България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 г.

Двудневната среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) започна официално днес с реч на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Най-важната задача на организацията през сегашния период е да развие сътрудничеството в областта на информационните и комуникационни технологии и да преодолее последиците от кризисните ситуации, посочи министърът. След приветствената реч на Мамедяров министрите ще обсъдят засилването на ефективността на организацията и развитието на отношенията й с други международни организации, най-вече с ООН и Европейския съюз. Министрите също така ще отделят внимание на статута на наблюдателите в ОЧИС и възстановяването на секторния диалог с редица страни и организации. Председател на форума е министърът на външните работи на Азербайджан, който след срещата ще предаде председателството на организацията на министъра на външните работи на България Румяна Желева на специална церемония. България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 година, уточнява Азери прес. Приоритетите на българското председателство (1 ноември 2009 г. - 31 май 2010 г.) ще включват утвърждаване на ОЧИС като автентична, най-представителна и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион, продължаване на диалога между Европейския съюз и ОЧИС, партньорства в областта на енергетиката и туризма. В създадената през 1992 година организация членуват Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна, а със статут на наблюдатели са Австрия, Германия, Египет, Израел, Италия, Полша, Словакия, Тунис, Франция, Конференцията за Европейската енергийна харта и Международният Черноморски клуб.

Още от рубриката

Задава ли се намаляване на данъка върху добавената стойност?

В икономиката малко неща са сигурни и всичко се развива и променя в по-добра или в по-лоша посока. Едни от сигурните стълбове на българската икономика са валутният борд с неговия фиксиран валутен курс на лева към еврото, единният подоходен данък от 10% и..

публикувано на 11.06.19 в 11:13

След рекордно ниво през 2018-та, печалбите на банките в България продължават да растат

За първите четири месеца на тази година банките в България отчитат 232 млн. евро /454 млн. лв./ чиста печалба, което означава 14.5%. повече спрямо април на 2018-та. В-к „Сега“ коментира, че този двуцифрен ръст е особено впечатляващ на фона на..

публикувано на 06.06.19 в 11:38
Първа копка на газовия интерконектор IGB с Гърция

Стратегическо оживление на българския газов пазар

В областта на газовата енергетика в България отдавна не е било толкова оживено и пълно с нови развития и проекти. Досега всичко вървеше спокойно и само се чакаше реализиране на обсъжданите големи правителствени проекти. И по-специално на амбициите на..

публикувано на 04.06.19 в 12:28