Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 г.

Двудневната среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) започна официално днес с реч на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Най-важната задача на организацията през сегашния период е да развие сътрудничеството в областта на информационните и комуникационни технологии и да преодолее последиците от кризисните ситуации, посочи министърът. След приветствената реч на Мамедяров министрите ще обсъдят засилването на ефективността на организацията и развитието на отношенията й с други международни организации, най-вече с ООН и Европейския съюз. Министрите също така ще отделят внимание на статута на наблюдателите в ОЧИС и възстановяването на секторния диалог с редица страни и организации. Председател на форума е министърът на външните работи на Азербайджан, който след срещата ще предаде председателството на организацията на министъра на външните работи на България Румяна Желева на специална церемония. България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 година, уточнява Азери прес. Приоритетите на българското председателство (1 ноември 2009 г. - 31 май 2010 г.) ще включват утвърждаване на ОЧИС като автентична, най-представителна и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион, продължаване на диалога между Европейския съюз и ОЧИС, партньорства в областта на енергетиката и туризма. В създадената през 1992 година организация членуват Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна, а със статут на наблюдатели са Австрия, Германия, Египет, Израел, Италия, Полша, Словакия, Тунис, Франция, Конференцията за Европейската енергийна харта и Международният Черноморски клуб.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05