Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата не засяга болезнено богатството на българите

Снимка: Таня Харизанова

Няма данни, които да сочат, че българинът е по-беден в сравнение с 2008 година. Това обясни в интервю за Радио България икономическият анализатор Георги Стоев. Оказва се, че кризата не се отразява съществено на богатството на българските домакинства в икономическия смисъл на думата, защото то е предимно във вид на жилища, имоти, лозя, ниви и други активи. То пак си е там, пак е на същите собственици. Просто неговата стойност, измерена в пари, се е понижила поради общата дефлация на активите в целия свят, включително и в България.

Какви загуби все пак търпи портфейлът на българското домакинство днес?

„Съвкупното богатство на домакинствата – това включва както финансовото, така и жилищното богатство – се свива до около 160 милиарда лева или 80 милиарда евро, което се дължи в най-голяма степен на понижението на цените на жилищата с 22 процента – обобщава икономическите данни Георги Стоев. – Бихме могли да кажем, че имаме свиване на богатството на българите от около 40 милиарда лева, но измерено в пари – подчертава анализаторът. – Все пак тези пари днес купуват повече стоки, услуги и активи, отколкото купуваха преди година. Те носят по-високи лихви по депозитите, с тях биха могли да се купят повече жилища и потребителски стоки, защото има дефлация на голяма част от пазарите. Вярно е, че парите са по-малко, измерени в евро и в левове, но те носят много по-голяма покупателна способност отколкото преди една година.”
Какво става с финансовото богатство на българите?. Оказва се, че близо 67 процента от финансовите активи се държат в депозити, а около 21 процента от тях са пари “под дюшека”. Що се отнася до кредитната задлъжнялост, 55 на сто от портфейла на домакинствата не е много на фона на това, което се случва по света.

Къде сме ние по тези показатели в рамките на ЕС?

„В България кредитната задлъжнялост спрямо дохода е около три пъти по-ниска отколкото в ЕС – уточнява Георги Стоев. – Т.е. средният европеец е значително по-задлъжнял и в по-неизгодно положение, отколкото средният българин в период на финансови проблеми. От тази гледна точка и кризата ще ни засегне по-слабо. Но нека не се заблуждаваме – голяма част от кризата идва отвън и колкото и да сме в благоприятна позиция, все пак трябва да се съживят първо американският и европейският пазар и чак тогава да говорим за някакво стабилизиране.”

От икономическите показатели излиза, че българите живеят по същия начин, както преди кризата.

„Макроикономическата статистика с нищо не показва, че животът на българина е станал по-беден или по-лош – убеден е икономическият анализатор. – С изключение на държавно доминираните сектори като образование и здравеопазване, където всяка година нещата се влошават - и по отношение на качеството на обслужване, и по отношение на все по-високите цени, които плащаме и като данъкоплатци. Т.е., като изключим тези регулирани и държавно-монополни сектори, в останалата част от пазарите българите не може да се чувстват по-бедни, отколкото бяха през 2008 г.”

Оставяме края отворен и без коментар, защото песимистът би казал, че чашата е наполовина празна, а оптимистът – наполовина пълна.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16