Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външен мониторинг ще предотвратява корупцията при обществени поръчки в отбраната на България

От 2010 г. в България всички търгове на Министерството на отбраната ще имат външен мониторинг, а заинтересованите в процеса на доставките страни – МО, фирми-доставчици и организации като НАТО, ЕС, Световната банка и др. ще подписват „Договор за почтеност”. Това е поредна инициатива в сектор отбрана по обявения от новото правителство на България приоритет за борба с корупцията. Тя се подготвя по проект на „Прозрачност без граници – Великобритания” и ще се финансира от фонд на НАТО. Министърът на отбраната Николай Младенов се надява, че с тази стъпка ще можем да превърнем България в модел на прозрачност в сферата на отбраната.
 
Ето какво каза още по темата министър Младенов: „За нас политическата воля да се преборим с корупционните практики и всички съмнения, които тежат на Министерството на отбраната, е заявена вече неведнъж. И оттук нататък ние преминаваме към конкретни стъпки, за да покажем решимостта си тази политическа воля да мине в действие. Това означава да има ясни правила, ясен морал, ясен контрол и отчетност в работата на МО и всички негови структури. Още в началото на мандата започнахме със сигнали за корупция, които предадохме на прокуратурата и продължаваме да й оказваме съдействие по разследванията, които тя вече провежда. Като втора стъпка в борбата срещу корупцията беше създаден вътрешноведомственият постоянен съвет за борба с корупцията, който в момента довършва годишната си работна програма. И третата стъпка е създаването на това партньорство между МО и „Прозрачност без граници – Великобритания”, която е специализирана в сектор отбрана.”

Договорът за почтеност включва права и задължения на страните, че няма да плащат, да предлагат, да изискват или да приемат подкуп, както и да влизат в договорки с други конкуренти, за да получат договор с МО за доставки. Документът предвижда мониторингова система, осигуряваща независим надзор и прозрачност. Както и санкции, ако се нарушат приетите правила като загуба на поръчката и поставяне на фирмите в „черен” списък и лишаването им от участие в бъдещи търгове. Подобни договори в отбраната са сключвани още в Полша, Латвия и Колумбия. По думите на министъра на отбраната Николай Младенов т.н. трета страна в търга – външният наблюдател, ще работи към тръжните комисии по всеки един търг. Той трябва да познава добре сектора и възможните злоупотреби по веригата, без задължително да е експерт по отбрана. Няма да е работещ в МО и обвързан с отбранителната индустрия. Ще е нещо като „омбудсман”, към когото фирмите да се обръщат, без да се опасяват, че могат да бъдат лишени от бъдещи доставки за армията. Външните наблюдатели ще получат подкрепа и от чуждестранни партньори и ще бъдат обучени по методология, разработена в други страни-членки на НАТО и ползваща се доста успешно до момента.

Какъв ще е ефектът за България от модела за външен мониторинг от гл.т. на опита в другите страни? За Радио България Марк Паймън от „Прозрачност без граници – Великобритания” каза:

„Не знам, ако трябва да оговоря накратко на въпроса ви. Но факт е, че във всички страни тези критерии винаги водят до повишаването на нивото на почтеност в очите на обществеността, както и до по-високи стандарти по отношение на прозрачността. Така че отговорът ми е – „да”, надявам се, че в България ще се случи същото. Поне това е опитът досега в други страни.”

Външният мониторинг при обществените поръчки е част от инициативите за предотвратяване на корупцията в областта на отбраната. Освен нея МО ще инициира предложения за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това ще бъде с цел ясно очертаване на правомощията на постоянния секретар на МО – цивилният висш държавен служител, така че да отговаря за всички решения на МО заедно и наравно с началника на отбраната – военното висше длъжностно лице. Също така ограничаване на възможността министърът на отбраната самостоятелно да взема решения по договори над определена голяма сума. Като при такива контракти задължително да се изисква решение на МС, а не да се упълномощават заместник-министри или директори, както е досега. МО ще работи активно и с българския бизнес и всички възможни доставчици, за да са запознати предварително и добре по отношение на плановете за развитие на армията.

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45