Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационните технологии са двигател за икономически растеж

Снимка: Таня Харизанова

„Ако нямате интернет, сте обречени на изолация”. Това каза управляващият директорът на Cisco Systems за Централна Европа Петър Иванов по време на дискусия между правителството и бизнеса на тема „Информационните технологии - двигател за икономически растеж”.

Участниците в дискусията акцентираха на факта, че в условия на икономическа и финансова криза намаляването на разходите спира развитието на икономиката, а инвестициите в ключови сектори като информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ ще стимулира развитието на всички сектори.

“Гледайки пазара на шест държави, мога да ви кажа, че като нация ние трябва да сме горди с това, което сме постигнали – каза пред участниците в дискусията Петър Иванов в ролята на домакин и организатор на събитието. – Според изследване на Оксфордския университет нашата столица е между 10-те града с най-добър интернет в света. Ако преди 70 години двигател на прогреса бе електрификацията, днес това са интернет и комуникациите. Това важи са всички индустрии. Ако нямате високоскоростен интернет, на практика сте обречени на изолация. България е на завидно място, защото има отворена конкуренция на телекомуникационния пазар.”

ИТ специалистите смятат, че основна причина за качествения достъп до интернет е липсата на каквато и да е регулация в интернет сектора още от зараждането му, което пък е довело до голяма конкуренция. От друга страна обаче, българските потребители имат достъп и до огромно количество нелегално съдържание. В същото време останалите части на страната изостават и са необходими адекватни мерки за преодоляване на разликата, „защото интернет и комуникациите са двигател на прогреса”. Според експертите в бранша, в отдалечените райони няма интернет, защото липсва „икономически интерес сред частните субекти.”

Кабинетът подготвя стратегия за развитие на ИТ сектора, съобщи зам.-министърът на транспорта Първан Русинов по време на дебата. До момента е липсвало стратегическо планиране и действията са били разпокъсани.

„В редица развити икономики вече се доказа, че инвестициите в ИТ иновации и образование се възвръщат многократно – казва Първан Русинов. – Има данни, които показват, че те могат да осигурят до една четвърт от прираста в БВП и до 50 на сто от приръста на производителността. Затова ние подхождаме доста сериозно и сме определили нашите приоритети. В момента финализираме един „екшън план” с конкретно разписани дейности, задачи, срокове, който ще дискутираме широко с участниците в сектора. Това ще стане наша програма. Развитието на широколентовия достъп е изведен от нас като ключов приоритет. Бързият интернет за нас е основния „драйвър” за социално и икономическо развитие през следващите години.”

Стратегията се разработва вече трета година от представители на бизнеса и държавните институции. В момента се прави анализ на състоянието в районите на страната и ще се търсят средства за създаване на подробна програма за развитието на интернет достъпа. Една от възможностите за финансиране е транш от 15 млн. евро по Плана за икономическо възстановяване на ЕС, отпуснати на България за развитие на широколентова инфраструктура в слабонаселените региони.

За това, че интернет е двигател на прогреса, говорят и последните данни от глобално проучване на домакините на дискусията. Според изследването, световният интернет трафик ще се увеличи до 2013 г. пет пъти. В основата на прогнозите за силен ръст са очакванията видеообменът да превземе интернет пространството, а трафикът за видеокомуникации да се увеличи десет пъти.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00