Информационните технологии са двигател за икономически растеж

Снимка: Таня Харизанова

„Ако нямате интернет, сте обречени на изолация”. Това каза управляващият директорът на Cisco Systems за Централна Европа Петър Иванов по време на дискусия между правителството и бизнеса на тема „Информационните технологии - двигател за икономически растеж”.

Участниците в дискусията акцентираха на факта, че в условия на икономическа и финансова криза намаляването на разходите спира развитието на икономиката, а инвестициите в ключови сектори като информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ ще стимулира развитието на всички сектори.

“Гледайки пазара на шест държави, мога да ви кажа, че като нация ние трябва да сме горди с това, което сме постигнали – каза пред участниците в дискусията Петър Иванов в ролята на домакин и организатор на събитието. – Според изследване на Оксфордския университет нашата столица е между 10-те града с най-добър интернет в света. Ако преди 70 години двигател на прогреса бе електрификацията, днес това са интернет и комуникациите. Това важи са всички индустрии. Ако нямате високоскоростен интернет, на практика сте обречени на изолация. България е на завидно място, защото има отворена конкуренция на телекомуникационния пазар.”

ИТ специалистите смятат, че основна причина за качествения достъп до интернет е липсата на каквато и да е регулация в интернет сектора още от зараждането му, което пък е довело до голяма конкуренция. От друга страна обаче, българските потребители имат достъп и до огромно количество нелегално съдържание. В същото време останалите части на страната изостават и са необходими адекватни мерки за преодоляване на разликата, „защото интернет и комуникациите са двигател на прогреса”. Според експертите в бранша, в отдалечените райони няма интернет, защото липсва „икономически интерес сред частните субекти.”

Кабинетът подготвя стратегия за развитие на ИТ сектора, съобщи зам.-министърът на транспорта Първан Русинов по време на дебата. До момента е липсвало стратегическо планиране и действията са били разпокъсани.

„В редица развити икономики вече се доказа, че инвестициите в ИТ иновации и образование се възвръщат многократно – казва Първан Русинов. – Има данни, които показват, че те могат да осигурят до една четвърт от прираста в БВП и до 50 на сто от приръста на производителността. Затова ние подхождаме доста сериозно и сме определили нашите приоритети. В момента финализираме един „екшън план” с конкретно разписани дейности, задачи, срокове, който ще дискутираме широко с участниците в сектора. Това ще стане наша програма. Развитието на широколентовия достъп е изведен от нас като ключов приоритет. Бързият интернет за нас е основния „драйвър” за социално и икономическо развитие през следващите години.”

Стратегията се разработва вече трета година от представители на бизнеса и държавните институции. В момента се прави анализ на състоянието в районите на страната и ще се търсят средства за създаване на подробна програма за развитието на интернет достъпа. Една от възможностите за финансиране е транш от 15 млн. евро по Плана за икономическо възстановяване на ЕС, отпуснати на България за развитие на широколентова инфраструктура в слабонаселените региони.

За това, че интернет е двигател на прогреса, говорят и последните данни от глобално проучване на домакините на дискусията. Според изследването, световният интернет трафик ще се увеличи до 2013 г. пет пъти. В основата на прогнозите за силен ръст са очакванията видеообменът да превземе интернет пространството, а трафикът за видеокомуникации да се увеличи десет пъти.

Още от категорията

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев...

публикувано на 14.10.19 в 13:05

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 година привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския..

публикувано на 13.10.19 в 10:25

Пропастта между малкото богати и многото бедни се задълбочава

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи тези дни, че около 193 хиляди от 3.1 млн. данъкоплатци в България декларират за облагане месечен доход от около 4 600 евро или повече. В същото време средната заплата е малко над 600 евро, средната..

публикувано на 10.10.19 в 11:02