Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна проектът за изграждане на контейнерни терминали във Варна и в Бургас

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри проекта "Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас", съобщиха от ведомството. Договорът за консултантски услуги /технически проект и строителен надзор/ е сключен между Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" като изпълнителна агенция по проекта и смесено дружество между "Мофат и Никол" от САЩ и "Ориентал Консалтантс" от Япония /Moffatt & Nichol/Oriental Consultants Co., Ltd. - M&N/OC JV/, пише в съобщението. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца. След изграждането на контейнерните терминали ще се обработват повече от 900 000 TEU /мярка за обем на контейнер - бел. ред./ на година с капацитет за разширение в бъдеще. Изграждането на контейнерните терминали на двете пристанища ще отговори на нарастващите търговски изисквания в региона и ще допринесе за икономическото и социалното развитие на България, както и за увеличаване конкурентоспособността на бизнеса и международния транспорт, добавят от министерството. Проектът се финансира със заем от 37 милиарда японски йени, отпуснат от Японската агенция за международно развитие (JICA). Споразумението за заем беше ратифицирано от българския парламент на 17 декември 2008 година.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10