Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна проектът за изграждане на контейнерни терминали във Варна и в Бургас

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри проекта "Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас", съобщиха от ведомството. Договорът за консултантски услуги /технически проект и строителен надзор/ е сключен между Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" като изпълнителна агенция по проекта и смесено дружество между "Мофат и Никол" от САЩ и "Ориентал Консалтантс" от Япония /Moffatt & Nichol/Oriental Consultants Co., Ltd. - M&N/OC JV/, пише в съобщението. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца. След изграждането на контейнерните терминали ще се обработват повече от 900 000 TEU /мярка за обем на контейнер - бел. ред./ на година с капацитет за разширение в бъдеще. Изграждането на контейнерните терминали на двете пристанища ще отговори на нарастващите търговски изисквания в региона и ще допринесе за икономическото и социалното развитие на България, както и за увеличаване конкурентоспособността на бизнеса и международния транспорт, добавят от министерството. Проектът се финансира със заем от 37 милиарда японски йени, отпуснат от Японската агенция за международно развитие (JICA). Споразумението за заем беше ратифицирано от българския парламент на 17 декември 2008 година.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20