Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 г.

Двудневната среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) започна официално днес с реч на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Най-важната задача на организацията през сегашния период е да развие сътрудничеството в областта на информационните и комуникационни технологии и да преодолее последиците от кризисните ситуации, посочи министърът. След приветствената реч на Мамедяров министрите ще обсъдят засилването на ефективността на организацията и развитието на отношенията й с други международни организации, най-вече с ООН и Европейския съюз. Министрите също така ще отделят внимание на статута на наблюдателите в ОЧИС и възстановяването на секторния диалог с редица страни и организации. Председател на форума е министърът на външните работи на Азербайджан, който след срещата ще предаде председателството на организацията на министъра на външните работи на България Румяна Желева на специална церемония. България ще бъде председател на ОЧИС от 1 ноември 2009 г. до 30 април 2010 година, уточнява Азери прес. Приоритетите на българското председателство (1 ноември 2009 г. - 31 май 2010 г.) ще включват утвърждаване на ОЧИС като автентична, най-представителна и институционално развита междуправителствена организация в Черноморския регион, продължаване на диалога между Европейския съюз и ОЧИС, партньорства в областта на енергетиката и туризма. В създадената през 1992 година организация членуват Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна, а със статут на наблюдатели са Австрия, Германия, Египет, Израел, Италия, Полша, Словакия, Тунис, Франция, Конференцията за Европейската енергийна харта и Международният Черноморски клуб.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51