ден. Подобно на останалите природни паркове и на територията на Национален парк Рила важи принципът “Внасяш – изнасяш”, отбелязва Стефан Кирилов от Национален парк Рила. “Всеки, който внася храна в парка, трябва след това да си събере отпадъците и да си ги сложи в раницата, за да ги изхвърли по-късно на определените за тази цел места – казва той. – На територията на Националния парк има хижи и там могат да се оставят събраните отпадъци. Принципът, наложен поне от 12 години насам, е хората да не оставят нищо след себе си на териториите на парковете. Проблемът обаче е, че не всички посетители спазват този принцип.”

Всичко зависи от посетителите, убеден е Стефан Кирилов. Спазват ли се правилата, защитената територия няма да пострада. Затова трябва да се върви само по маркираните пътеки и да не се замърсяват езерата, потоците и площите около тях. Сериозен проблем е и паленето на огнища. Те не само замърсяват околната среда, но и унищожават почвата и растителните видове. За съжаление охраната на парка трудно може да предотврати такива нарушения, заради огромната площ на Националния парк. Затова от парка разчитат повече на добросъвестността на посетителите.

Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45