Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно противодействие срещу детската порнография в интернет

Наскоро у нас бе затворен български еротичен сайт, рекетирал тийнейджъри за около 30 евро месечен абонамент. Срещу собствениците му се води разследване. Това стана възможно след бърза реакция по сигнал на Националния център за безопасен интернет Safenet.bg до МВР. За Радио България Георги Апостолов от Центъра обясни, че закритият вече сайт е бил схема за изнудване, замислена и насочена точно към непълнолетни, защото децата са много любопитни. 

„Уловката е много елементарна – обясни той. – Изпращани са връзки към този сайт през сайтовете за запознанства, а и през „Скайп”, които са масово ползвани от непълнолетните. От любопитство децата веднага проследяват връзката. Но за да влязат в сайта и да разгледат съдържанието, те трябва да подадат валиден свой адрес на електронна поща. А те правят това автоматично, без да се интересуват защо. В общите условия към сайта обаче е заложена уловката, но никой не ги чете. В тях е записано, че с подаването на валиден и-мейл адрес всъщност се сключва договор със собственика на сайта, по силата на който за това се дължат 59 лева такса за месечен абонамент. Това е незаконно, защото така не може да се сключва договор. Затова е насочен точно към непълнолетни потребители, които нямат житейски опит. След като подадат адреса си, те получават нещо като електронна фактура, в която се съдържат също и доста прикрити, но силно въздействащи заплахи с даване на прокурор, с издирване по адреса на индивидуалния компютър. Така част от децата са били изнудвани да плащат от страх да не би родителите им да разберат, че са се регистрирали в такъв сайт и са превеждали пари в посочената банкова сметка. По първоначални данни поне стотина деца са станали жертва на тази схема за периода на съществуване на сайта – около 20 дни. Разследването на Главна дирекция за борба с организирана престъпност показва за радост обаче, че реално са били измамени под 20 деца. Децата започват все повече да се ориентират, че интернет не е безопасен и да разбират, когато някой се опитва да ги измами. Такъв бе фактически и подателят на сигнала за еротичния сайт – 15-годишно момиче, което е заподозряло, че нещо в този сайт не е наред. И благодарение на сигнала й, той беше затворен много успешно.”
 
Георги Апостолов посочи, че измамите през интернет са много честа практика, но обикновено са адресирани към финансово осигурени хора. Основните измами са с т.н. фишинг сайтове – подобие на оригинални сайтове на банки или международни платежни инструменти. Те целят да „уловят” потребителя във фалшивия сайт, карайки го да повярва, че това е истинският сайт и да въведе номера на кредитната си карта или друга информация, позволяваща да бъде източена сметката. Досега обаче няма информация да е засичан подобен сайт, целенасочено създаден да изнудва и събира пари от тийнейджъри онлайн, отбеляза Георги Апостолов.

„Както родителите, така и децата свободно могат да подават сигнали на горещата ни интернет линия – прикани г-н Апостолов. – Приемаме сигнали и от България, и от всяка друга държава като член на Международната асоциация на операторите на такива линии. В нея влизат вече 33 сайта от над 30 държави не само страни-членки на ЕС, но и от други континенти като Канада, САЩ, Австралия, Южна Корея, Япония. Тази мрежа на партньорски организации действа много ефикасно, осигурява абсолютна анонимност на подателя на сигнала и спестява всякакви бюрократични процедури. Понякога при по-сериозни сигнали времето от подаването на сигнала до извършването на арест е само няколко часа, независимо откъде е получен сигналът. Това се отнася най-вече за случаите на детска порнография. Слава Богу, във всички страни по света те са наказуеми и полицейските служби гледат на тях много сериозно. Например, разкритият случай с педофила в гр. Самоков, Югозападна България, е много тревожен сигнал за страната. Досега България никога не е фигурирала като страна-производителка на детска порнография. Имали сме сигнали за подобни сайтове, но в почти всички случаи те са се оказвали базирани в чужбина, както и няколко случая на създавани отделни български сайтове, но само като вход към сайтове с детска порнография в чужбина. Така че и организациите, следящи развитието на интернет-пространството, и полицейските служби, и цялата общественост трябва да сме все по-нащрек, защото очевидно такива опити ще има и в бъдеще.”

Акцент на Международния форум за безопасен интернет, който се провежда от 19-23 октомври в Люксембург, неслучайно е въвеждане на темата „Безопасност на децата в интернет” в образователните системи на страните. Георги Апостолов се надява, че в резултат на дебатите между учители и специално поканените за целта ученици от ЕС, чийто мнения и съвети се изслушват от експерти в областта, ще последват конкретни предложения до правителствата на отделните страни, в т.ч. и България.

„От 2 години работим много активно и лобираме пред образователните институции за разширяване на програмата за ИТ-обучение с въвеждане на повече материал именно по темата „Безопасност в интернет” – добави той. – Сега ИТ-обучение от I до IV клас е свободно избираем предмет, т.е., може да се преподава по преценка на учителя, но по-често не се преподава. И занимаването с това започва едва от V клас. На всичко отгоре точно за темата „Безопасност в интернет” са отделени само 2 учебни часа годишно Това е крайно недостатъчно. Но срещаме разбиране от Министерството на образованието. Например, тази година в 2 учебника – за III и за IV клас, сме въвели материали, разработени от Националния център за безопасен интернет. В учебника за III клас има доста подробен урок с много полезна за децата на тази възраст информация. А в учебника за IV клас се прилага и един компакт-диск със специално разработена обучителна игра за основните рискове за малки деца в интернет.”

По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08