Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богати българи държат в чужбина над 140 млн. евро

Офшорните зони вече не са данъчен рай за богатите българи. Данъчните служби вече разполагат с информация за банковите сметки и доходите от лихви на онези граждани, които имат влогове и депозити в чужди трезори.
Доскоро данъчните инспектори нямаха възможност да проверяват верни ли са декларираните доходи в чужбина, защото България не беше член на ЕС и не получаваше информация за тези страни. Освен това, обществена тайна е, че офшорните зони стриктно пазят банковата тайна на клиентите си и не дават информация. След влизането на страната в ЕС у нас заработи Директивата на Съвета на ЕС за данъчно облагане на доходите от лихви. Освен това България сключи преди две години споразумения и с други страни извън ЕС за обмяна на данъчна информация.

“Данъчните инспектори затягат все повече обръча” – казва Росен Бъчваров, директор “Комуникации” в Националната агенция за приходите.  –Тук не става дума за някакво преследване или самоцелно търсене на санкции, това е просто едно законово изискване.” По лихвите, които даден българин получава от чужди банки, данъчните експерти могат да установят колко са парите в сметките му.

И все пак, колко българи и какви пари държат в чужди банки?
“Около 4400 български граждани имат депозити или влогове в чужди банки – уточнява за Радио България Росен Бъчваров. – При средна оценка от около 5 до 10 процента лихвени нива в Европа, можем да твърдим, че те са спестили и държат в чужди трезори около 140 млн. евро.”

Това е информация, пристигнала в НАП от данъчните служби в страните-членки на Евросъюза. Но това не е всичко. Някои страни в Европа като Австрия, Белгия и Люксембург, въпреки че са членки на ЕС, не дават информация за доходите на чужденци от спестени в банките пари. Те облагат тези доходи с 20 процента и изпращат 75 на сто от сумите в съответната държава, откъдето е гражданинът. Експертите изчисляват доходите от тези лихви на 4.3 млн. евро. Оказва се, че само от лихвите в чужбина българите са спечелили близо 7 млн. евро. 

Има ли страни извън ЕС, които също подават информация?
“Да, такава информация сме поискали от страни, които не са част от ЕС, като Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора, Сан Марино, както и някои асоциирани територии на Великобритания, Холандия, като например холандските Антилски острови, Аруба и др. – казва Росен Бъчваров. – В НАП има една сравнително пълна картина от много страни, не само членки на ЕС, за доходите на българските граждани там.”

Все още няма информация за спестените пари на българите във Франция, Португалия, Малта, Словения. След пристигането и на тези данни ще бъдат сравнени декларираните доходи у нас и в чужбина. Тогава ще станат ясни онези граждани, които притежават милиони в банкови сметки в чужбина, без да са декларирали доходи в България. И тогава данъчните у нас ще имат последната дума.

Офшорните зони, които стриктно пазят тайните на своите клиенти, подават ли някаква данъчна информация за банковите сметки на българи?
“Да, получаваме информация от някои офшорни зони, но е добре да се знае, че в повечето държави, където подобна информация не се предоставя по силата на законодателства или някаква трайна практика, там доходите от лихви се облагат с данък още в съответната държава – коментира Росен Бъчваров. – Използвайки тази информация, НАП също има картина за доходите, които български граждани са получили в такъв тип територии. Например данъкът в размер на 15 процента, които се начислява при източника, дава много ясна картина, какъв е размерът на депозита, така че имаме и тази информация.”

Тези активни мерки на данъчните инспектори са част от програмата на НАП за срочно събиране на вземания. В началото бяха богатите българи с луксозни имоти, после данъчните тръгнаха да проверяват, дали собствениците на луксозни яхти за 1 млн. евро, си плащат данъците. Това е третата стъпка на данъчните инспектори. Каква ще е следващата, ще научим скоро.

Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45