Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационните технологии са двигател за икономически растеж

Снимка: Таня Харизанова

„Ако нямате интернет, сте обречени на изолация”. Това каза управляващият директорът на Cisco Systems за Централна Европа Петър Иванов по време на дискусия между правителството и бизнеса на тема „Информационните технологии - двигател за икономически растеж”.

Участниците в дискусията акцентираха на факта, че в условия на икономическа и финансова криза намаляването на разходите спира развитието на икономиката, а инвестициите в ключови сектори като информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ ще стимулира развитието на всички сектори.

“Гледайки пазара на шест държави, мога да ви кажа, че като нация ние трябва да сме горди с това, което сме постигнали – каза пред участниците в дискусията Петър Иванов в ролята на домакин и организатор на събитието. – Според изследване на Оксфордския университет нашата столица е между 10-те града с най-добър интернет в света. Ако преди 70 години двигател на прогреса бе електрификацията, днес това са интернет и комуникациите. Това важи са всички индустрии. Ако нямате високоскоростен интернет, на практика сте обречени на изолация. България е на завидно място, защото има отворена конкуренция на телекомуникационния пазар.”

ИТ специалистите смятат, че основна причина за качествения достъп до интернет е липсата на каквато и да е регулация в интернет сектора още от зараждането му, което пък е довело до голяма конкуренция. От друга страна обаче, българските потребители имат достъп и до огромно количество нелегално съдържание. В същото време останалите части на страната изостават и са необходими адекватни мерки за преодоляване на разликата, „защото интернет и комуникациите са двигател на прогреса”. Според експертите в бранша, в отдалечените райони няма интернет, защото липсва „икономически интерес сред частните субекти.”

Кабинетът подготвя стратегия за развитие на ИТ сектора, съобщи зам.-министърът на транспорта Първан Русинов по време на дебата. До момента е липсвало стратегическо планиране и действията са били разпокъсани.

„В редица развити икономики вече се доказа, че инвестициите в ИТ иновации и образование се възвръщат многократно – казва Първан Русинов. – Има данни, които показват, че те могат да осигурят до една четвърт от прираста в БВП и до 50 на сто от приръста на производителността. Затова ние подхождаме доста сериозно и сме определили нашите приоритети. В момента финализираме един „екшън план” с конкретно разписани дейности, задачи, срокове, който ще дискутираме широко с участниците в сектора. Това ще стане наша програма. Развитието на широколентовия достъп е изведен от нас като ключов приоритет. Бързият интернет за нас е основния „драйвър” за социално и икономическо развитие през следващите години.”

Стратегията се разработва вече трета година от представители на бизнеса и държавните институции. В момента се прави анализ на състоянието в районите на страната и ще се търсят средства за създаване на подробна програма за развитието на интернет достъпа. Една от възможностите за финансиране е транш от 15 млн. евро по Плана за икономическо възстановяване на ЕС, отпуснати на България за развитие на широколентова инфраструктура в слабонаселените региони.

За това, че интернет е двигател на прогреса, говорят и последните данни от глобално проучване на домакините на дискусията. Според изследването, световният интернет трафик ще се увеличи до 2013 г. пет пъти. В основата на прогнозите за силен ръст са очакванията видеообменът да превземе интернет пространството, а трафикът за видеокомуникации да се увеличи десет пъти.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24