Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в досегашните размери, заяви енергийният министър Трайчо Трайков

В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. В два поредни бюджета досега са били записвани над 600 млн. евро за атомната централа като държавна гаранция.    Министър Трайков уточни, че целта е проектът да бъде на пазарна основа и по възможност - без държавни гаранции. Той добави, че няма да има гаранции за проекта "Белене" в размерите, каквито би изисквал един кредит, едно дългово финансиране. Трайков съобщи, че процедурата по избор на консултант ще отнеме около месец. Неговата задача няма да бъде само финансова, трябва да се вземат предвид юридически и регулаторни мерки, свързани с политиката на страната, добави той. Министър Трайков определи завършилото си посещение в Москва като лишено от изненади. Целта беше да уточним дневния ред на 13 -та сесия на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия и да скицираме тезите си, каза той.     Трайков съобщи, че предстоят разговори по "Южен поток". По думите му, през последния месец не е имало напредък по проекта, както от българска, така и от руска страна. Ако губим пари, няма да участваме, отбеляза той.    Попитан дали е част от тактиката на руснаците публикуването на съобщения в сайтове, че България ще бъде изключена от "Южен поток", министърът отговори, че има различни гласове, които защитават различни интереси. Някои от тях получават по-голяма гласност, някои са изгодни в даден момента на една или друга страна, коментира той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16