България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 г.

Двудневната среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) започна официално днес с реч на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Най-важната задача на организацията през сегашния период е да развие сътрудничеството в областта на информационните и комуникационни технологии и да преодолее последиците от кризисните ситуации, посочи министърът. След приветствената реч на Мамедяров министрите ще обсъдят засилването на ефективността на организацията и развитието на отношенията й с други международни организации, най-вече с ООН и Европейския съюз. Министрите също така ще отделят внимание на статута на наблюдателите в ОЧИС и възстановяването на секторния диалог с редица страни и организации. Председател на форума е министърът на външните работи на Азербайджан, който след срещата ще предаде председателството на организацията на министъра на външните работи на България Румяна Желева на специална церемония. България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 година, уточнява Азери прес. Приоритетите на българското председателство (1 ноември 2009 г. - 31 май 2010 г.) ще включват утвърждаване на ОЧИС като автентична, най-представителна и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион, продължаване на диалога между Европейския съюз и ОЧИС, партньорства в областта на енергетиката и туризма. В създадената през 1992 година организация членуват Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна, а със статут на наблюдатели са Австрия, Германия, Египет, Израел, Италия, Полша, Словакия, Тунис, Франция, Конференцията за Европейската енергийна харта и Международният Черноморски клуб.

Още от категорията

Нов завод за 7 милиона лева отвори врати в Петрич

Шведско-швейцарски концерн за производство на продукти за електроснабдяване и индустриална автоматизация продължава развитието на своя бизнес в България, разкривайки нов завод в Петрич. Той е втори за компанията в града и се очаква да осигури нови..

публикувано на 19.09.19 в 11:57
В присъствието на премиера Борисов, „Булгартрансгаз“ и „Консорциум Аркад“ подписаха договор за изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

„Турски поток“ минава през България – какво печелят страната и регионът?

Най-после слуховете, намеците и съмненията, дали големият газопровод „Турски поток“ от Русия през Турция до Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия ще заобиколи България, бяха изяснени и всичко си дойде на мястото. Договорът за изграждане на българския..

публикувано на 19.09.19 в 11:13

Испанецът Карлос Валенсуела: „България е много привлекателна страна за чуждестранните инвеститори“

Все повече чужденци идват да живеят и работят в България, част от тях пристигат с идеи за свой бизнес в страната ни. Но чужденците не винаги успяват да си проправят път през редица та трудности, свързани с езика и сложната българска..

публикувано на 17.09.19 в 12:48