Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хроника на музикалните събития

♫♫♫

На 7 октомври с гала-концерт на квартет “MusicAnts” в Carnegie’s Weill Recital Hall беше открит петият сезон на “Български концертни вечери в Ню Йорк”. Цигуларките Теодора Христова и Грациела Панайотова, виолистката Ралица Чернева и виолончелистът Стоян Божков са в състава на Симфоничния оркестър на БНР. Техният квартет съществува от няколко години, а името “MusicAnts” носи отскоро.
Това е второто турне на квартета в САЩ. Миналата година музикантите изнесоха два концерта. Тази – пет. Два в Чикаго, два в Ню Йорк и един в Манасас, Вирджиния, където са били по покана на Емил Шейтанов - цигулар, артистичен директор на фестивал. Още за посещението на камерната формация разказва Грациела Панайотова:

"По време на второто ни концертно пътуване в САЩ изнесохме пет концерта. Два от тях бяха организирани от Ани Гогова - българка, преподавател в Рузвелт юнивърсити, Чикаго. Свирихме и в Карнеги хол - по покана на “Български концертни вечери в Ню Йорк". На тази организация гостувахме и миналата година. С нашия гала-концерт беше открит сезон 2009-2010. Това беше кулминацията на нашите участия там. Във втората част свирихме клавирен квинтет от Мартин, заедно с пианистката Ани Стойчева. Последва изява в посолството на България във Вашингтон в рамките на цикъл, посветен на българската музика и изпълнители. Артистичен директор на тази нова инициатива е проф. Иво Калчев - пианист, шеф на катедра в Католическия университет във Вашингтон. Наред с произведения от Дворжак, Пиацола и др. композитори, програмата ни включваше две български -"Пет скици" от Марин Големинов и "Шопски квартет" от Георги Андреев. Специално избрахме тези автори - те представят различни генерации. Освен това много обичаме да свирим тяхната музика. Всички наши концерти започваха и завършваха с българските творби. Беше много приятно – публиката беше от българи, живеещи в САЩ, както и от американци, разбира се. Вълнувахме се от начина, по който се приемаха нашите изпълнения. А успехът на българските творби ни мотивира да разширяваме все повече репертоара си в тази посока, още повече след поканата да участваме отново в същите фестивали догодина. Много сме впечатлени както от приема, така и от организацията. Всички, които ни поканиха и се погрижиха за изявите и престоя ни в САЩ, са българи. Завършили са там част от образованието си, преподават и концертират и не спират да представят артисти от България. "
Музикантите от квартет “MusicAnts” планират да представят програмата от турнето си в САЩ и на българска сцена. А в концертите ще вземат участие пианистките Ани Стойчева и Лора Чекоратова, както и цигуларят Георги Вълчев – и тримата свързани с организациата на “Български концертни вечери в Ню Йорк".

Албена Безовска

♫♫♫

Три години след като зарадва меломаните с двоен компактидиск, джаз певицата Йълдъз Ибрахимова ни представи нов албум. Той излезе в края на есента и бе представен с концерт на живо в столичен клуб /12.10/. В него има класически джаз, изпълнен с почерка на Йълдъз. Какви пиеси е подбрала – научаваме от нея в специално интервю за Радио България.
„Песни, които много обичам, мелодични, писани с любов за любов. Песни, които са се пели от поколения и няма да остареят, защото класиката е вечна. Повечето са писани в началото на миналия век от Гершуин , Дюк Елингтън, има и на Чик Къриа от 70-те години на м.век. Макар че до една са познати, в албума ми присъстват в нови аранжименти – модерно направени, изпълнявам ги с огромно желание. Публиката, която е слушала предишните ми компактдискове на места може да не ме познае, защото пея по различен начин. Този албум е специален за мен. Той се казва „Back to My Love” в превод „Връщане към моята любов” и е с две подзаглавия. Посвещавам го в памет на моя съпруг Али Динчер. Той искаше да направя точно такъв проект и ми казваше – ти си джаз певица, а нямаш един албум от началото до края само с джаз. Другото подзаглавие е с мисъл за връщането ми към моята любов – стандартния, класически, неувяхващ джаз. В него има песен от репертоара на Елла Фиджералд, певицата, която ме запали за тази музика в детските ми години. Но всичко е пречупено през моя поглед. Използвам гласа си като инструмент и импровизирам.”
Албумът “Back to My Love” е събрал 14 композиции. Освен Йълдъз Ибрахимова в него участват и едни от най-добрите български джаз музиканти - Христо Йоцов /барабани, перкусии/, Веселин Веселинов–Еко /бас, контрабас/ и Живко Петров /пиано/. Заедно подбират джаз стандартите, включени в албума, за който в музикалните среди се говори, че няма да е последен за тях. Още с първото си представяне пред публика той обира овациите.

Елена Цветкова

♫♫♫
Роберта представи своя нов клип на концерт в един от най-известните столични клубове. Сред песните, които прозвучаха в нейно изпълнение бяха безспорните й хитове – “Нека сме различни” и "Магьосници".
 Когато през 1997 се появи за пръв път на българската сцена, Роберта имаше опита на клубна рок-певица, натрупан в няколко страни на Европа като част от група "Алфа". Преди това са годините в Националното музикално училище “Л. Пипков” в София - завършва го като ученичка по пиано в класа на Антонина Бонева. Под голяма част от репертоара на Роберта стоят имената на композитора Румен Бояджиев и Даниела Кузманова - автор на текстовете. Даниела Кузманова е написала и текста на "Рапсодия" - песента, с която известната изпълнителка представя и новия си проект. Музиката е на Румен Бояджиев-син и има подчертано класическо звучене. В партитурата е включен симфоничен оркестър. Солото на цигулка, което има важна роля в общата драматургия, се изпълнява от Емил Ганов - бащата на Роберта. Наскоро е заснет и клип на "Рапсодия". Той беше представен пред публиката на концерта. Вече многократно е излъчен и в ефира на няколко национални телевизии. Съчетаване на рок с елементи от класическата музика ще бъде и основната линия в новия албум на певицата, върху който творческият екип активно работи.

Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05