Мениджърите са умерени оптимисти за излизане от кризата

Близо година измина от деня, когато световната икономическа криза “влезе в нашия дом”. Данните за българската икономика с днешна дата не показват особени надежди. БВП спадна с пет процента, промишлеността се сви с 30-40 на сто, лошите кредити в банковата система нарастват лавинообразно, безработицата застрашава много европейски страни. На фона на тази картина, мениджърите трудно правят прогнози, но са умерени оптимисти.

Стабилизиране на икономиката ще настъпи, след като се възстанови кредитирането, коментират предприемачите. Банките вече дават сигнали за леко намаляване на лихвените проценти по кредитите, но прогнозите са, че ръстът отпреди година няма да се възстанови. Въпреки стагнацията на “пазара за пари”, банкери прогнозират 15 на сто увеличаване на кредитите през следващата година. Някои  по-оптимистично настроени мениджъри очакват първите признаци за стабилизиране на икономиката ни през следващата година, а през втората й половина – и растеж на приходите и печалбите.

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че близо една трета от фирмите в България не чувстват ефектите от кризата, но повече от половината очакват намаляване на приходите. “Една трета от фирмите не усещат кризата, защото са с единия крак в “сивата зона” – коментира тези данни в интервю за Радио България бизнесменът Красимир Дачев, собственик на пет машиностроителни компании.

“В различните сфери на бизнеса има различни прогнози – уточнява той. – В реалната икономика, т.е. в производствения сектор, и по-точно в моя бранш –  производство на целулоза и тежка химия, перспективите не са много “светли”, независимо че има симптоми на стабилизиране. Но със симптоми не можеш да си платиш нито кредитите, нито заплатите на персонала.”

Международните пазари също дават “зелена” светлина, което ще се отрази благоприятно на българския износ и по-специално на производствения сектор. Оптимистични нотки се забелязват и в изказванията на някои представители на Европейската централна банка, според които “свободното падане е приключило”, а доказателство за това твърдение са последните положителни данни на промишленото производство.

“Истинската, реалната икономика е малко по-сложна. Там не можеш да работиш само с цифри – коментира европейските прогнози бизнесменът. – Проблемът на европейските и българските банкери е, че банките работят с цифри, а ние работим с живи хора. Как да обясня на онези хора, които съм принуден да съкратя, поради стагнацията на пазара, че не зависи от мен? Когато бизнесът вървеше нагоре, купувахме машини и съоръжения на кредит. Сега приходите паднаха, оборотът също, а банките искат да им върнеш парите.”

Според проучване на международната консултантска агенция “МакКинзи” компаниите от промишления сектор са принудени най-много да намаляват персонала и са по-умерени в очакванията си за ръст на печалбата. Резултатите от това изследване обаче показват, че за първи път от една година насам оптимистите, които очакват увеличение на печалбата, са повече от песимистите, които прогнозират спад.
 
“И аз очаквам подобряване на икономическия климат в България – коментира данните от проучването Красимир Дачев. – Защото най-големите оптимисти, и то “патологични” оптимисти, сме тези, които продължават да се занимават с производство, въпреки кризата. Очаквам активното подобрение на бизнессредата  да се усети през пролетта на следващата година”.

Още от рубриката

Задава ли се намаляване на данъка върху добавената стойност?

В икономиката малко неща са сигурни и всичко се развива и променя в по-добра или в по-лоша посока. Едни от сигурните стълбове на българската икономика са валутният борд с неговия фиксиран валутен курс на лева към еврото, единният подоходен данък от 10% и..

публикувано на 11.06.19 в 11:13

След рекордно ниво през 2018-та, печалбите на банките в България продължават да растат

За първите четири месеца на тази година банките в България отчитат 232 млн. евро /454 млн. лв./ чиста печалба, което означава 14.5%. повече спрямо април на 2018-та. В-к „Сега“ коментира, че този двуцифрен ръст е особено впечатляващ на фона на..

публикувано на 06.06.19 в 11:38
Първа копка на газовия интерконектор IGB с Гърция

Стратегическо оживление на българския газов пазар

В областта на газовата енергетика в България отдавна не е било толкова оживено и пълно с нови развития и проекти. Досега всичко вървеше спокойно и само се чакаше реализиране на обсъжданите големи правителствени проекти. И по-специално на амбициите на..

публикувано на 04.06.19 в 12:28