Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Славей” ми пее

Славеят  е малка пойна птичка, прочутата със своя глас и вълшебно звучащи трели. Името й са избрали певиците от квартет „Славей”, известен по цял свят. Основан през 1991 година от Надка Караджова, той е събрал още три певици – известни солистки от Държавния ансамбъл „Филип Кутев” – Светла Караджова, Лиляна Галевска и покойната Стоянка Лалова. Алтовата партия сега е поета от Мариана Попова. Квартетът е познат и обичан от публиката в САЩ, Франция, Белгия, Япония и много др. Всеизвестен факт е, че от 12 години квартет „Славей” има френски импресарио, а в страната на изгряващото слънце издават диск „Терапия чрез звук” – „лечебни” български народни песни.

Какви са задгранични участия на квартет „Славей” в периода май-октомври тази година научаваме от Светла Караджова:

 „Летният ни сезон започна още през май. Направихме турне във Франция, по западното крайбрежие. Близо до Рошел изнесохме 5 концерта с голям успех. На тези места не сме за първи път и имаме приятели и почитатели на изкуството ни. Пяхме в катедрали, защото освен български фолклор изпълняваме и ортодоксални песнопения. По покана на нашето посолство участвахме на 10-ия фестивал на европейските страни в Алжир. Десет години български състав не е участвал там… Концертът ни се предаваше по националната телевизия. Във Франция участвахме във фестивал в град Лимож. Преди две седмици се завърнахме от Швейцария, град Делемонт. Радио Swiss Roman също ни покани за участие. Записаха концерта ни, част от който излъчиха. В него разказаха за квартет „Славей”, за майка ми, голямата певица Надка Караджова, представиха и мен – като преподавател в Софийския университет.”

Квартет „Славей” продължава да работи по проекта „площадна музика”, с който певиците и оркестър „Щуро маке” вдигат на крак мало и голямо.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35