В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в досегашните размери, заяви енергийният министър Трайчо Трайков

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. В два поредни бюджета досега са били записвани над 600 млн. евро за атомната централа като държавна гаранция.    Министър Трайков уточни, че целта е проектът да бъде на пазарна основа и по възможност - без държавни гаранции. Той добави, че няма да има гаранции за проекта "Белене" в размерите, каквито би изисквал един кредит, едно дългово финансиране. Трайков съобщи, че процедурата по избор на консултант ще отнеме около месец. Неговата задача няма да бъде само финансова, трябва да се вземат предвид юридически и регулаторни мерки, свързани с политиката на страната, добави той. Министър Трайков определи завършилото си посещение в Москва като лишено от изненади. Целта беше да уточним дневния ред на 13 -та сесия на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия и да скицираме тезите си, каза той.     Трайков съобщи, че предстоят разговори по "Южен поток". По думите му, през последния месец не е имало напредък по проекта, както от българска, така и от руска страна. Ако губим пари, няма да участваме, отбеляза той.    Попитан дали е част от тактиката на руснаците публикуването на съобщения в сайтове, че България ще бъде изключена от "Южен поток", министърът отговори, че има различни гласове, които защитават различни интереси. Някои от тях получават по-голяма гласност, някои са изгодни в даден момента на една или друга страна, коментира той.

Още от категорията

Българин среща работодател и работник чрез мобилна платформа

Кандидатстването по обяви в сайтовете за работа, никога не е било толкова лесно, бързо и буквално на един клик разстояние. Връзката между търсещите и предлагащи работа е улеснена от мобилното приложение, разработено от Цветослав Захариев...

публикувано на 14.10.19 в 13:05

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не е лесна задача. Точно това обаче успя да направи българската фирма Coursedot, която през 2016 година привлече финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския..

публикувано на 13.10.19 в 10:25

Пропастта между малкото богати и многото бедни се задълбочава

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи тези дни, че около 193 хиляди от 3.1 млн. данъкоплатци в България декларират за облагане месечен доход от около 4 600 евро или повече. В същото време средната заплата е малко над 600 евро, средната..

публикувано на 10.10.19 в 11:02