Информационните технологии са двигател за икономически растеж

Снимка: Таня Харизанова

„Ако нямате интернет, сте обречени на изолация”. Това каза управляващият директорът на Cisco Systems за Централна Европа Петър Иванов по време на дискусия между правителството и бизнеса на тема „Информационните технологии - двигател за икономически растеж”.

Участниците в дискусията акцентираха на факта, че в условия на икономическа и финансова криза намаляването на разходите спира развитието на икономиката, а инвестициите в ключови сектори като информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ ще стимулира развитието на всички сектори.

“Гледайки пазара на шест държави, мога да ви кажа, че като нация ние трябва да сме горди с това, което сме постигнали – каза пред участниците в дискусията Петър Иванов в ролята на домакин и организатор на събитието. – Според изследване на Оксфордския университет нашата столица е между 10-те града с най-добър интернет в света. Ако преди 70 години двигател на прогреса бе електрификацията, днес това са интернет и комуникациите. Това важи са всички индустрии. Ако нямате високоскоростен интернет, на практика сте обречени на изолация. България е на завидно място, защото има отворена конкуренция на телекомуникационния пазар.”

ИТ специалистите смятат, че основна причина за качествения достъп до интернет е липсата на каквато и да е регулация в интернет сектора още от зараждането му, което пък е довело до голяма конкуренция. От друга страна обаче, българските потребители имат достъп и до огромно количество нелегално съдържание. В същото време останалите части на страната изостават и са необходими адекватни мерки за преодоляване на разликата, „защото интернет и комуникациите са двигател на прогреса”. Според експертите в бранша, в отдалечените райони няма интернет, защото липсва „икономически интерес сред частните субекти.”

Кабинетът подготвя стратегия за развитие на ИТ сектора, съобщи зам.-министърът на транспорта Първан Русинов по време на дебата. До момента е липсвало стратегическо планиране и действията са били разпокъсани.

„В редица развити икономики вече се доказа, че инвестициите в ИТ иновации и образование се възвръщат многократно – казва Първан Русинов. – Има данни, които показват, че те могат да осигурят до една четвърт от прираста в БВП и до 50 на сто от приръста на производителността. Затова ние подхождаме доста сериозно и сме определили нашите приоритети. В момента финализираме един „екшън план” с конкретно разписани дейности, задачи, срокове, който ще дискутираме широко с участниците в сектора. Това ще стане наша програма. Развитието на широколентовия достъп е изведен от нас като ключов приоритет. Бързият интернет за нас е основния „драйвър” за социално и икономическо развитие през следващите години.”

Стратегията се разработва вече трета година от представители на бизнеса и държавните институции. В момента се прави анализ на състоянието в районите на страната и ще се търсят средства за създаване на подробна програма за развитието на интернет достъпа. Една от възможностите за финансиране е транш от 15 млн. евро по Плана за икономическо възстановяване на ЕС, отпуснати на България за развитие на широколентова инфраструктура в слабонаселените региони.

За това, че интернет е двигател на прогреса, говорят и последните данни от глобално проучване на домакините на дискусията. Според изследването, световният интернет трафик ще се увеличи до 2013 г. пет пъти. В основата на прогнозите за силен ръст са очакванията видеообменът да превземе интернет пространството, а трафикът за видеокомуникации да се увеличи десет пъти.

Още от рубриката

Връчване на годишните награди „Икономика на светло“

Нюансите сиво в българската икономика

Голяма част от българската икономика е законосъобразна и работи на светло, като плаща всички данъци, такси, работни заплати и осигуровки на наетите лица. Но има и такъв икономически сектор, който функционира нелегално или полулегално, а генерира..

публикувано на 03.07.19 в 11:16

За какво спестяват българите?

Спестовността е отличителна черта на българина. Това показват различни изследвания, най-новото сред които проучва причините сънародниците ни да заделят „бели пари за черни дни”. Финансовият анализатор Десислава Николова, която е част от портала..

публикувано на 25.06.19 в 11:25
Томислав Дончев на конференцията

Активните малки общини в България отчитат ръст на заетостта и доходите

Ключови за развитието на регионите са индустриалните зони, категоричен е вицепремиерът Томислав Дончев. Най-високи са заплатите в областите с най-голяма заетост, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Транспортна инфраструктура,..

публикувано на 24.06.19 в 11:17