Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Клоуни без граници” помагат на болни деца в България

За да накараш едно дете да се усмихне, не е нужно голямо умение. Когато обаче то загуби преждевременно присъщата за възрастта си ведрост, поради това, че е болно или изоставено, малко са нещата, които биха могли да му я върнат. Добър пример как това би могло да стане дават група педагози от Каталуния, Испания. Те стигат до извода, че артистично-образователните програми могат да подобрят психологическото състояние на децата в институциите, болните и изоставените като в същото време насърчат съпричастността на обществото към тях. Така през 1993 година е създадена организацията “Клоуни без граници”. Вече 16 години те пътуват по света, за да събуждат усмивката и радостта у децата. Наскоро “Клоуни без граници” посетиха и България. Това стана възможно със съдействието и по инициатива на испанското посолство у нас. Бяха изнесени представления в осем Домове за деца, лишени от родителски грижи, и в детските отделения на две софийски болници.
Ето какви са и впечатленията на Марсело Гонсалес – сътрудник на организацията от срещата му с българските деца:

“Клоуни без граници” работят с деца, които са били изселени или живеят в бежански лагери или в области с природни бедствия. Когато държавата не може да се грижи за тях, това е специален терен за работа на “Клоуни без граници”. В страните, които могат да си позволят да се грижат за населението си и най-вече тези от ЕС, “Клоуни без граници” не работят. Пристигнахме в България по покана на испанското посолство. Нашата работа тук не е свързана с извънредна ситуация, а с културен обмен. Дойдохме и защото мислим, че това е страна, в която могат да се развият различни дейности. Искаме да работим и извън София, защото със сигурност има селища, които се нуждаят от “Клоуни без граници”. Ще се опитаме да направим проект в тази насока. Това е част от нашата мисия. Срещнахме се с едни прекрасни деца, на които им харесаха нашите представления и много се забавляваха. Повечето деца обаче не попадат в групата на тези, към които е насочена работата на “Клоуни без граници”. Те нямат психически проблеми. Погледът на българчетата не е тъжен, нито празен. Те се чувстват добре, живеят на хубави места.”

По думите на Марсело “Клоуни без граници” е организация, която не цели да решава материално-битови въпроси. “Ние сме лечители на душата, работим във вътрешния свят на човека “ – отбелязва Марсело и допълва: “Знаем, че хората не решават проблемите си чрез смеха, а просто ги виждат по друг начин. Тук започва работата на “Клоуни без граници”. Смехът отпуска мускулите и ни кара да се отпуснем и да видим ситуацията по друг начин. Можем дори да кажем, че тялото само търси начин да се излекува, защото е мъдро и може да се лекува само. Нужно е обаче човек да си позволи да се смее, да поиска да се смее. Свързано е със съзнанието, което понякога блокира цялото ни същество. Ето тук идва важната роля на смеха, който разсейва ума. Чрез смеха се освобождава огромно напрежение и човек забравя за болката и страданието. Цялото тяло се отпуска и човек поглежда на живота по различен начин и се чувства много по-добре.”

От “Клоуни без граници” са подготвили актьори-палячовци по целия свят. Някои от тях са били на житейското дъно – хора, които са живеели на улицата, били са крадци, дрогирали са се... Днес те са съвсем различни и работят като клоуни. Работата им помага на изпадналите в беда и има социална насоченост. По този начин те не просто печелят хляба си, а следват философията на “Клоуни без граници”. “Това е най-позитивната страна на нашата организация”, казва в заключение Марсело.

Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07