Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Златната ракла” – кръстопът на творци и търсения

От 5 до 10 октомври в Пловдив се проведе XXXIV Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”, организиран от Българската национална телевизия. В него ТВ канали и независими продуценти от 27 страни представиха над сто заглавия в конкурсната програма. С панорама от избрани игрални, детски, анимационни филми и музикални видеоклипове бе отбелязана 50-годишнината на БНТ. Предаването “Атлас”, което също има юбилей – 40 години, пък отведе зрителите в интересни кътчета на планетата. Имаше семинар на тема “Професия “Продуцент” и презентация на Белгийската обществена телевизия VRT.

Ето какво каза в интервю за Радио България Мария Илиева, директор на фестивала: “Ние сме се постарали тази година да превърнем “Златната ракла” в телевизионен, а не в кинофестивал и да се обърнем и към новите форми на телевизията, която е свързана и с радиото, и с интернет, и с излъчването по телефона... Такъв е случаят с Белгийската телевизия VRT, както разбрахме от програмната й директорка Изабел Баела. Както за представителите на БНТ, така и за чуждите гости бе изключително полезна нейната презентация, тъй като това е единствената обществена телевизия в Европа, която е лидер на пазара и сред аудиторията в своята страна в съревнованието с комерсиалните оператори. Така че това, което ние чухме за структурата, за целите, за стратегията на VRT, е от изключителна важност и се надявам, че ще успеем поне част от тези неща да приложим в БНТ. Тази година има нов раздел в конкурсната програма – “Телевизионни формати”. Този жанр все повече се налага по света. В БНТ също има много формати, някои са създадени от наши автори, други са купени. За първи път обаче в света според мене и според членовете на журито от този раздел на фестивала има конкурс за тях. Обикновено в чужбина се организират срещи, на които продуцентите и авторите ги представят с цел те да бъдат закупени или реализирани. Докато тук, естествено, и това би могло да стане, но основната цел е да се оцени най-добрият формат. И нашите изисквания са той да обслужва обществения интерес преди всичко, а не само да служи за забавление.”

Специалната награда на журито в този раздел бе дадена на българското документално риалити “Животът на другите” – поредица в БНТ, в която популярни личности попадат сред обикновени хора, в друга етническа, социална, професионална среда и споделят техния начин на живот. Защо такъв формат може да бъде интересен за българските зрители – ето какво казва авторът на концепцията за “Животът на другите” Христо Хаджитанев: “Първо, защото в България такъв тип телевизия все още не е достатъчно развит, докато в развити телевизионни пазари документалните риалити поредици са сред основните компоненти в програмата, на които се облягат обществените телевизии. Само един поглед към английския пазар, например към Би Би Си, е достатъчен, за да се види колко много такива формати има и колко различни социални въпроси поставят те. Нашето желание беше да покажем, че такава поредица може да бъде забавна, интересна, но и да повдига немалко общественозначими въпроси.”

Голямата награда “Златната ракла” в раздела “Телевизионни формати” получи финландската поредица “Клиника за културен фитнес”. В нея известни творци от различни области поставят на “пациентите” си диагнози и предписват “лечение” с култура. Разбира се, всичко е поднесено с много хумор и подкрепа за пациентите. “Ние направихме рекламна кампания в търсене на хора, които осъзнават, че имат симптоми на липса на култура или че използват неподходящ вид култура – разказва Мариана Миканен, продуцент. – Явиха се 800 кандидати, от тях избрахме 7 души, от които най-младият, мисля, беше на 17 години, а най-възрастният – на 50. Като пациенти те трябваше да посещават в продължение на месеци различни курсове в областта на културата. И някои от тях бяха толкова завладяни от това, което виждат и преживяват, че животът им се промени завинаги – към по-добро. А нашият девиз е да постигнем по-добър живот.” 

Статуетката “Златната ракла” в раздела за телевизионно игрално кино бе присъдена на френската драма “Сама” и телевизия Франс 2. Министърът на културата Вежди Рашидов я връчи на Жан-Лу Калазел, експерт в “Международна дейност и програми” на France Television, за да я занесе на създателите на филма. Ето какво сподели г-н Калазел: “Имах шанса да дойда в България преди много време, когато бях студент. Преди няколко години бях поканен в журито на фестивала “Златната ракла”, така че познавам донякъде България. Това, което особено харесвам на този фестивал, са професионализмът и сърдечната атмосфера, която царува сред членовете на журито. Както и качеството на игралните продукции и документалните филми, които се представят тук. Равнището им е много добро.”

Гост на “Златната ракла” тази година бе генералният директор на “Мосфилм” Карен Шахназаров. От няколко години студията връчва своя награда, тази година призът на “Мосфилм” отиде при българския филм “Футболни хамелеони”. Премиерно в Пловдив зрителите имаха възможност да гледат и най-новия филм на Шахназаров – “Палата номер 6”, вдъхновен от едноименната творба на Чехов. Той е тазгодишното руско предложение за номинациите “Оскар” за чуждоезични заглавия.

“Много се радвам, че фестивалът, който се провежда тук и в който “Мосфилм” също постоянно се старае да участва, расте и се развива – каза пред събралата се публика режисьорът. – За мен винаги е вълнуващо да бъда тук, още повече, че сега показвам и последния си филм. Поздравявам БНТ с нейния прекрасен 50-годишен юбилей и Пловдивския фестивал. Колкото до “Мосфилм”, в студията се подготвят и снимат над 100 проекта. И при нас се говори за криза, имаме спад от 20 процента в производството на филми в сравнение с миналата година, но това се смята за нормално. Мисля, че сред най-интересните телевизионни проекти, които сега се снимат в “Мосфилм”, са “Животът на Достоевски”, както и един голям сериал, посветен на разкола в Руската православна църква през XVII век – важна за историята ни тема.”

По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25