В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в досегашните размери, заяви енергийният министър Трайчо Трайков

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. В два поредни бюджета досега са били записвани над 600 млн. евро за атомната централа като държавна гаранция.    Министър Трайков уточни, че целта е проектът да бъде на пазарна основа и по възможност - без държавни гаранции. Той добави, че няма да има гаранции за проекта "Белене" в размерите, каквито би изисквал един кредит, едно дългово финансиране. Трайков съобщи, че процедурата по избор на консултант ще отнеме около месец. Неговата задача няма да бъде само финансова, трябва да се вземат предвид юридически и регулаторни мерки, свързани с политиката на страната, добави той. Министър Трайков определи завършилото си посещение в Москва като лишено от изненади. Целта беше да уточним дневния ред на 13 -та сесия на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия и да скицираме тезите си, каза той.     Трайков съобщи, че предстоят разговори по "Южен поток". По думите му, през последния месец не е имало напредък по проекта, както от българска, така и от руска страна. Ако губим пари, няма да участваме, отбеляза той.    Попитан дали е част от тактиката на руснаците публикуването на съобщения в сайтове, че България ще бъде изключена от "Южен поток", министърът отговори, че има различни гласове, които защитават различни интереси. Някои от тях получават по-голяма гласност, някои са изгодни в даден момента на една или друга страна, коментира той.

Още от рубриката

За какво спестяват българите?

Спестовността е отличителна черта на българина. Това показват различни изследвания, най-новото сред които проучва причините сънародниците ни да заделят „бели пари за черни дни”. Финансовият анализатор Десислава Николова, която е част от портала..

публикувано на 25.06.19 в 11:25
Томислав Дончев на конференцията

Активните малки общини в България отчитат ръст на заетостта и доходите

Ключови за развитието на регионите са индустриалните зони, категоричен е вицепремиерът Томислав Дончев. Най-високи са заплатите в областите с най-голяма заетост, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Транспортна инфраструктура,..

публикувано на 24.06.19 в 11:17

250 нови работни места открива фирма за производство на климатични системи в Божурище

Доставчикът за едни от най-големите компании в автомобилната индустрия Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) вложи 16.2 милиона евро за разширяване на завода си в България, който се намира в икономическата зона на Божурище. Така производството в..

публикувано на 22.06.19 в 09:30